Combinatiepillen die het progestageen drospirenon bevatten zouden minder gewichtstoename veroorzaken. Bij drospirenon bevattende pillen wordt er minder vocht vastgehouden en is er minder kans op gewichtstoename en bloeddrukstijging, al is dit nog niet overduidelijk aangetoond.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Het korte antwoord is: nee, dit is geen directe bijwerking van de pil. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe niet kunnen bewijzen dat gewichtstoename een direct gevolg is van de pil.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.
In het kort
Een voorbehoedmiddel voorkomt dat je zwanger wordt. Bekende voorbehoedmiddelen: de pil, het spiraaltje en het condoom. Andere voorbehoedmiddelen: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Welk middel bij jou past, hangt af van wat je belangrijk vindt.
De anticonceptiepil die het meest wordt gebruikt, is tijdelijk niet meer leverbaar in de apotheek. Dit is de combinatiepil met ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg. Deze pil wordt zonder merknaam verkocht of onder de merknaam Microgynon 30 of Stediril 30.
Anticonceptiemethoden zonder oestrogeen zijn er in diverse vormen: de pil zonder oestrogeen, de prikpil, het anticonceptiestaafje, het hormoonspiraal. Ook zijn er methoden zonder hormonen: het koperspiraaltje, sterilisatie.
Eénfasepillen worden onderverdeeld in lichte en zware pillen. De lichte pillen bevatten minder oestrogeenhormonen en hebben hierdoor meestal minder bijwerkingen. Zeer lichte sub-30-pil: Bevat 20 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Harmonet, Lovette, Meliane, Mercilon.
De minipil beschermt je heel goed tegen zwangerschap. Even goed als de gewone pil. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de minipil slikken, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger.
De pil oefent zijn werking niet alleen uit op de eierstokken en baarmoeder, de hormonen vinden ook hun weg naar het brein. Sommige vrouwen zeggen zich somber te voelen, terwijl andere vrouwen juist opknappen van de pil.
Op dit moment zijn er volgens Van Rossum drie effectieve middelen op de markt: Orlistat, Mysimba, en als laatste heb je het zusje van semaglutide: liraglutide. Vorig jaar zijn de laatste twee verschenen. Mysimba kost honderd euro per de maand en liraglutide kost 150 euro in de maand.
Sommige vrouwen denken dat ze dikker worden door de pil. Maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat de pil je gewicht beïnvloedt. Bij een klein aantal vrouwen zorgt het progestageen er wel voor dat er meer vocht wordt opgehouden, waardoor je gewicht een kilootje hoger kan liggen dan in de periode voor de pil.
Nou, vaak houdt je lichaam wél wat meer vocht vast wanneer je net begint met de pil. Dit zou na zo'n 3-6 maanden moeten verdwijnen. Daarnaast kun je door de hormonen ook meer eetlust krijgen van sommige pillen, waardoor je meer gaat eten en dus aankomt.
Daaruit blijkt dat het gebruik van de anticonceptiepil bij de meeste vrouwen geen gewichtstoename tot gevolg heeft. Sommige vrouwen merken wel dat ze een heel klein beetje zijn aangekomen en vooral hun figuur iets verandert. Deze gewichtstoename is tijdelijk doordat je de eerste maanden meer vocht vasthoudt.
Uit de resultaten van de onderzoeken waarin een combinatiepil werd vergeleken met placebo bleek géén significante gewichtstoename.
De minipil bevat 1 kunstmatig hormoon: progestageen. Dat hormoon zorgt ervoor dat: Er geen eisprong meer plaatsvindt. Zaadcellen niet meer door het slijm van de baarmoederhals geraken.
Als je wilt beginnen met de anticonceptiepil heb je een recept van de huisarts nodig. Hij of zij bepaalt samen met jou welke anticonceptiepil het beste bij je past. De pil neem je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in. Houd hierbij de volgorde aan die op de strip staat aangegeven.
Zo bestaan er bijvoorbeeld drie varianten van de Microgynon, namelijk de Microgynon 20, 30 en 50. De Microgynon 20 heeft de laagste dosis progesteron en oestrogeen, hierna komen de Microgynon 30 en 50. Deze verschillende doseringen kunnen andere bijwerkingen veroorzaken of verhelpen.
Eén van de anticonceptiepillen zonder oestrogeen die in Nederland op de markt is, is Cerazette. De oestrogeenvrije pil kan een goede optie zijn wanneer je geen oestrogenen mag gebruiken, of als je last hebt van bijwerkingen die veroorzaakt worden door het oestrogeen in de combinatiepil.
Welke combinatiepil heeft het laagste risico op trombose? De combinatiepillen met het laagste kans op trombose zijn de pillen met de werkzame stof ethinylestradiol/levonorgestrel of ethinylestradiol /norgestimaat.
Niet geschikt voor vrouwen ouder dan 45 jaar: de prikpil geeft een licht verhoogd risico op osteoporose of broze botten. In het begin kan je last hebben van frequent, onregelmatig, licht bloedverlies. Als je bijwerkingen hebt, kan je die niet zomaar stoppen. De hormonen blijven drie maanden in je bloed.
Zoely is een anticonceptiepil waarmee je zwangerschap kunt voorkomen. In dit type pil zitten 2 verschillende hormonen. Het wordt daarom ook wel een combinatiepil genoemd.
Het belangrijkste verschil tussen een anticonceptiepil die bestaat uit oestrogenen en progestageen, en een anticonceptiepil die louter progestageen bevat, is dat men met het tweede type amenorroe kan uitlokken. Anders gezegd, die pil zorgt ervoor dat de menstruatie uitblijft.
Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis. Een aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking voor anticonceptie.
De subtotaalprijs is inclusief een bedrag van €9,95 (incl. btw) aan farmaceutische zorg (WMG code 01). Denk hierbij aan alle apotheek handelingen die nodig zijn om je bestelling veilig, compleet en snel te kunnen verwerken.