Gasselterboerveenschemond (25 letters) wordt algemeen als de langste plaatsnaam van Nederland beschouwd.
Gehuchten, dorpen, steden en landstreken kregen vaak hun naam door de geografische verschijningsvorm, de persoon die er woonde, of een gebeurtenis die er plaatsvond.
Veel steden en dorpen in ons land hebben slechts 0, 1 of enkele buurtschappen. Het landelijk gemiddelde is 1,6 (ons land heeft namelijk 2.500 steden en dorpen en 4.000 buurtschappen). Dat een stad of dorp echt veel buurtschappen heeft, komt in verhouding niet heel veel voor.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.
Amsterdam, Rotterdam en Den Haag tellen binnen hun gemeentegrenzen elk meer dan 500.000 inwoners. Utrecht volgt met ruim 360.000 inwoners. Deze vier steden liggen in de Randstad, in het westen van Nederland. Het middensegment van 150.000 tot 250.000 inwoners telt veertien gemeenten.
Venray heette eeuwenlang Rode maar buitenstaanders vonden het nodig om Rode te onderscheiden van (Sint-Oedens)Rode en (des Hertzogen)Rode (=Herzogenrath). De juiste betekenis van Venray is 'de nederzetting Ray bij het veenmoeras'.
Kevinisme. Er is zelfs een verschijnsel naar ze genoemd: kevinisme, de neiging van mensen uit achterstandsmilieus hun kinderen rare showbizznamen te geven. In elk Duits krantenartikel over kindernamen komt Kevin weer voorbij, en altijd in negatieve zin.
De kortste (plaats)naam ter wereld. De kortste plaatsnamen ter wereld bestaan uit één letter. Zweden, Noorwegen en Denemarken hebben alle drie een dorpje dat Å heet, en in Frankrijk ligt het gehucht Y - wat ook de naam is van een stadje in de Amerikaanse staat Arkansas.
Rhoshandiatelly-neshiaunneveshenk Koyaanfsquatsiuty Williams (Beaumont (Texas), 12 september 1984) is de vrouw met de langste voornaam ter wereld. Haar volledige voornaam bestaat uit 51 karakters. De naam staat vermeld in het Guinness Book of Records.
Op 1 januari 2020 waren er in Nederland 2500 woonplaatsen in 355 gemeenten. Status van de cijfers: De cijfers in deze tabel zijn voorlopig, aangezien de bron (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) aan verandering onderhevig is.
De plaatsnamen met rode zijn echte ontginningsnamen en stammen vooral uit de 11e tot 13e eeuw. In de 14e eeuw trad een stagnatie in de ontginningen op, maar in de 15e eeuw werd weer land in cultuur gebracht, nu vooral aan de randen van de dorpsgebieden.
Kevin is een oorspronkelijk Ierse naam met de betekenis 'knap, nobel door geboorte'. De naam werd onder andere bekend door de heilige Kevin, een geestelijke uit de zesde eeuw, die eerst als kluizenaar leefde en later een klooster stichtte.
Kevin twijfelt dwangmatig aan zijn seksualiteit
HOCD of Homosexual Obsessieve Compulsive Disorder is de naam van die dwangstoornis. Een homoseksuele relatie uitproberen vindt psychiater Menno Oosterhoff, net zoals Kevin, geen goed idee.
Kelvin is een naam die uit Schotland afkomstig is. Eigenlijk is het de naam van een Schotse rivier. De oorspronkelijke betekenis was vermoedelijk 'smalle stroom'. Een andere mogelijke betekenis van Kelvin is 'vriend van schepen'.
Het achtervoegsel rade of rode betekent "rooiing" of "ontginning" en verwijst naar het werkwoord rooien: het kappen en bebouwen van bosachtig gebied.
De kleur rood
Rood is de kleur van vuur en bloed dus wordt het geassocieerd met energie, oorlog, gevaar, kracht, vastberadenheid en ook passie, verlangen en liefde.
Het woorddeel wihr is een toponiem dat voor komt in de zuidelijke Elzas, in het Franse departement Haut-Rhin. Het is afkomstig van het Latijnse villare, wat staat voor boerderij, landgoed en uiteindelijk gehucht of dorp. Dit werd gegermaniseerd tot willer, weiler, wat in de Haut-Rhin wihr werd.
Hum: slechts dertig inwoners
De zoektocht naar de kleinste stad ter wereld begint in het Guiness Book of World Records. In dit boek staat dat het gehucht Hum in Kroatië de kleinste stad ter wereld is. Hum heeft slechts twaalf huizen en dertig inwoners. Desondanks heeft het stadje een eigen burgemeester.
Het kleinste plaatsje van Nederland, Persingen ligt op een stuifzandrug die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 10.000 voor Christus). Het verhoogde deel is sinds de Romeinse tijd bewoond. Later, in de Late Middeleeuwen, groeide Persingen uit tot een langgerekt dorpje.
Het kleine plaatsje Staverden, vlakbij Ermelo, ligt daar. Het bestaat eigenlijk enkel uit een kasteel, maar enkele huizen uit de buurt worden ook meegeteld in het buurtschap. Met in totaal dertig inwoners én stadsrechten is het de kleinste plaats van Nederland, en zelfs van de Benelux.