In totaal bracht Kuipers 204 dagen door in de ruimte. In 2004 verbleef hij elf dagen in het internationale ruimtestation ISS, in 2011 liefst 193 dagen. Sinds die tweede ruimtereis heeft hij een missie: mensen laten zien hoe kwetsbaar de aarde is.
Als het toestel de dampkring verlaat, is Daemen de jongste astronaut ooit. De Nederlander is dan ook de vierde geboren Nederlander die ooit in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.
De Nederlandse astronaut André Kuipers reisde op zijn twee missies naar het ISS-station met Padalka. Vandaag feliciteerde Kuipers zijn 'maatje' met het record. Kuipers heeft tijdens twee missies in totaal 204 dagen in de ruimte doorgebracht.
André Kuipers (Amsterdam, 5 oktober 1958) is een Nederlandse ruimtevaarder van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij is na Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels de derde in Nederland geboren ruimtevaarder en na Wubbo Ockels de tweede ruimtevaarder met de Nederlandse nationaliteit die de ruimte in ging.
Tot nu toe zijn vier geboren Nederlanders in de ruimte geweest: Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels, Kuipers en Oliver Daemen. De toen achttienjarige Daemen ging vorig jaar mee met een commerciële ruimtevlucht van Blue Origin, het bedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos.
De shuttle keerde op 6 november 1985 terug op aarde. Op zijn missie had Wubbo Ockels 110 keer een baan om de aarde gemaakt en was hij meer dan 168 uur in de ruimte geweest.
Overleden astronauten
Het zou niet voor het eerst zijn dat er een astronaut om het leven komt tijdens een ruimtevaart. Sinds de eerste ruimtevaart in 1961 zijn er twintig mensen omgekomen tijdens hun ruimtelijke avontuur. Geen van deze sterfgevallen vond echter plaats in de ruimte.
De derde in Nederland geboren persoon en de tweede Nederlandse staatsburger die naar de ruimte ging, was André Kuipers. Hij werd geboren op 5 oktober 1958 in Amsterdam. Kuipers ging in tegenstelling tot zijn twee voorgangers met een Russische Sojoez-capsule de ruimte in: Sojoez TMA-4.
Later dat jaar ging Wubbo Ockels als eerste Nederlandse staatsburger de ruimte in, ook met de Challenger. Omdat Ockels officieel de geschiedenisboeken is ingegaan als de eerste Nederlandse astronaut, wordt Van den Berg ook wel de 'vergeten astronaut' genoemd.
Van de ruim 500 astronauten die sinds het begin van de jaren 60 een reis naar de ruimte gemaakt hebben, zijn er slechts 56 vrouw.
Over André Kuipers
André Kuipers is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe.
Naast Armstrong en Aldrin was er nog een derde astronaut aan boord van de Apollo 11: Michael Collins. Hij zette echter nooit zelf voet op de maan. Hierna volgden nog vijf succesvolle maanlandingen van NASA. Dat brengt het totaal aantal astronauten dat voet op de maan zette op twaalf.
De persoon die het langst aaneengesloten in de ruimte heeft verbleven was Valeri Poljakov, met een duur van 437 dagen in de Mir (8 januari 1994 - 22 maart 1995). Het internationale ruimtestation ISS kwam in gebruik in 1998. Het was permanent bemand vanaf 2 november 2000 tot heden.
Neil Armstrong en Buzz Aldrin zetten op 21 juli 1969 als eersten voet op het witte oppervlak van de maan. Toch zijn er meer dan vijftig jaar later nog steeds mensen die hieraan twijfelen.
De astronaut die in totaal het langst in de ruimte is geweest is de Rus Gennady Padalka. Hij is in totaal uit met 5 vluchten 878 dagen en 11 uur in de ruimte geweest. De jongste astronaut ooit was 25 jaar en was de Rus Gherman Titov die in 1961 een baan om de aarde ging.
Op 12 april 1961 werd Gagarin, aan boord van de Vostok 3KA-3 capsule van Vostok 1, de eerste mens in de ruimte en de eerste die een ronde om de aarde maakte.
Elk jaar op 12 april wordt wereldwijd door spaceorganisaties 'Yuri Night' gevierd. Als Russisch kosmonaut verliet hij op 12 april 1961 als allereerste mens de dampkring in ruimteschip Vostok 1.
Wubbo Johannes Ockels (Almelo, 28 maart 1946 – Amsterdam, 18 mei 2014) was een Nederlands natuurkundige, ruimtevaarder, piloot. Op 30 oktober 1985 maakte hij als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte.
Op 13 april 1970 ontplofte de zuurstoftank van de CSM van Apollo 13, die op weg was naar de Maan. Dit veroorzaakte grote schade aan de besturing en lifesupportsystemen.
Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken. Mars, de planetoïden en de buitenste planeten staan maanden of zelfs jaren ver weg.
De Challenger ontplofte 73 seconden na de lancering van zijn tiende vlucht STS-51-L op 28 januari 1986. Hij werd onder grote publieke belangstelling gelanceerd.
Wubbo Ockels is op 68-jarige leeftijd overleden. De oud-astronaut werd een aantal dagen terug opgenomen in ziekenhuis. Hij overleed aan de gevolgen van niercelkanker.
Nadat hij met zijn vrouw in Amsterdam had gewoond, woonde hij sinds de zomer van 2011 aan boord van zijn schip de "Ecolution-84" in (de haven van) Scheveningen. Ter ere van Wubbo Ockels staat een Space bank in Almelo in de Grotestraat.
In 1985 werd hij met zijn team vanaf het Kennedy Space Center in Florida met de spaceshuttle Challenger in de ruimte gebracht. Tijdens zijn ruimtevlucht deed Wubbo zeven dagen ruimteonderzoek. Zijn reis door de ruimte maakte veel indruk op Wubbo Ockels. Hij besefte zich dat we beter voor onze aarde moeten zorgen.