Organen die zich echt in de buikholte bevinden, zoals maag, lever, milt en het overgrote deel van de darmen liggen intraperitoneaal. Organen die er wel aan grenzen maar zich niet echt in de buikholte bevinden, zoals de nieren en het pancreas, noemt men extraperitoneaal (meestal retroperitoneaal).
Zet je buik maar eens uit, dan voel je de spieren aanspannen. De organen die in dit gebied liggen (man), zijn de maag met de gal(blaas), de lever, de milt, de dikke en dunne darmen en de blaas. Deze organen kun je voelen. Een arts kan deze zelfs heel goed voelen.
Een echografie van de bovenbuik is een onderzoek met behulp van geluidsgolven, waarbij de organen in de bovenbuik (voornamelijk de alvleesklier, galblaas, lever, milt, nieren en aorta) afgebeeld worden. De bovenbuik wordt met een echotransducer onderzocht.
Na de maag komt eerst de dunne darm, daarna de dikke darm. Waar de dikke darm begint, zit een 'doodlopend' stukje darm, de blindedarm. De latijnse naam voor blindedarm. De blindedarm zit rechtsonder in de buik en is 2-20 cm lang, zo dik als een potlood en hol van binnen.
De lever ligt aan de rechterkant van je lichaam boven in de buikholte vlak achter de ribben. De lever weegt ongeveer 1500 gram en heeft een linker- en een rechterkwab. De beide kwabben bestaan samen uit 8 delen (segmenten). Er stroomt ongeveer anderhalve liter bloed per minuut door de lever.
Klachten aan de lever, oftewel leverpijn wordt vaak waargenomen in het rechter kwadrant van de buik, net onder de ribbenkast. De leverpijn kan hierbij ook uitstralen naar de rug. Dit kan een oorzaak zijn van uw rugklachten en rugpijn.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Klachten en alarmsignalen darm
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de darm zijn: Bloed en/of slijm bij de ontlasting; Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. Ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon.
Klachten / symptomen dikke darm onsteking
Meest voorkomende symptoom: buikpijn. Koorts en rillingen. Misselijkheid. Braken.
De maag zit links in de buik, vlak onder het middenrif. Het is een rekbaar orgaan. Een lege maag is helemaal plat. Als je net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang.
De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.
De alvleesklier ligt achter in de bovenbuik, voor een deel achter de maag en de twaalfvingerige darm. De alvleesklier bestaat uit drie delen: De 'kop' van de alvleesklier; ligt midden in de buik, onder de lever en tegen de twaalfvingerige darm. Het 'lichaam' van de alvleesklier; bevindt zich achter de maag.
Bij maag-darmklachten spelen emoties zoals verdriet, onrust of stress, vaak een grote rol.
Je buik, net onder je navel, is het centrum van je gevoel en de kern van jezelf. Als je daar met je gedachten naar toe gaat voel je vaak wat je moet doen. Je hebt er vaak lef voor nodig om dat gevoel te volgen omdat het vaak tegenstrijdig is met wat je verstand zegt te moeten doen.
Darmkanker heeft geen typische symptomen en de klachten kunnen van persoon tot persoon vrij uiteenlopend zijn. Een klein gezwel zal immers geen last geven: kleur en vorm van de stoelgang blijven normaal. Dat kan veranderen als de tumor groter wordt en groeit.
Klachten en symptomen bij poliepen in de dikke darm
bloed in de ontlasting. een verandering in het ontlastingspatroon. een erg onregelmatige stoelgang. buikpijn.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
In sommige gevallen kan de lever zo groot worden dat de lever drukt op andere organen. Hierdoor kunnen wel klachten ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn buikpijn, een opgezette buik, kortademigheid, misselijkheid en snelle verzadiging na het eten.
Wanneer een galsteen in een galgang klem komt te zitten, geeft dat erg veel pijn. Galkoliek Door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang probeert uw lichaam de galsteen verder te krijgen. Het geeft heftige krampen rechts in de bovenbuik. De krampen komen en gaan.