Sommige oliën verdragen hitte goed. Dit is het geval met pindaolie, palmolie, kokosolie, enz. Andere daarentegen verdragen geen hoge temperaturen en verbranden: zonnebloemolie van eerste persing (ongeraffineerd), lijnzaadolie, koolzaadolie, walnootolie, enz.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Zorgt bij bereiding voor dat de olie niet te warm wordt en gaat roken of dampen. Als de olie warmer dan 180 graden wordt kunnen er ongezonde stoffen ontstaan.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Een neutrale smaak en een hoog rookpunt maken zonnebloemolie een favoriet in de keuken voor koken op hoge temperatuur. Een geweldige optie voor roerbakken , verhit de olie in een wok tot hij gloeiend heet is en kook de ingrediënten tot ze gaar en knapperig zijn, zoals in deze snelle roerbak met broccoli en rundvlees die in slechts 20 minuten klaar is.
Vermijd of beperk het gebruik van minder gezonde kookoliën, zoals soja-, maïs- en koolzaadolie .
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
De winnaar: Kokosolie is de gezondste keuze voor frituren
Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan.
Bakken in olijfolie
Je kan dus met elke soort olijfolie bakken en dus ook met (extra) vierge olijfolie. Enkel bij extreme verhitting, zoals wokken op extreem hoge temperatuur, kunnen er PAK's ontstaan. Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.
Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op. Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.
In deze context is Lidl in het bezit van een van de hoogst aangeschreven extra virgen olijfolieën (EVOO). Dit komt doordat het in 2022 in zijn categorie de winnaar was bij de prestigieuze NYIOOC World Olive Oil Competition.
Het is een mythe dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. Extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit is zelfs zeer geschikt om te verhitten. Het zit boordevol enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor je hart. Extra vierge olie bevat daarnaast veel antioxidanten en ontstekingsremmers.
Welke olie is geschikt voor warme bereidingen? Zonnebloemolie is neutraal van smaak en geschikt voor zowel koude als warme bereidingen. Zonnebloemolie bevat veel omega 6. Kokosolie is perfect om mee te bakken of te frituren.
Vloeibaar bakvet
Naast plantaardige olie zijn vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet ook een gezonde keuze. Deze producten zijn gemaakt op basis van plantaardige olie en bevatten hierdoor veel onverzadigde vetzuren.
Je kunt heel goed zonnebloem, lijnzaad, koolzaad of arachideolie voor het seasonen gebruiken want deze oliesoorten beïnvloeden de smaak van de te bereiden gerechten op jouw bakplaat niet en zij zijn allen geschikt om gebruikt te worden bij zeer hoge temperaturen.
Conclusie. Olijfolie is een betere keuze dan boter om verschillende redenen. Olijfolie is gezonder dan boter, omdat het meer onverzadigde vetten, antioxidanten, vitamines en mineralen bevat, die het hart, de bloedvaten, de hersenen en het immuunsysteem beschermen.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Canola-olie en avocado-olie zijn ideaal om mee te bakken vanwege hun subtiele smaken en het vermogen om hogere temperaturen te weerstaan. Kokosolie kan ook worden gebruikt om mee te bakken. Roerbak of sauteer met oliën die bestand zijn tegen hogere temperaturen, zoals pinda-, canola-, zonnebloem- of avocado-olie.
Omega-6's worden aangetroffen in oliën zoals maïs, saffloer, zonnebloem, soja en plantaardige en producten die met die oliën zijn gemaakt. Overmatige consumptie van omega-6's kan het lichaam aanzetten tot de productie van pro-inflammatoire chemicaliën, en het Amerikaanse dieet bevat doorgaans veel omega-6's.
Ook gefrituurde voedingsmiddelen absorberen olie en voegen meer calorieën toe aan uw maaltijd," zegt Fung. Stevige oliën die goed zijn voor het sauteren, roerbakken of roosteren van voedingsmiddelen zijn onder andere avocado, koolzaad, maïs, druivenpitolie, gewone of lichte olijfolie (geen vierge of extra vierge), pindaolie, rijstzemelenolie, saffloerolie, sojaolie en zonnebloemolie .
Sommige oliën verdragen hitte goed. Dit is het geval met pindaolie, palmolie, kokosolie, enz. Andere daarentegen verdragen geen hoge temperaturen en verbranden: zonnebloemolie van eerste persing (ongeraffineerd), lijnzaadolie, koolzaadolie, walnootolie, enz.
Zonnebloemolie is over het algemeen beter geschikt om in te bakken, vanwege het hogere rookpunt.