Isolatie is gewenst tegen de kou en de beste keus is de 6mm XPS ondervloer. XPS ondervloeren isoleren heel goed, maar hebben geen loopgeluid reductie. Groene vloerplaten zijn geschikt en munten nergens in uit.
De beste ondervloer heeft een lage warmteweerstand
De geleiding van de warmte wordt bepaald door de warmteweerstand te meten en deze wordt aangegeven als R-waarde en uitgedrukt in m²K/W. Hoe lager dit getal, hoe beter de ondervloer zijn werk doet in combinatie met vloerverwarming.
Een isolerende ondervloer kan zorgen dat warmte langer in de ruimte wordt vastgehouden. Uw vloer voelt hierdoor minder koud aan. Maar door de dunne laag heeft deze ondervloer weinig isolatiewaarde. Wilt u echt gaan besparen op uw energiekosten dan is vloerisolatie onmisbaar.
Op een ondergrond van cement/beton volstaat een ondervloer van foam.
Bij het plaatsen en uitkiezen van een ondervloer moet u doorgaans op vier punten letten: het egaliserend vermogen, warmte-isolatie, een vochtscherm en de geluidsdemping.
De keuze van ondervloer hangt vaak samen met het soort vloer dat wordt gelegd. Lamelparket of laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5 mm tot 7 mm dik.
De ondervloer is het belangrijkste onderdeel van de vloer. De ondervloer geeft stabiliteit en isolatie aan de vloer.
Heat-Blok® kan toegepast worden als extra isolatie onder diversen soorten harde vloerbedekking zoals click laminaat, click fineer, PVC click (HDF drager) op koude ondergronden en als stabiele barrière voor elektrische vloerverwarming.
Tapijt als vloerbedekking. Tapijt is zowat de zachtste en warmste optie als het aankomt op vloerbedekking. Je kan het terugvinden in heel veel woningen en daaruit kan besloten worden dat het een populaire manier is om je vloer te bedekken.
Om in aanmerking te komen voor de subsidie is een minimale Rd van 3,5 m2K/W nodig voor dakisolatie. Is er voldoende ruimte, dan is isolatie met bijvoorbeeld glaswol een van de beste én voordeligste opties. Let wel op dat u dan minimaal 14 tot 16 cm dik moet isoleren om de waarde van 3,5 m2K/W te bereiken.
Een pvc-vloer is eenvoudig te combineren met vloerverwarming en heeft een goede warmtegeleiding. Sterker, de vloerverwarming is zelfs als hoofdverwarming te gebruiken, zonder nadelige gevolgen voor de vloer. Laminaat is minder geschikt in combinatie met vloerverwarming.
Wat is de warmteweerstand (R-waarde) van een PVC vloer? Een PVC vloer is uitstekend geschikt voor op vloerverwarming. Een PVC vloer heeft namelijk een lage warmteweerstand van gemiddeld 0,07 m²K/W. Dit is inclusief een ondervloer met een weerstand van 0,03 m²K/W.
Je kunt dit (laten) doen met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten zoals tempex, met folie isolatie of met gespoten isolatieschuim. Bij een beton- of steenachtige vloer kun je het isolatiemateriaal met pinnen bevestigen of plakken.
Wanneer de oneffenheden niet te groot zijn, kunnen ondervloerplaten voor laminaat afdoende zijn. De beste manier om een oneffen vloer te egaliseren is het gebruik van een zelf nivellerend middel of egalisatiekorrels. Deze producten zullen u een stabiele en effen ondergrond geven waarop u uw laminaat kunt leggen.
Vloerisolatie houten vloer: Was is het beste isolatiemateriaal? De houten vloer isoleren vanaf de onderzijde kan gedaan worden met verschillende materialen, zoals steenwol, pur en EPS (piepschuim). Omdat wij houten vloeren niet helemaal willen afsluiten, raden wij vaak een minerale wol (steenwol / glaswol) aan.
Wanneer u een PVC vloer gaat leggen op beton moet u rekening houden met een aantal factoren. Een ondervloer van beton is in principe een goede basis voor een PVC vloer. Toch is het belangrijk dat deze wordt geëgaliseerd voordat het PVC erop komt. Je kunt een vloer egaliseren door een egaliseermiddel te gebruiken.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
Isoleren van de betonvloer
Als je geen kruipruimte hebt maar wel wil isoleren, dan kun je de betonvloer isoleren van bovenaf door isolatiemateriaal aan te brengen op de betonvloer. Hiervoor moet eerst de bestaande vloerbedekking weggehaald worden, Vervolgens leg je het isolatiemateriaal op de betonnen vloer.
Folie is het voordeligst
Maar wanneer je op een bovenverdieping woont met een vloer van enkele jaren oud, is je ondergrond droog en heb je geen vochtscherm bij de ondervloer nodig. Door de geringe dikte past de ondervloerfolie, in combinatie met het laminaat, vaak goed onder deuren. Deuren aanpassen is niet nodig.
Heeft u plaatmateriaal nodig voor een natte en extreem vochtige ruimte? Dan is de Powerpanel H2O plaat ideaal. Deze fermacell platen zijn cementgebonden en daardoor vochtbestendig en 100% bestand tegen water en schimmelvorming. Met een Powerpanel H2O plaat kunt u vloeren, scheidings- en voorzetwanden én plafonds maken.
Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter. In je slaapkamer kies je beter voor 7 à 8 millimeter. En in je leefruimtes is de dikte van je laminaat het best 8 tot 10 millimeter. Het dikste laminaat, 10 tot 12 millimeter, is zelfs geschikt voor toepassingen in winkels en kantoren.
Een dampscherm (of vochtscherm) is een kunststof folie (meestal polyethyleen, ook bekend als PE-folie) die voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de laminaatvloer terecht komt. Onmisbaar wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton.