Voor de badkamer heb je speciale vochtbestendige gyproc platen nodig. Je herkent ze aan de groene of blauw kleur. Deze platen zijn geïmpregneerd met een vochtafstotende vloeistof en hierdoor uitermate geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes.
Je kan het plafond ook afwerken in gipskarton. Let op: voor vochtige ruimtes zoals de badkamer moet je gebruik maken van groene afwerende gipskarton. Vervolgens schilder je de gipsplaten als afwerking. Maak hiervoor gebruik van vochtwerende verf om schimmelvorming te voorkomen.
Ook in badkamers en andere plaatsen waar het nat wordt, is het gebruik van gipsplaten mogelijk. Je gebruikt dan wel het liefst een watervaste gipsplaat. Deze zijn groen en vochtbestendig. Wanneer je het plafond in een natte ruimte wilt voorzien van gipsplaten, raden we de speciale badkamerplafondplaten aan.
Voor de wanden van de badkamer of douche gebruik je de gewone ABA-versie van de groene gipsplaats. Voor de plafonds gebruik je echter de 4xABA gipsplaat.
Waterwerende gipsplaten zijn gipsplaten die gebruikt worden om wanden en verlaagde plafonds van vochtige ruimtes te beplaten. De groene gipsplaten zijn waterwerend, waardoor de toepassing hiervan in kamers waarin vocht heerst geschikt is. De waterwerende gipskartonplaten zijn herkenbaar aan de groene kleur.
Beide platen hebben dus diverse overeenkomsten. Toch zijn er ook genoeg verschillen te benoemen: De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren.
Gipsplaten met een dikte van 12,5mm zijn het meest geschikt voor de afwerking van een plafond. Deze platen zorgen samen met de metalen onderstructuur voor een stevigere basis ten opzichte van platen die 9,5mm dik zijn.
Voor de wanden van de badkamer of douche gebruik je de gewone ABA-versie van de groene gyproc. Voor de plafonds gebruik je echter de 4xABA gyproc plaat. Let er wel op dat groene gyproc enkel geschikt is voor ruimtes met wisselende vochtigheidsgraad, en niet voor ruimtes met een constante hoge vochtigheidsgraad.
Net als platen die op plafonds worden aangebracht, hebben gipsplaten die op wanden worden aangebracht, geluiddempende en brandwerende eigenschappen. Voor Metal-studwanden is gipsplaat met vier afgeschuinde zijden de beste keuze omdat de naden van platen netjes kunnen worden afgewerkt.
De Agnes One-Step plafondplaten zijn verkrijgbaar in vochtwerend materiaal. Over het gebruikte materiaal is een beschermende vochtwerende folie aangebracht. Je kunt de plafondplaten van Agnes One-Step dus zonder problemen in een badkamer plaatsen.
Enkel hout dat makkelijk uitzet of krimpt, zoals den of beuk vermijdt u best. Exotische houtsoorten zijn het meest stabiel, maar niets belet u om voor een western red cedar of kastanjelaar te kiezen. En dit kan ook in natte ruimtes, zoals de keuken of badkamer.
Het wordt aangeraden felle kleuren met mate te gebruiken wanneer de badkamer klein is, zachte kleuren zijn meer geschikt om een gevoel van ruimte te creëren. In grote badkamers is het toegestaan donkerdere kleuren te gebruiken, als je kan spelen met de lichtinval en de verschillende kleuren.
Gipsplaten worden veelvuldig gebruikt voor het bekleden van wanden en plafonds in de woning en utiliteitsbouw. Gipskartonplaten kunnen daarbij ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer toegepast worden.
De gyproc is m.a.w. watervast waardoor het ideaal is voor toepassingen in vochtige ruimtes zoals de keuken of badkamer.
Je kan de groene gyproc ook beschilderen na het voegen van de platen en het aanbrengen van een waterdicht voorstrijkmiddel. Je kiest natuurlijk best voor een verf die geschikt is voor toepassing in vochtige ruimtes. Ontdek hier meer over het schilderen van gipsplaten.
In tegenstelling tot Gyproc-platen moet je bij Gyplat niet enkel de naden maar de volledige plaat bepleisteren. Ook is voor een gyplatplafond een pleisterlaag met een minimumdikte van 10 mm nodig. Afhankelijk van het gewenste resultaat moet ook het juiste pleistermateriaal worden gebruikt.
De maten van de plafondplaten zijn standaard 600x600 mm en 600x1200; andere, uiterste maten zijn 300 en 2400 mm; de dikte is 12-24 mm.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Je kan stucplaten ook in de lengterichting op de rachels schroeven; dan zie je minder effect van eventuele oneffenheden en kan (moet) je de plaatranden wel vastschroeven. Maar dan is een rachel van 50 x 22 wel handiger: minder dicht schroeven langs de rand v.d. plaat.
U kunt bij gipsplaten stucen ervoor kiezen of u alleen de naden wilt dichten en laat afwerken, of de gehele gipsplaat wilt voorzien van een dunne laag stucwerk ( ook wel filmwerk genoemd ).