Voorbeelden van de beste oefeningen: 'Squats, lunges, opstappen, kikkersprongen maken, het zijn klassieke oefeningen die perfect werken. Probeer deze oefeningen te leren van een expert. Aanbevolen wordt om tenminste 4 of 5 keer per week ongeveer 30 minuten te oefenen.
Triggeroefening bij kniepijn: maakt stijve voorkant van het bovenbeen los. Ga op je buik liggen en plaats de Trigger op een pijnpunt in je bovenbeen. Als de pijn afneemt, dan kun je je hiel naar je billen bewegen en je been daarna weer strekken. Tip: let erop dat je deze oefening bij kniepijn langzaam uitvoert.
Squats. De squat is een uitstekende oefening om je conditie en kracht te verbeteren en helpt je knieën te versterken. Let wel op een goede uitvoering van deze oefening en begin niet te zwaar. Je kunt de squat moeilijker maken door gewicht vast te pakken bijvoorbeeld een dumbel of een ander gewicht.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
De meeste pijnklachten van de knie gaan vanzelf over. Doe een paar dagen tot weken geen bewegingen die de pijn geven. Bij veel pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt ook gel op uw knie smeren waar een pijnstiller inzit, zoals ibuprofen of diclofenac (een NSAID).
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.
Fietsen geeft de minste belasting op de nieuwe knie ( ongeveer 1 – 1,5 x lichaamsgewicht ) en hardlopen geeft de meeste belasting ( ongeveer 5-14 x lichaamsgewicht ).
De pijn zit dan vooral aan de voorkant van de knie. De kniepijn wordt erger bij het gaan staan of traplopen. Ook voelt het alsof uw knie vaak blokkeert. Alle veranderingen in uw knie zorgen ervoor dat u zich minder soepel kunt bewegen.
Wanneer de kniebanden van uw knie overbelast zijn, voelt u symptomen als een stekende pijn die erger wordt als u de knie meer belast. Als gevolg van een afwijkende functie van de knieën of voeten kunnen de kniebanden geïrriteerd raken.
Hardlopen is sowieso goed voor je knieën! Alleen bij afwijkingen of ander letsel, kan lopen de klachten verergeren. Maar juist door je knieën normaal te belasten versterk je de weefsels. Natuurlijk kun je ook door lopen een knieblessure oplopen, maar dan is er sprake geweest van (plotselinge) overbelasting.
De meeste knieproblemen gaan binnen een paar weken tot maanden vanzelf over. Als u klachten houdt, ga dan na een week naar de huisarts. De knie is dan minder dik. De huisarts kan de knie dan beter onderzoeken.
Na een trauma is het belangrijk om de knie te koelen en te laten rusten. Koelen mag 4-5 keer per dag ongeveer 15 minuten, waarbij het belangrijk is dat er geen direct contact is tussen het ijs en de knie. Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje.
Klachten bij artrose van de knie
Artrose van de knie begint met pijn en stijfheid in de knie. U merkt dit vooral 's ochtends of als u na een tijdje zitten opstaat. Dit heet startpijn of ochtendstijfheid. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat de knie minder stijf wordt.
Wat is het? Een pijnlijke knie kan vele oorzaken hebben. Het kan een aandoening zijn van bijvoorbeeld de beenderen van het kniegewricht, de gewrichtsbanden, de menisci of de spieren en pezen van de knie. Er kan ook pijn in de knie optreden, terwijl de oorzaak van de pijn in de heup ligt.
Bij een ontsteking van de slijmbeurs in de knie ontstaat een zwelling voor op de knieschijf. De zwelling kan rood en warm worden en pijn doen. U kunt dan moeilijk lopen. Als de zwelling er na een paar weken nog is of steeds weer terugkomt, noemen we het een chronische slijmbeursontsteking.
Ga rechtop zitten met uw aangedane been gebogen en uw voeten plat op de grond. Breng wat crème aan op uw vingertoppen en duimen en wrijf het zachtjes in op de achterkant van uw knie. Probeert u na een paar minuten wanneer de huid is opgewarmd ook een gedeelte van uw bovenbeen en kuitbeen te masseren.
Vaak zijn patiënten met knieartrose angstig om te bewegen ('misschien beschadigt het gewricht nog meer'). Het gevolg van minder bewegen is dat de knie stijf wordt en dat de kracht in de bovenbeenspieren afneemt. Dit werkt juist averechts voor de knieklachten.
De knie kan er rood uitzien, warm aanvoelen en gezwollen zijn. Soms gaat dat gepaard met koorts. Bij een ontstoken gewricht zijn alle bewegingen pijnlijk.
Als uw knie niet heel erg pijnlijk is, kunt u proberen normaal te blijven bewegen. Heeft u veel pijn? Dan is het verstandig om rust te houden. Na 2 tot 5 dagen is uw knie meestal minder dik.
Met name een hoog BMI is een risicofactor om artrose te ontwikkelen, omdat overgewicht zorgt voor meer druk op de gewrichten. Ook inactiviteit en spierzwakte rond de knieën blijken een hogere risico te zijn voor gewrichtsslijtage dan de belasting van het hardlopen.
Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Bewegen helpt tegen de pijn. Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
Oorzaak van een krakende knie
Een gangbare verklaring is dat de knieschijf niet goed door zijn geultje loopt en daardoor “kraakt”. Het niet goed lopen door de het geultje kan o.a. komen door een verminderde aansturing door de bovenbeenspieren, verkort weefsel rond de knieschijf of verkorte spieren.