Broedsheid komt vaak in het voorjaar voor, waarschijnlijk door een combinatie van hormonen, instinct en leeftijd, en het lengen van de dagen. Echte legrassen worden doorgaans pas broeds als de kippen ouder zijn - of helemaal niet. Andere rassen zijn meerdere malen per jaar broeds.
Het is het hele jaar mogelijk om kuikens uit te broeden. Het is echter wel gebruikelijk om dit in de periode van februari t/m mei te doen. Over het algemeen zijn de kippen in deze maanden het sterkst en gezondst. Dit zorgt voor de beste eitjes!
Een broedse kip herken je vaak aan één of meerdere van de volgende punten: Klokkende of klagende geluidjes maken. Het nest nauwelijks of niet meer willen verlaten. De buik is kaalgeplukt.
De broedsheid duurt doorgaans zo'n drie weken, krielen doen er een dag korter over. Sommige hennen eten in die periode niet of nauwelijks. Het is dus normaal dat de hen tijdens het broeden wat magerder wordt. Het komt ook voor dat ze zich letterlijk doodbroeden.
Zo is het nest veelal leeg en zal de kip minder snel de neiging vertonen om broeds te worden. Heeft jouw hen dan toch de broedsheid te pakken? Zet dan je kip 2 tot 3 dagen apart in een klein kooitje met weinig strooisel. In deze omgeving krijgt ze zeker geen nestgevoel.
Een kip die gedurende een lange periode op haar nest blijft zitten komt regelmatig voor. Maak je geen zorgen, het is normaal gedrag. Een kip is op dit moment zeer waarschijnlijk broeds. Dat wil zeggen dat ze hardnekkig blijft broeden, maar zonder resultaat.
Maak een afweging en stel bij die afweging het belang van de kip en de kuikens centraal. Wil je echt dat de broedsheid stopt, zet de hen dan een paar dagen op een plek waar ze geen nieuw nest kan vormen. Misschien dat de broedsheid na een paar dagen over gaat.
Broedsheid komt vaak in het voorjaar voor, waarschijnlijk door een combinatie van hormonen, instinct en leeftijd, en het lengen van de dagen. Echte legrassen worden doorgaans pas broeds als de kippen ouder zijn - of helemaal niet. Andere rassen zijn meerdere malen per jaar broeds.
Een kippenras als de 'krielkip' is bijvoorbeeld erg broeds. De krielkip kan wel drie keer per jaar broeds zijn en een nest met eieren leggen. In dat nest zitten ongeveer 10 eieren. Vervolgens gaat de kip 3 weken broeden op zijn nest met eieren.
Gezonde kippen voelen zich gelukkig en zijn daardoor constant bezig in de kippenren.Ze scharrelen erop los en kakelen tegen elkaar. Het is hun instinct om constant in de weer te zijn. Dat gaat over zowel springen en pikken als rustig op hun eieren broeden.
Als je geen haan hebt kan je er bevruchte eieren onderleggen en dan zal de kip die uitbroeden, na 21 dagen komen de kuikens uit. Je kan haar ook gewoon laten broeden op onbevruchte eieren of een leeg nest en er na een week of 2 - 3 kan je er kuikentjes onder zetten, bij ons te verkrijgen.
In de meeste gevallen krijgen de kuikens binnen 36 uur te eten en te drinken als ze op de plaats van bestemming zijn. Maar het kan ook drie dagen duren. Anderhalve dag is echt het maximum, daarna verliezen de kuikens gewicht, waarschijnlijk omdat ze uitdrogen, zo stelt WUR-onderzoekster Ingrid de Jong vast.
Van tijd tot tijd zijn hennen broeds en zullen vastberaden op hun onbevruchte eieren in de nestkast blijven zitten. Meestal worden hennen broeds tijdens de zomermaanden maar het kan tijdens elke maand van het jaar voorkomen.
Tijdens de vroege herfst en wintermaanden leggen kippen minder eieren, voornamelijk door het afnemende zonlicht in deze periode. Kippen hebben dagelijks 14 tot 16 uur zonlicht nodig om regelmatig eieren te leggen. De eierproductie van legkippen neemt meestal begin februari weer toe.
Ja dat kan zeker! Je kip heeft het zelfs nodig om heerlijk te kunnen scharrelen. Hoewel kippen sneeuw niet erg vinden, stellen ze het erg op prijs wanneer je de kippenren en het kippenverblijf sneeuwvrij houdt!
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen. Het formaat van de kip bepaalt de dikte van de stok.
Ze scharrelen graag en je zult ze overdag meestal buiten zien. De ruimte in jouw tuin bepaalt grotendeels het aantal kippen dat je kunt houden. Een buitenruimte van 5 m2 per kip is een minimum. Wil je de kippen een altijd groenblijvende ren geven, dan voorzie je een oppervlakte van 10 tot 25 m2 per dier.
Kippen zijn geen liefhebbers van felle zon. Dan blijven ze wat langer binnen en wachten ze tot het bewolkt is of tot het gaat schemeren.
Kippen kunnen prima tegen sneeuw, al zullen sommige het wel liever vermijden. Ze stellen het wel op prijs als het buitenverblijf sneeuwvrij gemaakt wordt. Kippen kunnen namelijk niet goed scharrelen als er een dik pak sneeuw ligt. Ook is het verstandig om de daken van het kippenhok en het nachthok sneeuwvrij te houden.
We raden aan de eieren wel weg te halen uit het nest, vanwege hygiëne. Broeds worden van een kip heeft niets te maken met hoeveel eieren er in haar nest liggen: de hoeveelheid eieren triggert geen broedsheid. Of een kip broeds wordt of niet ligt aan haar hormonen.
Van het Zijdehoen is bekend dat de hennen goede broedsters zijn en veel zorg besteden aan hun kuikens. Maar ook de Marans, Australorp, Chabo, Yokohama en het Sultanhoen zijn geschikt voor kippenliefhebbers die graag zien dat hun hennen op natuurlijke wijze een groep kuikens groot brengen.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.