Doordat de omvormer batterij ready is, kan de batterij direct op de omvormer aangesloten worden, ook als u besluit deze pas op een later moment te installeren. Heeft u al een bestaande zonnepanelen installatie? Dan kunnen wij de omvormer vervangen door een bidirectionele omvormer en de thuisbatterij hierop aansluiten.
SMA verdeelt omvormers, batterij omvormers, energiemeters en communicatie toestellen, maar geen batterijen. U kunt bij de groothandelaar terecht voor informatie over prijzen.
Het vermogen van de omvormer mag dus lager liggen dan de capaciteit in WP van jouw zonnepanelen. Voorbeeld: Op een installatie met 2200 WP kan prima een omvormer van 2000 Watt. Als de zonnepanelen niet ideaal op het zuiden gericht zijn kan soms nog wel een kleinere omvormer aangeschaft worden.
Aan je zonnepanelen kun je een thuisbatterij (thuisaccu) koppelen. Dat is een grote batterij die opgewekte stroom, die je op dat moment niet nodig hebt, opslaat.
Je hebt ruim 6 tot 8 extra zonnepanelen nodig om je elektrische wagen op te laden. Op die manier behoud je de capaciteit van de andere panelen voor je huishoudelijke noden. Je kan de zonnepanelen ook combineren met een slimme laadpaal, maar dat moet niet per se.
De kosten voor een omvormer voor zonnepanelen bedragen gemiddeld 750 à 1.200 euro, excl. btw en incl. plaatsing.
Beide omvormers geven nagenoeg dezelfde opbrengst in kWh, maar de kleinere zal iets goedkoper zijn en werkt efficiënter. Als u een dak heeft dat niet op het zuiden ligt mag de omvormer soms nog kleiner zijn dan 90% van de zonnepanelen, want panelen op het oosten of westen brengen minder op.
Het aantal zonnepanelen voor 10.000 kWh
Een zonnepaneel levert gemiddeld 332 kWh per jaar*. Voor 10.000 kWh heb je dus zo'n 32 zonnepanelen nodig die een heel jaar lang zonne-energie opwekken.
De standaardprijs voor een Ikea thuisbatterij is zo'n 3.300 euro. De kostprijs is afhankelijk van het vermogen van de thuisbatterij. Een overzicht van de prijzen: Accu van 5 kWh: 3.758 euro (excl.
Thuisbatterij merken
Ook merken als Solarwatt, Sonnenbatterie en Fenecon gelden als betrouwbare spelers op de markt. Qua prijs schommelen de Tesla Powerwalls tussen de 6.000 en 9.000 euro. De goedkoopste thuisbatterij van LG kost zo'n 4.000 euro, de duurste ongeveer 7.000 euro.
De hybride omvormer is een ideale oplossing wanneer je jouw eigen zonne-energie wilt gaan gebruiken. En wanneer je eigen stroom op is, zal de goede omvormer stroom van het net afhalen. Anderzijds als de accu vol is zal er ook weer stroom teruggeleverd worden aan het net.
Niet volledig onafhankelijk: 100% onafhankelijkheid van het net onmogelijk. Schaarse grondstoffen: sommige batterijen bevatten schaarse grondstoffen. Milieubelasting: bepaalde thuisbatterijen zijn erg moeilijk te recycleren of op te ruimen.
De modellen die momenteel op de markt zijn, hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 2800 tot 10000 cycli en gaan dus zo'n 10-20 jaar mee. Kijk dus zeker ook naar de hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan opslaan over zijn hele levensduur. Hoe groter ze is, hoe kleiner de investering per gestockeerde kWh.
Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.
De beste omvormers zijn van SMA volgens de meeste mensen en bedrijven die zonnepanelen monteren. Ze zijn betrouwbaar, makkelijk te installeren en te gebruiken en ze hebben een lange garantie.
Bij een 24 volt omvormer is dat minimaal 5% van de gebruikt wattage. Voor langer gebruik wordt door inbouw bedrijven het dubbele geadviseerd. Voorbeeld: Om een 2000 Watt omvormer van 12V kortstondig te laten werken, moet de accucapaciteit minimaal 200Ah zijn. Voor langduriger gebruik wordt minimaal 400Ah geadviseerd.
De kabel van de omvormer naar de meterkast
Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2. Deze kabeldikte kan berekend worden met behulp van het vermogen van de omvormer en de lengte van de kabel.
Waar zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 25 jaar hebben, moeten omvormers wel eerder vervangen worden. De levensduur van omvormers ligt tussen de 8 tot 12 jaar.
Als een omvormer te warm wordt kan het rendement wel met 5 procent naar beneden gaan. Daarnaast zal je omvormer sneller aan vervanging toe zijn als deze regelmatig te heet wordt. Een koele en geventileerde plaats is dus ideaal.
Als je veel kluservaring en technische kennis hebt is het goed mogelijk om zelf een nieuwe omvormer te plaatsen en aan te sluiten. Zorg er daarbij wel voor dat je veilig werkt. Door zelf de omvormer te plaatsen en aan te sluiten kun je een hoop kosten besparen.
De capaciteit van de huidige thuisbatterijen start al vanaf 2 kWh en loopt op tot meer dan 10 kWh. Essentieel is dat u uw stroomgebruik en opslag afstemt op uw stroomproductie. Een gemiddeld gezin gebruikt ongeveer 10 kWh per dag.
Een goed richtsnoer voor de kostprijs is ongeveer 600 euro per kWh. Met een thuisbatterij van 6 kWh bespaart een gemiddeld gezin ongeveer 500 euro per jaar. Wanneer je een hoger verbruik hebt en kiest voor een thuisbatterij van 10 kWh, bespaar je gemiddeld 900 euro per jaar.
Een thuisbatterij kan een interessante oplossing zijn om de elektriciteit die u overdag produceert op een later ogenblik te gebruiken. Een batterij zorgt ervoor dat u minder stroom van het net moet afnemen op momenten dat uw zonnepanelen geen of te weinig stroom produceren. Zo kan u dus uw zelfverbruik verder verhogen.