Een aanhanger met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg moet zijn voorzien van een kentekenbewijs. Is de aanhanger nog niet eerder geregistreerd geweest, dan kunt u alleen een kentekenbewijs krijgen door de aanhanger of caravan te laten keuren bij de RDW.
U heeft het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode van het voertuig. Bent u het kentekenbewijs (of een deel ervan) kwijt? Vraag dan eerst een nieuw kentekenbewijs aan. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
Voor aanhangwagens boven de 750 kg is aanhanger keuren verplicht. Ook moet een geremde aanhangwagen gekeurd worden die boven de 750 kg is. Deze aanhangwagens moeten bovendien voorzien zijn van een eigen kenteken. De RDW voert de keuring uit en geeft nadat de aanhangwagen is goedgekeurd een kentekenbewijs af.
Wanneer u over een aanhangwagen beschikt die met een COC verklaring geleverd wordt, moet u deze altijd bij u hebben wanneer u op pad gaat met de aanhangwagen. Indien u tijdens een controle aangehouden wordt door bijvoorbeeld de politie, moet u dit certificaat ook kunnen tonen.
Voor een COC of CVO verklaring betaalt u tussen de vijftig en driehonderd euro, afhankelijk van het model auto en het land van herkomst. Bedenk ook dat de levering van een CVO of COC verklaring enige tijd in beslag kan nemen, uitlopend tot wel een maand.
De COC verklaring bevat onder meer het chassisnummer van de aanhangwagen, de afmetingen van de aanhangwagen, de naam van de fabrikant en het goedkeuringsnummer van de fabrikant. Deze COC verklaring dient men ook bij zicht te hebben als de aanhangwagen wordt gebruikt, en ook te kunnen overleggen bij een politiecontrole.
Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt.
U hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen voor aanhangwagens die gekoppeld zijn aan een personenauto, kampeerauto, bestelauto of autobus. Voor uw aanhangwagen die gekoppeld kan worden aan een vrachtauto betaalt u niet afzonderlijk motorrijtuigenbelasting.
Sinds 1 januari 2007 is het verplicht om een aanhangwagennet of afdekzeil te gebruiken als je losse lading op je aanhanger vervoert. Een aantal voorbeelden van losse lading zijn tuinafval, stenen, puin, brandhout en zelfs zand. Er zijn natuurlijk nog legio andere voorbeelden te bedenken.
Wanneer u een nieuwe (of tweedehands) aanhangwagen koopt, dient deze na aankoop ingeschreven te worden bij het DIV (Dienst Inschrijvingen van Voertuigen). Na inschrijving ontvangt u vervolgens uw inschrijvingsbewijs en nummerplaat.
Een ongeremde aanhanger hoeft niet gekeurd te worden door het RDW. Je hebt dus ook geen kenteken nodig. Een ongeremde aanhanger die niet zwaarder is dan 750 kg dan mag je de aanhanger trekken met rijbewijs B.
Wettelijke verplichting
Vanaf juli 2011 is het wettelijk verplicht dat alle nieuwe kentekenplichtige aanhangwagens voorzien zijn van achteruitrijverlichting. Aanhangwagens tot zes meter lengte zijn verplicht één achteruitrijlamp te voeren, een tweede mag.
In principe moet je aanhanger met MTM vanaf 750 kg elk jaar gekeurd worden. Dit noemen we de periodieke keuring. Na je toelatingskeuring ontvang je normaal jaarlijks een uitnodiging tot keuring.
Elke aanhangwagen is voorzien van een chassisnummer dat is ingeslagen op een vast deel van de aanhangwagen. Het chassisnummer wordt dus bijvoorbeeld nooit in de dissel of de trekkoppeling ingeslagen.
Is de aanhanger nog niet eerder geregistreerd geweest, dan kunt u alleen een kentekenbewijs krijgen door de aanhanger of caravan te laten keuren bij de RDW. Voor aanhangwagens met een toegestane maximum massa van minder dan 750 kg is wel een goedkeuring vereist, maar is geen kentekenbewijs verplicht.
Door je aanhangwagen te verzekeren, wordt schade aan je eigen voertuig wél vergoed. Dure aanhangwagens worden ook regelmatig gestolen. Met een extra verzekering weet je zeker dat je, bijvoorbeeld bij schade door diefstal, brand, en natuurgeweld, ook wordt betaald.
Een aanhanger of caravan die aan je auto is gekoppeld valt altijd onder de WA dekking van je auto. Dit betekent dat de schade die je met het gesleepte voorwerp veroorzaakt altijd vergoed wordt door de verzekeraar van het trekkende voertuig.
Witte kentekenplaat voor op de aanhangwagen, caravan of fietsendrager. Met de keuze voor een reflecterend NL EURO logo. Koop nu 2 platen voor slechts € 14,00 inclusief BTW.
Aanhangwagens met een maximaal toegestane massa tot 750 kg moeten zijn voorzien van een witte kentekenplaat. Het kenteken (een combinatie van letters en cijfers) op deze kentekenplaat moet gelijk zijn aan die van het voertuig wat de aanhangwagen trekt.
Qua snelheid gelden de regels van een aanhanger, eigenlijk hetzelfde als voor een caravan. Daarom is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
Een COC verklaring versoepelt vaak het import/export proces bij het invoeren van een auto. Een Nederlandse kentekencard in combinatie met het exportformulier deel 2 is vaak niet toereikend genoeg. In dit geval kan er dan een COC document worden aangevraagd wanneer deze niet bij de auto al aanwezig is.
Dit kan gebeuren bij de officiële invoerder of mandataris van het merk of de constructeur. Indien het gelijkvormigheidsattest werd afgeleverd door een keuringsstation naar aanleiding van een gelijkvormigheidsprocedure, kunt u het duplicaat daar aanvragen.