Gebruik metaalolie of plantaardige olie om de bladen mee te oliën. Het teveel aan olie veeg je weg. Monteer de onderdelen vervolgens in omgekeerde volgorde terug. Eén extra drupje olie in het veermechanisme en je snoeischaar is weer helemaal als nieuw!
Pak de vijl of vijlsteen erbij en begin aan de binnenkant van het snijblad met vijlen/slijpen; werk zo naar de punt toe. Beweeg in de richting waarop het snijblad in de fabriek is geslepen (dit zie je aan de vorm van het mes). Afhankelijk van hoe bot jouw snoeischaar is, herhaal je dit zo'n 10 tot 50 keer.
Neem een vijl die niet te grof is, maar ook zeker niet te fijn. Vijl het blad vanaf het snijvlak naar de steel toe, en houd hierbij goed schuin aan. Voel met je vingers voorzichtig op het snijvlak of je schop of schoffel glad is: voelt het ruw aan, dan is het scherp.
Voor het invetten kun je het beste een plantaardige olie of siliconenspray gebruiken. Bij tuingereedschap van RVS (Roest Vast Staal) is invetten niet nodig. Daarop kan geen roest ontstaan, als het goed is. Mocht dat wel het geval zijn, vet RVS tuingereedschap dan ook even in.
Met een droge doek kan je bijna alles van je schaar weghalen. Is de schaar nog niet schoon genoeg? Gebruik dan warm water en een klein beetje afwasmiddel om het vuil van de messen te poetsen met een borstel. Spoel de bladen vervolgens goed af met schoon water en maak de messen goed droog.
De Bellota elektrische snoeischaar is de beste elektrische snoeischaar voor de professional. Deze snoeischaar wordt met 3 accu's geleverd, ligt heerlijk in de hand en is bijzonder krachtig. Het feit dat je takken met een dikte van 37 mm door kunt knippen, is wat dat betreft veelzeggend.
Verwijder roest van je tuingereedschap.
Schrob alle metalen oppervlakken met een staalborstel. Blijft er toch nog roest zitten, gebruik een staalwol om hardnekkigere roest te verwijderen. Wanneer ook dit niet lukt laat je het gereedschap een nacht weken in een mengsel van azijn en water.
Het best is het om het tuingereedschap aan het eind of het begin van het tuinseizoen te slijpen. Tussentijdse slijpbeurten zijn afhankelijk van het gebruik. Snoei en heggenscharen kunnen of met een slijpsteen of met een slijphulpset geslepen worden. Bijlen en spades worden het best aangescherpt met een vijl.
Verwijder de grond van de spade of schoffel en zet het altijd schoon weg. Als je dit niet doet dan koekt het vast en heb je later meer werk. Als het echt heel vast zit kan je het even weken in een emmer water en dan afkrabben. Maak gereedschap altijd droog voordat je het opruimt.
Je kunt het mes slijpen met de hand doormiddel van een slijptol en een slijpschijf. Slijp met de hoek van het mes mee. Nadat je de ene kant hebt gehad, draai je de heggenschaar om en doe je de andere kant. Als je klaar bent monteer je de mesbeschermer weer, en smeer je het mes in met een harsoplossend smeermiddel.
Van de messenslijpers is de Minosharp Plus 3 voor ons de duidelijke winnaar. Met zijn keramische wieltjes slijpt hij je mes met beleid in drie fasen van grof naar goed scherp. En dat binnen heel acceptabele tijd.
WD-40 Multi-Use Product verwijdert geen roest, maar beschermt alles wel tegen roestvorming. Vergeet dus niet om je spullen te besproeien met WD-40 ter bescherming van het oppervlakte.
Wist je dat je je favoriete drankje in kan zetten tegen roest? Cola bevat fosforzuur. Fosforzuur helpt goed tegen roest. Het principe werkt hetzelfde als bij witte azijn. Leg het item met roest in een bakje met cola en laat het daarna een tijdje inweken.
Witte azijn werkt goed
Dat werkt erg goed om roest te verwijderen. De azijn moet onverdund zijn. Laat het goed inwerken en daarna voorzichtig afnemen met een microvezeldoekje.
Bij een grote test van kleine snoeischaren is de Gardena SmartCut als beste snoeischaar uit de snoeischaar test gekomen. De titel van beste koop (beste prijs / kwaliteit verhouding) ging naar de Wolf Garten RR 4000 Premium Plus snoeischaar.
Een snoeischaar heeft twee snijbladen die langs elkaar heen glijden en die zo een scherpe, schone snede maken dicht bij de stengel of wortel. Daarom zijn bypass-snoeischaren bij uitstek geschikt voor het snoeien van levend plantweefsel.
Deze accu heggenschaar kost namelijk maar € 86,99 bij onze partner Coolblue.
Voor een elektrische heggenschaar moet je rekenen op een basisprijs van om en bij de 50 euro. Duurdere modellen kosten weliswaar al snel het dubbele of driedubbele van die prijs. De prijs van een haagschaar met accu ligt gemiddeld nog iets hoger. Prijzen variëren hier tussen de 60 en 250 euro.
Tuingereedschap beschermen – Smeren van de heggenschaar
Spray WD-40 op een schone, zachte doek en wrijf het in. Voor hardnekkig vuil gebruik je een borstel.