Calvé Pindakaas Light is de enige échte pindakaas, met 30% minder vet en vanaf nu ook zonder toegevoegde suikers. Dat is alles wat er nodig voor een gezond en lekker broodbeleg. Verder helemaal niets. Het is net zo smeuïg tot op de bodem.
Kortom de beste pindakaas voor diabetes is suikervrij, koolhydraatarm en eigenlijk zo puur, onbewerkt en natuurlijk mogelijk. Pindakaas van (bijna) puur pinda dus. De meeste potten pindakaas uit de supermarkt voldoen redelijk aan bovenstaande drie punten. Ze bestaan voor 75% of meer uit pinda's.
De meeste suikers zitten in de Calvé Pindakaas met stukjes pinda, bijna 3 keer zoveel. Wanneer je zoveel mogelijk eiwitten binnen wilt krijgen dan is wederom de AH 100% pindakaas met stukjes pinda de beste keuze voor jou. Met 26 gram per 100 gram product steekt hij met kop en schouders uit boven de rest.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Deze pindakaas is een bron van bouwstoffen: het bevat onverzadigde vetten en eiwitten die bijdragen aan de ontwikkeling van de spieren. Calve light pindakaas bevat geen toegevoegde suikers, alleen de van nature aanwezige suikers. Gebruik Calve light pindakaas als een onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
Whole Earth heeft het meeste zout in zijn crunchy pindakaas, maar wel de minste koolhydraten. Eiwitten zijn ongeveer gelijk, Calvé valt op met een grammetje minder.
Koolhydraten in pindakaas van verschillende merken kunnen nogal wisselen, deze twee zijn behoorlijk laag in koolhydraten: Tegua Proteine (AH) 6,7 gram koolhydraten per 100 g. Whole Earth crunchy (AH) pindakaas 7,4 gram koolhydraten per 100 g, per el ongeveer 1,5 gr.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
Ja, pindakaas is goed voor je cholesterol. Pindakaas bevat vitamine B3, ook wel bekend als niacine. Een belangrijke als het gaat om je stofwisseling en cholesterol. Zo is vitamine B3 belangrijk voor je stofwisseling als het gaat om koolhydraten, vetten, eiwitten, enzymen en de energieproductie in je cellen.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.
Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan. Dit wil niet zeggen dat je oneindig pindakaas moet eten, want pindakaas is hoog in calorieën. Eet daarom pindakaas met mate. Als je wilt afvallen is het verstandiger om pindakaas niet te combineren met (teveel) koolhydraten.
100% natuurlijke pindakaas
Hierin zit geen transvet, geen zonnebloemolie, geen toegevoegde suikers en de voedingswaarden zijn beter. Wat je eet is puur pinda's. Pinda's zijn een goede toevoeging aan een gezond eetpatroon, omdat pinda's veel gezonde vetten bevatten. Neem daarom altijd pindakaas van 100 pinda's.
Aan de pindakaas die je in de supermarkt kunt vinden wordt naast pinda's vaak ook olie, suiker en/of zout toegevoegd. Dit maakt deze pindakaas minder gezond. De olie die vaak gebruikt wordt in pindakaas is palmolie. Palmolie bestaat voor de helft uit verzadigd vet – wat ongunstig is voor je gezondheid.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Kies daarom voor halvarine, margarine of vloeibare boter. Deze botersoorten bevatten in verhouding meer onverzadigde vetzuren en minder verzadigde vetzuren dan roomboter, kokosvet, harde margarine of bak- en braadvet uit een pakje.
Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
Als je dus een eetlepel pindakaas neemt, krijg je meteen ook onnodig veel suikers binnen, ongezonde vetten en mogelijk ongezonde chemische toevoegingen. De suiker zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel en de vetten verstoren je stofwisseling. Daar word je niet alleen dik van, het is ook slecht voor je gezondheid.
Snelle koolhydraatarme tussendoortjes
Bakje magere (Griekse) yoghurt, kwark of Skyr (eventueel gecombineerd met vers fruit). Handje ongezouten en ongebrande noten. Volkoren cracker met cottage cheese met tuinkruiden en schijfjes tomaat, komkommer of radijs. Magere vleessoorten zoals magere ham, kip of kalkoen (evt.
Hoeveel pindakaas mag men per dag eten? Ook al blijkt pindakaas dus niet zo ongezond te zijn, dan dat het in eerste geval lijkt, ook zal pindakaas met mate gegeten moeten worden. De aanbevolen hoeveelheid pindakaas per dag is dan ook maximum 2 afgestreken eetlepels per dag.