Wie wil koken met gezond verstand, kiest voor keramisch. De keramische laag van de PFAS-vrije Dagelijkse Kost Koekenpan - Ø28 cm is gemaakt van natuurlijke materialen, zonder schadelijke stoffen. Deze pannen worden bovendien snel warm, zijn zonder moeite schoon te maken en bakken als geen ander.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Ons Advies. We raden het aan om in ieder geval één pan zonder anti-aanbaklaag te hebben. Zo kun je altijd een perfecte biefstuk bakken of lekkere krokante aardappelschijfjes. Daarnaast raden we voor eiwitrijke gerechten of vis een anti-aanbakpan aan.
Vlees en gevogelte bak je in een lage koekenpan met een antiaanbaklaag of in een koekenpan zonder antiaanbaklaag. Wanneer je vlees rustig wilt aanbraden is een pan met een antiaanbaklaag aan te raden.
Welke koekenpan is het beste? Pannen van Le Creuset en BK zijn merken met de hoogste kwaliteit pannen. Als je deze pannen goed onderhoud gaan ze een decennialang mee en bieden ze je qua comfort, ook kookgemak en zijn ze zeker waar voor je geld.
Pannen van geanodiseerd aluminium zijn fantastisch in gebruik. Het bewerkte aluminium is krasvast en twee keer zo sterk als roestvrij staal; je mag er gewoon metalen kookgerei in gebruiken. Daarnaast mag geanodiseerd aluminium in de oven en is het een ideaal materiaal om mee te bakken op hoge temperaturen.
Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.
Een van de meest gezonde koekenpannen is een RVS koekenpan. Hier zit niks in met stoffen en is puur gemaakt van Roest vrij staal (RVS). Maar koken met de Proline 7 is niet alleen gezond maar ook nog eens duurzaam. Deze pannen komen standaard met meer dan 20 jaar garantie!
Pas op met zuren
Wanneer je met zure etenswaren bakt, kunnen deze je seasoning wegbijten. Denk aan witte wijn, tomaten(saus) en citroen. Dan kan het zijn dat je na het bakken lichtere vlekken in de laag ziet. Eventjes een keer opnieuw inbranden en je antiaanbaklaag is weer zo goed als nieuw.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Hij heeft veel kook programma's gemaakt en weet als geen ander, de beste gerechten op tafel te zetten. Naast verschillende kookboeken heeft Jamie Oliver dus ook een eigen lijn pannen. Deze pannen zijn van het merk Tefal en zijn van zeer hoge kwaliteit.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Dutch oven / stoofpan / braadpan
Ik ben groot fan van de pannen van Combekk: dit zijn mega-robuuste exemplaren van gerecycled gietijzer. Door de anti-aanbaklaag van emaille blijven de ingrediënten niet aan de bodem plakken.
Verdampen de druppels langzaam dan is de pan te koud.Verdampen ze snel dan is de pan te heet.Als de pan op de juiste temperatuur is, kan de boter of olie erin.Deze smelt direct en wordt bruin.
Spoel grondig af en droog volledig. Breng een dun laagje olie aan op de buitenkant van de pan. Kies een olie met een hoog rookpunt, zoals lijnzaad-, koolzaad of druivenpitolie. Verwarm de pan: plaats de pan ondersteboven in een voorverwarmde oven op een temperatuur van ongeveer 200°C.
Een koekenpan, een wokpan of een fijne stoofpot? Ook zijn er complete gifvrije pannensets. Daarnaast zijn er de gifvrije koekenpannen gemaakt van emaille. Deze zijn zeer krasbestendig en CO2 neutraal.
Olijfolie kan een relatief laag verbrandingspunt hebben, waardoor de ingrediënten kunnen kleven aan de pan of kunnen verbranden. Bakken in dit soort olijfolie raden wij dan ook af. Laat de pan altijd goed op temperatuur komen voordat je de ingrediënten toevoegt.
Gietijzeren pannen zijn veilig
Gietijzer als kookgerei is gedurende haar lange geschiedenis veilig gebleken. Dan kan helaas niet worden gezegd van zogenoemde “anti-aanbakpannen” die in vele huishoudens worden gebruikt. Dit type pan kan bijvoorbeeld PFOA of PFAS bevatten.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor het koken op een inductie kookplaat. Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat.
Bij het koken op inductie is het belangrijk dat je de juiste pannen hebt. Een pan die een bodem heeft die magnetisch is, vlak, en geen braampjes heeft, is geschikt.
De pannen uit de Carbon-plus serie zijn gemaakt van zeer sterk staal met een hoog koolstofgehalte. Je kunt de pan daardoor op elke warmtebron gebruiken, of je nu bakt op gas , halogeen, inductie of op de barbecue. Deze pannen zijn geschikt voor het bakken op hoge temperaturen en houden de temperatuur lang vast.
Uit studies is gebleken dat de inname van aluminium een verhoogde kans kan geven op ziektes zoals Alzheimer en dementie. Door te koken met een aluminium pan, komen er namelijk kleine deeltjes aluminium vrij. Iets wat je liever niet in je lichaam wilt hebben.
Gietijzer zorgt voor een contantere warmte dan RVS en geleidt beter waardoor dit bij uitstek geschikt is om te grillen. Je krijgt er perfecte grillstrepen door. Is het rooster goed ingebakken, dan voorkomt deze juist dat je product zal aanbakken.