Zachte muziek heeft een positief effect op het in slaap vallen bij mensen met dementie. Het gebruik van een muziekkussen is ook soms aan te bevelen. Ga samen zingen of meebewegen en klappen op muziek, maak samen muziek. Muziek met een flink ritme en vrolijke tekst werkt goed.
Muziek kan bepaalde emoties oproepen en daarmee de gemoedstoestand van een patiënt positief beïnvloeden. Mensen met dementie kunnen vaak nog goed meezingen met een melodie, terwijl ze allerlei andere zaken vergeten. Muziek ondersteunt op die manier het geheugen.
Vrolijke liedjes zijn liedjes in een redelijk hoog tempo, met redelijk veel hoge tonen, en eventueel ook nog met speciale effecten, zoals een klarinet (met name in de jaren 20 en 30) of een drumstel. Bijvoorbeeld de liedjes van Annie MG Schmidt en Wim Sonneveld hebben een sterke voorkeur.
Muziek maakt emoties los en roept vaak oude herinneringen op, ook bij ouderen met dementie. Juist omdat muziek dus één van de weinige mogelijkheden is om een oudere met vergevorderde dementie nog te kunnen bereiken, is het een ideaal middel voor de dagbesteding.
Wat kun je beter niet doen? Probeer jouw naaste niet te veel te corrigeren of tegen te spreken. Dat confronteert de persoon met dementie met wat hij niet meer weet of kan. Hard praten, snel praten of juist fluisteren.
Comfort (troost en bemoediging) : De behoefte aan warmte, tederheid en troost van anderen. Vooral wanneer iemand zich alleen, onveilig of angstig voelt. Identiteit: De behoefte om te weten wie je bent en een goed gevoel te hebben over jezelf.
Snoezelen of zintuigactivering is een kalmerende activiteit voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking of vergevorderde dementie. Als begeleider kun je er voor zorgen dat een cliënt zich beter kan ontspannen door diens zintuigen te stimuleren (snoezelen).
Wat is reminiscentie bij dementie? Reminiscentie bij ouderen is een manier om de de eigen identiteit te bewaren. Het praten over positieve maar ook negatieve gebeurtenissen uit het leven helpt te herinneren wie men was en is en kan een gevoel van veiligheid en zekerheid geven [2].
Zingen is een manier van communiceren voor mensen met dementie. De herkenning van het lied stimuleert een deel van het geheugen. Mensen blijken zich tijdens het zingen meer te herinneren doordat ze een ander deel van het geheugen aanspreken. Ook zorgt het zingen voor een bewustere ademhaling.
Zangeres MEAU zingt 'Samen zijn'
Het lied wordt gezongen door zangeres MEAU die op dit moment doorbreekt in Nederland. Zij zingt haar versie van het bekende nummer 'Samen Zijn' van Willeke Alberti. MEAU heeft helaas zelf ook een link met dementie.
Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.
Clear Music brengt MEAU en Alzheimer Nederland samen voor kerstcampagne. In de kerstcampagne van Alzheimer Nederland staat de klassieker Samen Zijn van Willeke Alberti centraal, uitgevoerd door singer-songwriter MEAU.
Muziektherapie maakt gebruik van diverse muzikale elementen (zoals ritme, melodie en harmonie) en verschillende muziekinstrumenten om te werken aan verschillende soorten hulpvragen. Muziektherapie is een paramedische behandelvorm, net als psychotherapie, logopedie en fysiotherapie.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Hoe werkt muziektherapie? U kiest samen met de muziektherapeut muziek uit die aansluit bij een gevoel dat sterk bij u aanwezig is, bijvoorbeeld lusteloosheid of onrust. Met muziek probeert de muziektherapeut contact te maken met uw nare gevoelens en gedachten en deze om te buigen naar positieve gevoelens en gedachten.
Indeling fases van dementie
Een andere veel gebruikte indeling is de omschrijving van de vier fases van ik-beleving bij dementie; de bedreigde ik of cognitieve fase; de verdwaalde ik of emotionele fase; de verborgen ik of psychomotore fase; de verzonken ik of zintuiglijke ervaring.
Samen herinneringen ophalen zorgt voor een fijn moment samen. Maar herinneringen kunnen meer doen. Ze kunnen je naaste ook activeren en opvrolijken. Misschien vertelde je naaste vroeger honderduit, maar zorgt de dementie ervoor dat ze stiller wordt.
Door de zintuigen te stimuleren kunnen herinneringen en emoties worden opgeroepen bij mensen met een cognitieve stoornis. Het doel van deze stimulatie is het oproepen van positieve herinneringen, om zo de band met familie en de wereld om hen heen zo vertrouwd mogelijk te houden.
Wat is Reality Orientation Therapy (ROT)? ROT is een psychologische en sociale therapie voor ouderen met beginnende dementie. Het doel is de persoon weer te oriënteren in het hier en nu, door herhaaldelijk informatie vanuit de omgeving aan te bieden.
Validation is een methodiek om te communiceren met gedesoriënteerde ouderen en hen te ondersteunen om hun eigenwaarde, identiteit en zelfrespect te herstellen. De basis van Validation is het accepteren en respecteren van de persoon met dementie.
Ook het kleurenspectrum verkleint bij mensen met dementie. Koude kleuren zoals blauw, groen en paars zijn moeilijker te onderscheiden dan warme kleuren zoals rood, geel en oranje. Een kleurcodering waarin blauw naast paars gezet wordt doe je beter niet.
Leg contact met aandacht
Maak oogcontact. Let op uw mimiek, en probeer vriendelijk te kijken. Ook al begrijpt iemand met dementie niet helemaal wat er gebeurt, dan ziet hij in ieder geval een vriendelijk gezicht.