Geef in het begin, witte pasta, witte rijst en eventueel als je pap wilt geven, af en toe wat pap van rijstebloem. Witte soorten bevatten minder vezels dan volkorenpasta of zilvervliesrijst. De darmen van je kind wennen zo rustig aan vezels in de voeding.
Wanneer uw baby 7 maanden oud is, is het aanbevolen hem 25 g gekookt zetmeel per dag te geven, deze hoeveelheid neemt toe tot 30 g op 8 maanden en vervolgens tot 80 g op 12 maanden (=3 eetlepels na koken). Vanaf 12 maanden kunt u uw kind grotere pasta's geven.
Kijk goed waar jouw baby zelf behoefte aan heeft. Voor kindjes van 6-7 maanden kun je voor de totale warme maaltijd ongeveer 200 gram aanhouden. Denk hierbij aan ongeveer 75 gram groente, 50 gram vlees of vis en 75 gram aardappelen, rijst of pasta.
Een staafmixer of keukenmachine zijn hiervoor niet geschikt. Rijst en pasta kun je beter niet fijnmalen. Door een saus aan rijst of pasta toe te voegen zijn ze vaak al wel smeuïg genoeg.
Als je baby 8 maanden is, is het tijd voor volledige maaltijden. Het avondeten van ongeveer 200 gram moet samengesteld worden uit 100 gram groenten, 80 gram rijst, aardappelen of pasta en 20 gram vis, vlees of ei. Tot 1 jaar is het belangrijk om geen zout toe te voegen.
Vezels zijn heel goed voor de spijsvertering, maar de darmen van je kind zijn nog niet veel gewend. Wacht daarom nog even met volkorenbrood en kies eerst voor lichtbruin brood zonder zaden of pitten. Vanaf acht maanden kun je wel volkorenbrood geven.
Een babyhapje pureren is niet moeilijk, je hebt ook geen speciale apparaten nodig. Zelf doe ik het meestal met een staafmixer of met een hakmolen. Beide geven super goede resultaten. Als je groenten gaar genoeg zijn dan krijg je een babyhapje er echt heel glad mee.
Breng het water aan de kook. Kruis de tomaten van onderen in. Als het water kookt hang je het mandje met de ingekerfde tomaten in het water. Na 10 tellen trek je de tomaten uit het water.
Een staafmixer is het meest geschikt voor het pureren van ingrediënten. Zo pureer je bijvoorbeeld groente in een pan tot soep of je pureert fruit tot een smoothie. Over het algemeen is het resultaat met een staafmixer iets grover. De smoothie of soep bevat dus wat meer stukjes dan bij een blender.
Naast de melk heeft je baby nu behoefte aan fruit, groente, brood en vlees. Door te variëren in voeding, went je baby aan nieuwe smaken en structuren. Je baby mag bijna alle gezonde voeding die jij ook eet. Zodra je kindje gewend is aan vaste voeding, hoef je deze steeds minder fijn te prakken.
Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren.
Rauw vlees (zoals bv. gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Griekse yoghurt
Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem. Als je kiest voor yoghurt, overweeg in eerste instantie dan Griekse yoghurt.
Je kan komkommer raspen of pureren. In combinatie met ander groente en fruit is hij ook erg lekker. En natuurlijk is komkommer ook heerlijk als gezond tussendoortje voor groot en klein! Wanneer je jouw baby een reepje komkommer wilt laten ontdekken blijf er dan altijd bijzitten.
Hoe en wanneer maakt u hem klaar? U kunt komkommer gaar en gemixt serveren vanaf 9 maanden. Om als rauwkost te geven dient u te wachten totdat u kindje 12 maanden is.
Schoonmaken van paprika
Halveer hem daarna. Verwijder de zaadlijsten met de zaadjes en de steelaanzet. Hierna kun je de paprika in reepjes of stukjes snijden. Paprika's kook je in ongeveer 8 minuten gaar.
Potjesvoeding is dus niet zo zeer ongezond, maar er kunnen wel wat andere nadelen aan zitten. Nadelen: In een potje worden vaak verschillende smaken met elkaar gemengd, waardoor je baby niet goed kan wennen aan de ''echte'' smaken van de groenten en fruit.
Als je kindje 8 maanden is, eet hij vast al heel wat verschillende soorten groente en fruit. Wellicht pureer je het eten nog met tot kleine zachte stukjes, maar dat hoeft nu niet meer. Je kunt je kindje nu ook eten geven met een wat grovere structuur. Zo leert je kindje kauwen en zijn tandjes gebruiken.
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Als je baby tussen de 4 en 6 maanden is, kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Deze oefenhapjes komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Je kunt bijna alle gezonde producten geven, zoals groente, fruit, aardappelen, vis en pap.