Wil jij voornamelijk taarten en broden bakken in je oven? Kies dan voor een oven met alleen boven- en onderwarmte. Dan krijg je een degelijke bakoven zonder toeters en bellen. Dit type oven laat je taarten gelijktijdig verwarmen en rijzen.
Wanneer je een inbouw oven gaat kopen, is het belangrijk dat je een oven kiest die bij jou en je keuken past. Het is daarom van belang om te kijken hoeveel ruimte je in je keuken hebt voor een oven, waar je de oven voor wilt gebruiken en welke functies voor jou belangrijk zijn.
Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.
Een oven kan meer dan tien jaar meegaan, maar onderhoud is belangrijk om er het beste uit te kunnen halen. De gouden regel is de oven schoon te houden.
1. Beste combi oven algemeen - Bosch CMG633BB1 – Serie 8 – Inbouw oven. De beste combi oven koop je met deze mooie zwarte combi oven van Bosch. Dit is een oven met magnetronfunctie met een inhoud van 45 liter en een afmeting van 455 x 595 x 548 mm.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
In de oven
In sommige heteluchtovens gaart het brood goed, in andere heteluchtovens verbrandt het brood op de plek waar de lucht de oven in wordt geblazen en is het brood op andere plekken niet goed gaar. Als je onder- en bovenwarmte hebt, is het aan te raden om dit te gebruiken.
Een voordeel van de heteluchtoven is dat je rekjes en bakplaten niet per sé in het midden van de oven hoeft te schuiven, want de hitte komt overal wel. Deze ovensoort is ook een stuk sneller. Niet alleen in het voorverwarmen, maar ook bij de garing van gerechten. Zet daarom de temperatuur iets lager óf bak 25% korter.
Gebruik je een oven alleen om af en toe broodjes of een cake af te bakken? Dan is een kleine oven met inhoud tot 40 liter geschikt voor jou. Bereid je af en toe een ovenschotel of taart in je oven. Dan is een apparaat met een inhoud van 40 tot 50 liter een goede keuze.
De kosten van een oven liggen tussen de € 350 en € 3.500 dit is afhankelijk van het type, merk dat je kiest voor de oven. De erbeids- en installatiekosten variëren tussen € 100 en €200. De kosten om een vakman servicelijnen te laten installeren bedragen meer dan € 200 .
Veel onderhoud nodig. Daarnaast vergt een stoomoven veel onderhoud. U zult de oven dan ook vaker moeten schoonmaken na gebruik dan dat u gewend bent bij een conventionele of heteluchtoven. Dit komt doordat er restwater achterblijft na gebruik.
Welke oven is het geschiktst? Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood.
Heteluchtovens verwarmen over het algemeen sneller dan elektrische (conventionele) ovens. Niet alleen bij het voorverwarmen, maar ook tijdens het bakproces. Dat klinkt natuurlijk als een enorm voordeel! Maar dit betekent wel dat je extra alert moet zijn.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Antwoord: Brood moet onder het midden of onderin de oven worden gebakken. Wanneer brood boven in de oven wordt gebakken wordt de bovenkant van het brood te donker, wordt de onderkant moeilijk gaar en zal inzakken na het bakken.
In principe is het enige verschil tussen een heteluchtoven en een elektrische oven de ventilatoren die een heteluchtoven onder en boven in de oven ingebouwd heeft om de geproduceerde warmte geleidelijk over de oven te verdelen. U herkent dus gemakkelijk een heteluchtoven aan de knop met het icoontje van een ventilator.
Hoe lang de oven moet voorverwarmen verschilt per oven. Vrij nieuwe ovens kunnen binnen vijf minuten op temperatuur zijn, maar oudere ovens doen er wel twintig minuten over. Je kunt dit controleren door een oventhermometer te gebruiken.
Een heteluchtoven is een oven waarin in een ventilator zit. Je herkent 'm meestal wel door de openingen van de achterwand in je oven. Deze ventilator zorgt ervoor dat je warme lucht in de oven verdeeld wordt. De warmte komt van de warmte elementen die onder e/of boven in de oven zitten.
Verschil in Functies
Waar bij de combi oven de nadruk op de ovenfuncties ligt, staan bij de combimagnetron de magnetronfuncties centraal. Dit is te herkennen aan het feit dat een combimagnetron, net als een normale magnetron, een draaiplateau heeft. Een combi oven lijkt daarentegen van binnen net op een oven.
Meer handige functies
Kijk of de combimagnetron groot genoeg is. Uit onze test blijkt dat de bruikbare ruimte soms veel kleiner is dan wat er op de magnetron staat. Neem je grootste ovenschaal mee naar de winkel en kijk of hij past. Let er bij combimagnetrons met een draaiplateau op dat de schaal ook kan draaien.
Oven: 10 tot 15 jaar. Magnetron: 9 tot 10 jaar. Koelkast: 11 tot 19 jaar, gemiddeld zo'n 15 jaar. Wasmachine en droogtrommel: 10 tot 14 jaar zie ook wasmachine reinigen.