vrouwen die al voor de zwangerschap veel te zwaar zijn. vrouwen met een vader, moeder, broer of zus met diabetes type 2. vrouwen van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst. vrouwen met een te hoog cholesterol of hoge bloedsuiker.
Te weinig beweging, een te veel aan sedentair gedrag en ongezonde voeding verhogen je kans op diabetes type 2, onafhankelijk van andere risicofactoren. Ook roken, zowel passief als actief, verhoogt het diabetesrisico tussen de 30 en 60%.
Wat is diabetes? Diabetes ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline of doordat uw lichaam te weinig insuline aanmaakt. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat uw lichaam glucose kan opnemen in de cellen. Insuline wordt gemaakt door speciale cellen in de alvleesklier.
Verhoudingsgewijs hebben vrouwen na de overgang dus wat meer testosteron. Als het testosteronniveau bij vrouwen (van alle leeftijden) hoger is dan gemiddeld, zorgt dat ervoor dat ze zwaarder zijn en meer vet rond hun buikorganen hebben. Daardoor lopen ze meer risico op diabetes type 2.
Het ontstaat in het algemeen op jongere leeftijd, als kind of als jonge volwassene, maar kan ook in zeldzame gevallen op veel oudere leeftijd voorkomen (> 50e jaar). Het begint vrij plotseling. Type 1 diabetes heeft niets te maken met te dik zijn of met te weinig bewegen.
Van suiker krijg je niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. Toch kan suiker wel degelijk bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2. Te veel suiker kan namelijk leiden tot overgewicht.
Veelgestelde vraag. Is diabetes te genezen? Diabetes is een chronische aandoening, je kunt er dus niet van genezen.
Het soort diabetes waarbij erfelijkheid de grootste rol speelt, is diabetes type 2. Je erft overigens niet de ziekte zelf, maar de aanleg om het te kunnen krijgen. Dus als diabetes type 2 in de familie voorkomt, heb je een grotere kans om het ook te krijgen.
De levensverwachting van mensen van 45 jaar met diabetes type 1 leven is gemiddeld 13 jaar lager dan mensen zonder diabetes. Voor een 45-jarige met diabetes type 2 is dat gemiddeld 4 jaar lager. Als mensen ouder worden blijft er een verschil in levensverwachting tussen deze groepen bestaan, maar dit wordt wel kleiner.
Diabetes type 1 is op dit moment helaas nog niet te genezen. Wel kun je insuline spuiten om de ziekte onder controle te houden, of in zware gevallen een transplantatie overwegen om de ziekte te verlichten.
Mensen met diabetes overlijden gemiddeld eerder dan mensen zonder diabetes. Bij diabetes type 1 ligt de gemiddelde levensverwachting dertien jaar lager en bij type 2 vier jaar lager. De levensverwachting hangt samen met de mate waarin mensen complicaties krijgen.
Diabetes type 1 ontstaat doordat uw afweersysteem bepaalde cellen in de alvleesklier vernietigt. Het gaat om de cellen die insuline aanmaken. Het is niet duidelijk waarom het afweersysteem dat doet. Het gevolg is wel duidelijk: uw lichaam kan geen of te weinig insuline aanmaken.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen diabetes type 1, waaronder 7.000 kinderen en jongeren tot 20 jaar. Elk jaar stijgt dat aantal met ongeveer 3,8%. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar tussen 1998 en 2011.
Gegevens uit 2019 tonen aan dat China, India en de Verenigde Staten de drie landen zijn met het hoogste aantal volwassenen met diabetes. Deze drie landen hebben ook het hoogste percentage mensen met diabetes ouder dan 65 jaar. Al deze cijfers onderstrepen de buitengewone omvang van het probleem.
Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.
Onderzoek laat zien dat kinderen met diabetes type 1 gemiddeld iets achterblijven ten opzichte van leeftijdsgenoten. Ze komen bijvoorbeeld iets minder sterk uit hun woorden, zijn sneller afgeleid en moeten langer nadenken.
Ook zijn er beroepen die op dit moment in Nederland - in principe - niet uitgeoefend mogen worden door mensen met diabetes, namelijk: piloot, actieve krijgsmacht, actieve politietaken, treinmachinist en een functie bij de "grote vaart.
Een te hoog suikergehalte in het bloed beschadigt de bloedvaten. Als je al lang diabetes hebt en niet goed behandeld wordt, kan dit bijgevolg leiden tot aantasting van alle kleine bloedvaatjes in het lichaam, met gevolgen voor het hart- en vaatstelsel, de ogen, de nieren, het zenuwstelsel en de voeten.
Zoals gezegd, spelen vrije radicalen een rol in de verergering van complicaties bij diabetes. Ook de antioxidatieve kracht van zwarte knoflook bleek sterker dan die van verse. Zwarte knoflook heeft ongeveer de antioxidatieve kracht van vitamine C. Verse knoflook ligt daar iets onder.
Gember houdt je bloedsuikerspiegel in balans
Gember verbetert de werking van insuline en je insulinegevoeligheid. Het is in staat om de opname van glucose van je spier- en vetcellen te verhogen, waardoor zowel je bloedsuikerspiegel als ook het insulinegehalte in je bloed sneller zal dalen.