Plantaardige melk en yoghurt op basis van soja, haver of erwten veroorzaakt minder milieubelasting. De productie van deze plantaardige producten kost veel minder energie, water, land en grondstoffen dan de productie van koemelk.
Plantaardige 'melk' dus. Doordat er niets dierlijks in is te vinden, heeft het linea recta minder milieubelasting. Dat zit zo: minder energie-, water-, land- en grondstoffenverbruik. Soja- en havermelk krijgen de hoogste sustainable score, amandelmelk is milieubelastender.
Plantaardige melk heeft een kleinere impact op water en land en ook op koolstofemissies vergeleken met zuivelmelk. Over het algemeen zijn soja-, haver-, hennep- en erwtenmelk milieuvriendelijkere keuzes dan amandel- of rijstmelk. Om uw milieubeslissingen te versterken, kiest u voor plantaardige melk die in een recyclebare verpakking zit.
Biomelk is diervriendelijke melk
Als je biomelk koopt, dan weet je zeker dat de dieren een goed en gezond leven leiden. Want bio zet zich uitdrukkelijk in voor het welzijn van de dieren.
Conclusie. Plantaardige melk is in alle gevallen duurzamer dan dierlijke melk, maar soja- en havermelk hebben de minste milieu-impact. Erwtenmelk is ook een duurzaam alternatief.
Voor de productie van sojadrink is minder land en water nodig dan voor de productie van koemelk.Ook is de uitstoot van broeikasgassen en meststoffen minder bij de productie van sojadrink.
Als we kijken naar landgebruik, zijn de melken die het slechtst scoren havermelk en sojamelk. Vergelijk je dit met koemelk dan stelt het gelukkig weinig voor, en het verschil met andere plantaardige melken is heel klein. Haver- en sojamelk komen daardoor in the end het beste uit de bus op het gebied van duurzaamheid.
Schapenmelk . De melk van schapen is rijk aan micromineralen zoals calcium, fosfor, natrium en magnesium. Hun gehalte is veel hoger dan in de melk van koeien, buffels of geiten. Schapenmelk bevat 36% meer calcium dan koeienmelk en 31% meer dan geitenmelk.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Dit huismerk van de Lidl bekleedt een groot deel van alle verkrijgbare producten. Onder dit merk worden bijvoorbeeld de biologische yoghurts en karnemelk ondergebracht, maar ook de biologische havermelk. De biologische Milbona producten zijn afkomstig uit Oostenrijk.
Koemelk heeft een significant hogere impact dan plantaardige alternatieven op alle meetpunten. Het veroorzaakt ongeveer drie keer zoveel broeikasgasemissies; gebruikt ongeveer tien keer zoveel land; twee tot twintig keer zoveel zoetwater; en creëert veel hogere niveaus van eutrofiëring.
Deze week antwoord op de vraag: welke melk kan ik het beste drinken. Dat in melk veel voedingsstoffen bevat, weet iedereen wel. Het Voedingscentrum raadt aan om halfvolle of magere melk te drinken. Dit advies is gebaseerd op rapporten van de Gezondheidsraad.
Koemelk
Het is van nature rijk aan calcium, vitamine B en veel mineralen. Het is ook vaak verrijkt met vitamine A en D, waardoor het een zeer voedzaam voedsel is voor zowel kinderen als volwassenen.
Volgens een rapport van het FAO stoot de productie van schapen- en geitenmelk meer broeikasgassen uit dan die van koemelk. Per kilogram melk, komen er gemiddeld 2.8, 3.4 en 6.5 kg CO₂-equivalenten vrij voor melk van respectievelijk koeien, buffels en kleine herkauwers (schapen en geiten).
Het bevat evenveel eiwitten en energie als 'normale' melk. Alleen als er aan sojamelk calcium, vitamine B12 en vitamine D wordt toegevoegd, biedt het enigszins vergelijkbare vitaminen. Een voordeel is dat sojamelk minder verzadigde vetten bevat dan koemelk.
Duurzame melk komt van koeien die zoveel mogelijk in de wei lopen, en voer krijgen dat in Europa geteeld is. Bovendien moet de boer genoeg land hebben om de mest van zijn koeien over te verspreiden, en houdt hij rekening met weidevogels.
Zure melkproducten, zoals karnemelk, kwark en yoghurt worden vaak beter verdragen, omdat deze voedingsmiddelen bacteriën bevatten die lactase leveren. Hierdoor is een gedeelte van de lactose al verteerd en wordt de rest van de lactose ook gemakkelijker verteerd.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten.Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Koemelkeiwitten hebben een hoge biologische waarde omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten die het menselijk lichaam nodig heeft en omdat ze gemakkelijk verteerbaar en biologisch beschikbaar zijn.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Karmijn is een kleurstof die veel producten hun rode kleur geeft. Het is bijvoorbeeld de stof die roze koeken fel roze maakt. Karmijn wordt gemaakt van vrouwelijke cochenilleluizen die op cactussen leven.
In tegenstelling tot de barista variant, bestaat biologische havermelk enkel uit haver, water en zout. “Toch is dit nog steeds niet mega gezond. Haver bevat namelijk van nature anti-nutriënten.Dit zorgt ervoor dat je voedingsstoffen minder goed opneemt”, vertelt Struik.
Milieu-impact van havermelk
Havermelk verbruikt 60 procent minder energie, 80 procent minder koolstofemissies en 80 procent minder land dan koemelk , volgens een onderzoek uit 2021. Haver verbruikt de minste hoeveelheid water in vergelijking met andere planten.
De nadelen van koemelk zijn de belasting voor het milieu, met name door het mestoverschot, het gebruik van land en water. Soja scoort op die punten beter. Voor de productie van soja is minder land en water nodig. Ook is er minder uitstoot van broeikasgassen.