Cashewnoten. Cashewnoten zijn een bron van ijzer, magnesium, zink, fosfor en selenium. Volgens een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Neuron kan magnesium helpen bij het verbeteren van het geheugen en beschermt het tegen leeftijdsgebonden geheugenverlies.
Selenium zit in veel voedingsmiddelen. Vooral in vis en bepaalde soorten noten (vooral paranoten) zit veel selenium. Ook vlees, volkoren graanproducten en zuivelproducten leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid selenium die we binnenkrijgen.
Vooral paranoten bevatten veel selenium. Amandelen en hazelnoten bevatten nauwelijks selenium.
Walnoten lijken niet alleen op de vorm van onze hersenen, ze zijn er ook nog eens ontzettend goed voor! Walnoten bevatten namelijk een hoge concentratie DHA. Dit is een type omega-3-vetzuur dat je hersenen beschermt en ziektes als Parkinson helpt voorkomen.
Cashewnoten zijn een uitstekende bron van gezonde, onverzadigde vetzuren die belangrijk zijn bij de opname van vitamine A, D, E en K. Ook zijn cashewnoten een rijke bron van koper.
Selenium, ook bekend als seleen, werkt als antioxidant. Daarnaast helpt selenium in het lichaam zware metalen uit de voeding minder schadelijk te maken. Selenium kom vooral voor in volkorengranen, vlees, vis, eieren, zuivel, groenten en fruit.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Selenium zit in veel voedingsmiddelen, zowel dierlijke (vis en vlees) als in plantaardige producten. Het is geen lichaamseigen stof. In Nederland komt een seleniumtekort normaal gesproken niet voor. Een tekort is via een bloedonderzoek aan te tonen.
We treffen selenium vooral aan in schaal- en schelpdieren en in eigeel. Ook komt het in mindere hoeveelheden voor in graanproducten, volkorenbrood, gevogelte, vis en vlees. Zink zit vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel.
Een handje vol
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
Voor fosfor geldt dat er 85% van de ADH in zit. Hierna volgen de ADH-waarden van de mineralen die in het cashewnootje voorkomen: ijzer(83.5%ADH), magnesium(73%ADH), mangaan(72%ADH), seleen(36%ADH), zink(52.5%ADH), kalium(14%ADH) en calcium(4%ADH).
Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten. Dit advies geldt dus niet alleen voor walnoten: alle noten tellen mee. Het maakt daarbij niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn.
Dagelijks een handje noten is juist goed voor de gezondheid. Het zal duidelijk zijn dat 100 of 200 gram noten eten per dag niet aan te raden is vanwege de grote hoeveelheid calorieën.
Amandelen. Met 7 gram vezels per 100 gram zijn dit een van de vezelrijksten onder de noten. Een goede dus, voor de stoelgang. Ook maken de vezels ze vullend, dus amandelen zijn een uitstekend tussendoortje.
Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen. Voor zover bekend komt in Nederland geen zinktekort of zinkoverschot voor.
Zink als promotor van een sterk afweersysteem in de darmen
Zij kunnen het evenwicht tussen darmepitheelcellen en de aanwezige darmflora bedreigen.
Zink zorgt voor een goede opbouw van eiwitten en daarmee ook voor alle lichaamsweefsels, waaronder haar. Ook is zink betrokken bij de vorming van keratine. Het wordt dan ook beschouwd als een van de beste stoffen voor gezonde haargroei.