In Nederland is het niet bij wet verboden om je kind Jezus te noemen. Wel zijn er sommige gemeenten die deze naam geweigerd hebben in het verleden. In 1960 gaf een stel, dat al twee kinderen had met 5 (de oudste) en 4 (de jongste) voornamen, maar de derde werd een echte klapper.
Niet-Arabische namen als Sandy, Lauren, Linda en Alice mogen voortaan niet meer worden gegeven. Arabische namen als Malika (koningin), Malik (koning) en Abir (prins) vallen tevens af wegens de koninklijke verwijzing.
Herkomst en betekenis Liyana
Liyana is een meisjesnaam die verschillende verklaringen kent. In het Zoeloe, één van de talen die in Zuid-Afrika wordt gesproken, betekent de naam 'het regent'. De naam kan ook uit het Arabisch afkomstig zijn. Dan heeft hij als betekenis 'zacht, teder, delicaat'.
Adolf is een Germaanse en dus ook een Nederlandse jongensnaam. De naam is afgeleid van "adel", dat weer is afgeleid van de woorden edel en wolf. Volgens een andere verklaring zou de naam zijn afgeleid van het Griekse adelphos, dat "broer" betekent. In de Zuiderse landen wordt Adolfo gebruikt.
Duitsland. In Duitsland is er ook een bijzondere regel ingesteld, en dat is dat je je kind geen gender neutrale namen mag geven. Taylor, Robin, en Riley zijn daarom bijvoorbeeld verboden. Achternamen als voornaam mogen ook niet (maar waarom zou je dat eigenlijk willen?).
Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
U kunt een nieuwe naam bedenken als de ambtenaar van de burgerlijke stand de gekozen voornaam weigert. Doet u dat niet, dan geeft de ambtenaar uw kind een voornaam.
Check alles over jouw naam
Vul hier op de site van de Nederlandse Voornamen Databank (NVD) je naam in en check binnen een paar seconden hoe vaak jouw naam voorkomt en in welk jaar je naam het populairst is geweest. De NVD geeft informatie over 600.000 verschillende officiële voornamen die in Nederland voorkomen.
Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.
In België bestaat geen heldere en duidelijke wet met een lijst aan namen die verboden zijn. Sinds de naamwet van 1987, staat het de ouders vrij om een voornaam voor hun kind te kiezen. Zolang de naam geen verwarring geeft, het niet beledigend is en niemand schaadt, is de keuze bijzonder groot.
Om een voorouder te eren, of de associatie aan familie of de afkomst te versterken, kan iemand de wens hebben om ook de naam van die persoon te dragen. Het kan ook zijn dat een tweede of derde naam bij de aangifte na geboorte is vergeten. Het is dan mogelijk die extra naam of namen alsnog toe te voegen aan de doopnaam.
Nederlandse ouders noemden hun kinderen tot ver in de jaren zestig Adolf – gewoon als eerste naam. Dit blijkt uit gegevens van het Meertens instituut. De grootste Adolf-piek in Nederland vond plaats in 1930 – drie jaar voor Adolf Hitler aan de macht kwam. In dat jaar werden 93 kinderen Adolf genoemd, tegen 57 in 1931.
In Portugal is Tom is verboden omdat korte namen niet zijn toegestaan. Tomás mag bijvoorbeeld weer wel. Ook de namen William en George zijn verboden (misschien omdat zij geen koningshuis hebben?).
De naamwet van 15 mei 1987 heeft de ouders de vrije keuze gegeven om een voornaam voor hun kind te kiezen. De mogelijkheden zijn onbeperkt en dus al lang niet meer als voorheen beperkt tot de lijst van de heiligen en hun afgeleide namen, dan wel de willekeur van de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Er is ook geen limiet aan het aantal namen dat je een kind mag geven, maar als je extreem veel namen kiest, kan de ambtenaar van de burgerlijke stand dit beoordelen als ongepast en afkeuren.
De naam gaat oorspronkelijk terug op Russisch Wera 'geloof, vertrouwen'. Later werd hij in verband gebracht met Latijns verus 'waar, oprecht'. Ook werd Vera gebruikt als verkorting van Veronica.
Lina is een Arabische meisjesnaam (Arabisch schrift: ( لينا ) De naam Lina komt uit de Koran en betekent 'jonge palmboom'. Een populaire naam, en met reden!
Layanah is een Marokkaanse meisjesnaam en betekent "Glad, zacht".
De 99 schone namen van Allah zijn attributen en leren ons Zijn Eigenschappen beter kennen. Ook helpen Ze ons bij het verrichten van Smeekbeden. En aan Allah behoren de Schone namen, roept Hem daarmee aan en verlaat degene die misbruik van Zijn namen maken; zij zullen worden vergolden voor wat zij doen.
De langste soera in de Koran bestaat uit 286 verzen (Soera De Koe) en de kortste uiten maar 3 verzen (Soera De Namiddag, Soera De Overvloedigheid en Soera De Hulp).