De zuinigste ovens hebben label A+++. Wil je ovens met elkaar vergelijken, kijk dan naar het stroomverbruik per keer of per jaar. Een kleine oven met label A+ kan namelijk zuiniger zijn dan een grote oven met label A+++. Kies een oven met hetelucht-functie: die is zuiniger dan een gewone elektrische oven.
Investeer in een heteluchtoven .
Met een heteluchtoven verbruikt u maandelijks ongeveer 20 procent minder energie. Deze oven heeft een ventilator die voortdurend warme lucht door de ovenruimte blaast.
Als de oven een vermogen heeft van 3000 watt bij 200 °C en gedurende één uur wordt gebruikt, verbruikt deze 3 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Uitgaande van een elektriciteitsprijs van € 0,4 per kWh, kost dit dus € 1,2 aan elektriciteit.
Als je naar het energieverbruik per keer kijkt, gebruikt een oven meestal tussen de 2000 en 3000 watt, afhankelijk van de grootte en het programma. Een airfryer daarentegen gebruikt meestal tussen de 1200 en 1500 watt. Omdat een airfryer sneller werkt, is de totale energiekosten per gerecht vaak lager dan bij een oven.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
De zuinigste ovens hebben label A+++. Wil je ovens met elkaar vergelijken, kijk dan naar het stroomverbruik per keer of per jaar. Een kleine oven met label A+ kan namelijk zuiniger zijn dan een grote oven met label A+++.
Hetelucht. Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan?Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven.
Je twijfelt of je een airfryer of een oven wilt kopen. Het grootste verschil is dat een airfryer een ander bakresultaat geeft dan een oven. Frietjes en snacks komen krokanter uit de airfryer dan bij een oven. Een oven is ook groter dan een airfryer, waardoor je meerdere ingrediënten in één keer afbakt.
Over het algemeen is een airfryer goedkoper in gebruik dan een oven , maar dat is niet altijd het geval. Een oven kost gemiddeld 21p om te gebruiken en een 800W airfryer kost 4,9p om te gebruiken. Maar als u een airfryer bezit die veel krachtiger is, kunt u bijna evenveel energie gebruiken als een oven.
Over het algemeen verbruikt een (grote) oven meer stroom dan een airfryer. Een oven gebruikt meestal tussen de 2 en 3 kWh, terwijl een airfryer gemiddeld 1,4 tot 2,8 kWh verbruikt. Daarnaast werkt een airfryer sneller, waardoor hij minder lang aanstaat en dus minder energie verbruikt.
Hoewel ze misschien niet het meest gebruikte apparaat in uw huis zijn, behoren ovens tot de apparaten die het meest energie verbruiken . Sterker nog, afgezien van uw koelkast (die 24/7 draait), is uw oven waarschijnlijk verantwoordelijk voor het hoogste energieverbruik van al uw keukenapparaten.
U wilt energiezuiniger zijn
En als je een ouder model hebt, is de kans groot dat je meer energie verbruikt dan wanneer je een nieuw model zou kopen. " Nieuwere ovens hebben beter geïsoleerde wanden en drie lagen glas die warmteverlies verminderen, wat betekent dat ze energiezuiniger zijn dan oudere modellen ," zegt Fiona.
Voordelen combi-oven
Het grootste voordeel van een combi-oven is dat je nagenoeg dezelfde functies hebt als een conventionele oven. Daarnaast beschik je over de basisfuncties van een magnetron. Zo kun je dus altijd eten opwarmen, melk verwarmen of brood ontdooien.
Slowcooker
Hoewel slowcookers langer nodig hebben om eten te koken, hebben ze een vermogen van slechts 200 watt – minder dan een tiende van sommige elektrische ovens. Een slowcooker van gemiddelde grootte gebruikt slechts 1,3 kWh per gekookte maaltijd, wat neerkomt op 8p per uur bij een gemiddeld energietarief.
Zijn airfryers zuinig? Ja, airfryers zijn zuinig – vooral in vergelijking met ovens. De gemiddelde 1500 W airfryer kost je ongeveer 51p per uur, gebaseerd op het huidige elektriciteitstarief. Aangezien de gemiddelde kooktijd voor airfryers 30 minuten of minder is, betekent dit dat hun kosten per gebruik ongeveer 17p zijn.
Mini ovens zijn veel kleiner vergeleken met full-size ovens, wat betekent dat het minder tijd kost om de hele unit op te warmen, en dus minder energie verbruikt . Ze zijn ontworpen om eten snel en gelijkmatig te koken, wat betekent dat u geld kunt besparen op uw energierekening.
In de airfryer duurde het 35 minuten om de aardappel te koken, met 0,55 kWh elektriciteit, wat 18,1p kostte. Dus - rekening houdend met kleine variaties zoals hoe oud je oven is en hoeveel energie hij verbruikt - kost koken in een elektrische oven meer dan het dubbele van koken in een airfryer .
Een Airfryer kan wel stinken wanneer je deze niet goed schoonmaakt of vette producten bereidt zonder spatdeksel. Wanneer je hele vette producten klaarmaakt in de Airfryer kan er vet omhoog spatten tegen het verwarmingselement. Dit verbrand en daardoor ontstaat er rook wat uit de Airfryer ontsnapt.
Vergeleken met mijn oude heteluchtoven, kookt de airfryer voedsel sneller, heeft hij consistentere en gelijkmatigere resultaten en betere kookresultaten in het algemeen . En volgens mijn slimme meter verbruikt mijn airfryer ongeveer de helft van de elektriciteit per uur als mijn oven op dezelfde temperatuur.
Verschillen tussen een airfryer en een oven
Kleine maaltijden bereid je gemakkelijk in een airfryer. Wil je grotere maaltijden bereiden, zoals ovenschotels, grote taarten en vlees dat langzaam moet garen? Dan is een oven zeer geschikt. Als je krokante patat wilt, kun je deze beter in een aifryer klaarmaken.
Bak je een cake in een heteluchtoven? Houd dan een baktemperatuur van 150 graden aan. Een elektrische oven zet je op 160 graden.
Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
Convectieovens : Deze ovens hebben ventilatoren die hete lucht laten circuleren, wat zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en snellere baktijden. De constante luchtbeweging vermindert hete plekken en maakt bakken op meerdere rekken mogelijk. Dit maakt ze ideaal voor het bakken van koekjes, gebak en andere items die gelijkmatig bruin moeten worden.