Udon: dikke noedels gemaakt van tarwe. Ramen: van tarwe. Somen: dunne noedels van tarwe met olie.
Zoals vaak gedacht wordt zijn ramen geen soort noodles maar de naam voor de maaltijdsoep mét noodles. Momenteel een grote hit in Amerika. Lees er hier meer over. Mie zijn tarwenoodles die vaak worden gebruikt voor bamigerechten.
Ramen. Ramen is een basisnoedel en wordt gemaakt van tarwebloem, ei, water, zout en kansui. Kansui is gealkaliseerd water dat de noedel elastisch maakt, zodat je er gemakkelijk draden van kunt trekken.
Ramen zijn licht verteerbaar, voedzaam en gezond en het wordt in Japan zowel als ontbijt, lunch, diner en snack gegeten. Ramen is dus niét een bepaald soort noodles zoals vaak wordt gedacht maar de naam van een gerecht. Dat maakt al een hoop duidelijk!
Eet je de rijstnoedels koud? Giet er dan als je ze uit het warme water haalt meteen koud water overheen. Zo voorkom je dat ze doorkoken en spoel je het zetmeel van de noedels af. Nog beter is het om er daarna ook nog een beetje sesamolie doorheen te roeren.
Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
In een traditionele versie zit eigenlijk wel altijd ui, shiitake, wortel en Chinese kool, maar de variaties zijn eindeloos. De versie met dun gesneden stukken buikspek is in Japan heel populair, maar ook kip en garnaal komen veel voor. En wat dacht je van stukjes knak- en rookworst, die kun je er ook aan toevoegen!
Bij noedels denk je misschien aan een kom warme slierten met vettige saus. Ik ook, als het buiten koud is. Zodra de zon schijnt, eet ik m'n noedels liever koud. Move over pastasalade, koude noedels zijn je nieuwe favoriete eten om mee te nemen naar het park.
Instant Noodle soep oftewel bamisoep is een soep met noedels en kruiden in een lichte bouillon. Bamisoep is een bekend maaltijd als ontbijt, lunch of diner in Oost- en Zuidoost-Azië. De aard van de noedels variëren van rijst noedels, rijstvermicelli, mungbean noedels (glutenvrij) en ei noedels.
Rijstnoedels worden gemaakt met rijstmeel en water, waardoor maakt ze licht verteerbaar en transparant wit van kleur zijn. Ze hebben een delicatere structuur dan eiernoedels. Bij het koken worden ze doorschijnend van kleur en een beetje glibberig, ideaal voor soepen. Je kunt ze ook roerbakken, maar kook ze dan eerst.
Mie is een Chinees deegwaar dat veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen.
Als je zelf noodle soep zou maken, zou het al iets gezonder zijn, maar ik raad je toch aan om het niet te vaak te eten. Beperk het tot 1-2 keer in de week, maak het dan het liefste zelf, met losse noodles, bouillonblokje en stukjes verse groente en eventueel vlees of vis er in.
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Aangezien de basis meestal tarwe is of zetmeel uit bijvoorbeeld aardappel, kan je noedels tot dezelfde categorie rekenen als brood, pasta en aardappelen. Er zitten dus een aantal gezonde voedingsstoffen in zoals ijzer en B-vitamines. Maar ze bevatten ook heel veel koolhydraten en dus calorieën.
Udonnoedels zijn dikkere noedels en dus wel vrij stevig, maar hebben niet de chewy structuur die ramen hebben. Udon wordt in Japan meestal geserveerd als kake udon: heldere, lichte bouillon met bosui en vaak een zachtgekookt ei.
Mihoen is gemakkelijk te onderscheiden van een andere populaire noedelsoort bami, dat van tarwemeel gemaakt wordt, omdat bami geel van kleur is en ook veel dikker is. Bij de bereiding wordt echter veelal gebruikgemaakt van soortgelijke ingrediënten, zoals groenten, vlees, eieren en bouillon.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Een portie noedels, rijst komt overeen met 70 gram.
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
Doe de noedels in het kokende water.
Hoe lang je de noedels moet koken hangt af van de soort rijstnoedels waarom het gaat. Rijstnoedels zijn erg snel gaar en ze zijn klaar wanneer ze net zacht zijn. Platte, brede rijstnoedels moet je ongeveer 5 minuten koken. Mihoen of rijstvermicelli moet je ongeveer 2 minuten koken.