Olie die 100% synthetisch is kan niet oxideren, wat maakt dat ze langer kan bewaard worden en dat tot vijf jaar”, legt Guillaume B uit, verantwoordelijke voor productontwikkeling bij Bardahl.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Motorolie is in principe onbeperkt houdbaar, mits de flacon ongeopend blijft. Tegenwoordig worden de meeste oliën verpakt in flacons van stevig kunststof. Deze zijn uiteraard niet onderhevig aan corrosie, in tegenstelling tot de oude blikken verpakking. Roestdeeltjes en vocht zijn funest voor de kwaliteit van olie.
Normaal gesproken kan elke olie minimaal 5 jaar een goede mix blijven. De licht gedoopte oliën uiteraard nog jaren langer. (5 jaar is een termijn die in oliewereld wordt genoemd.) Maar heb je het in de schuur staan gesloten, dan zou ik het tot 10 jaar na productie datum ook rustig nog gebruiken.
Het verschilt uiteraard per olijfolie, zo kun je de betere flessen vaak tot 18 maanden bewaren. De “gewone” olijfolie kun je echter beter tot 1 jaar bewaren nadat je de fles hebt geopend.
Hoe lang is olijfolie houdbaar? Producenten zijn verplicht een uiterste houdbaarheid op de fles te zetten. In de regel is dat 18 tot 24 maanden na oogst als hij in de originele en gesloten fles wordt bewaard.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
- Als je een blik of fles olijfolie opent, verbruik je de olie best binnen de 8 tot 12 weken. Zodra er zuurstof bij de olie kan, start het oxidatieproces. Daardoor begint de kwaliteit achteruit te gaan. - Verbruik je olie binnen de twee jaar na de oogst.
Zeker wel! Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren. Oxidatie ontstaat door licht, zuurstof en vocht en warmte. Wanneer een olie ranzig wordt is de chemische samenstelling veranderd.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Dit wil zeggen dat het product vanaf deze datum niet meer geschikt is voor consumptie en weggegooid dient te worden. Als dit niet gedaan wordt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer.
U kunt eenvoudig de staat van de olie controleren door in de dop van het oliereservoir te kijken. Volg de fotoreeks en u weet direct of de olie moet worden ververst. Draai de oliedop er nooit af als de motor warm is. Doe dit uit veiligheidsredenen altijd wanneer de motor van uw auto koud is.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kan je het ook weggooien bij het restafval.
De houdbaarheid van olie in de originele, gesloten verpakking, zal niet snel achteruit gaan. Smeerolie is in principe onbeperkt houdbaar is, maar praktisch gezien is het goed om een tijdsspanne van 5 tot 7 jaar aan te houden.
Door de verzadigde vetzuren is kokosolie een erg stabiel vet wat niet snel ranzig wordt en heel goed tegen hoge tempersturen kan. Uitermate geschikt om in te bakken, braden en frituren dus.
Suiker en zout blijven bederven nooit.
Volgens een olieleverancier is motorolie onbeperkt houdbaar, zolang de flacon ongeopend blijft.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het grootste probleem met de plantaardige olie is dat ze veel linolzuur bevatten, een ongezonde omega-6 meervoudig onverzadigd vetzuur. Het is gezond om een natuurlijke ratio omega-6-vetzuren te hebben. Onderzoek ltoont aan dat mensen een ratio van 1:1 van omega-3- & omega-6 nodig hebben voor een optimale gezondheid.
Wat gebeurt er als je olijfolie in de koelkast bewaart? Als je olijfolie in de koelkast bewaart, zal de olie dikker worden en kan het troebel worden. Dit komt omdat de olijfolie uitzet en samenklontert als deze wordt afgekoeld. De olijfolie is echter nog steeds (even) veilig om te eten.
Bereiden. Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Het grootste verschil tussen beiden is dat 'vierge' olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en 'extra vierge' een van maximaal 1 %. Olijfolie of pure olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie.
Hoewel er geen exacte richtlijnen zijn voor de hoeveelheid olijfolie die je dagelijks zou moeten consumeren, zijn er enkele richtlijnen die kunnen helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid. De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren.
Conclusie: De beste olijfolie ter wereld in 2022-2023, volgens de World's Best Olive Oils competitie, wordt vertegenwoordigd door Rincon de la Subbética uit Spanje, Sabino Leone uit Italië en Oro de Cánava, ook uit Spanje.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.