Een aantal keer per dag je tanden poetsen en een mondspoeling gebruiken kan helpen om overtollig speeksel tegen te gaan doordat het dan eenvoudiger is om te slikken. Drink water. Regelmatig kleine slokjes water drinken helpt om overtollig speeksel door te slikken zonder dat je misselijkheid erger wordt. Eet correct.
Kwijlen is meestal een gevolg van te weinig doorslikken van speeksel. Het speeksel blijft in de mond en loopt uiteindelijk uit de mond. Bij kinderen is het een normaal verschijnsel. Bij volwassen kan het ontstaan door een gestoorde functie van de lippen en mond.
Kauwen zorgt voor de aanmaak van meer speeksel. Door bijvoorbeeld op (suikervrije) kauwgom, komkommer of stukjes wortel te kauwen wordt er meer speeksel aangemaakt. Ook zuigen op waterijs, of pepermunt kan helpen om meer speeksel aan te maken.
Neem dan geen melk, vla, yoghurt, mousses, slagroom, kaas en ijs op basis van zuivel. Eet ook geen vet vlees, alcohol, koffie en gewone thee (die cafeïne/theïne bevatten) en bananen. In sommige gevallen veroorzaken ook andere vruchten extra slijmvorming. Aardappelen en koolsoorten kunnen ook slijmvorming stimuleren.
Vermijd voedingsmiddelen die slijmvormend kunnen werken: zoete melkproducten als melk, chocolademelk, allerlei soorten vla en pappen, chocolade; • vervang zoete melkproducten door zure melkproducten; zij veroorzaken minder slijmvorming.
Overleg met uw huisarts wanneer u denkt dat u last heeft van een slaapapneu. Uw arts kan vervolgens een CPAP-apparaat. Het masker van dit apparaat helpt u 's nachts beter slapen en vermindert het kwijlen. Zure terugvloeiing kan worden voorkomen door met uw hoofd iets hoger te liggen.
Oefeningen tegen kwijlen
Dat kun je bijvoorbeeld doen door samen voor de spiegel allerlei dingen met je mond en tong te doen, zoals gapen en je lippen aflikken. Laat je kind op stevig voedsel kauwen en met een rietje drinken.
U verslikt zich vaak of het eten blijft 'hangen' in uw mond, keel en/of slokdarm. Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan.
Het kan komen doordat de speekselklieren te veel speeksel maken (hypersalivatie). Ook kan de afvoer van het speeksel minder goed functioneren. Dit kan een bijwerking zijn van sommige medicijnen of passen bij bepaalde ziektes.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Niet zo lang: enkele minuten meestal. Er kan dagelijks een halve tot anderhalve liter speeksel worden geproduceerd en dat slik je (vaak onbewust) door na enkele minuten. Speeksel is vooral bedoeld om de mond vochtig te houden en te beschermen tegen infecties (door het lysozyme).
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Bloedend tandvlees. Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden.
Oorzaken. De oorzaak van het syndroom van Sjögren is onbekend. Onderzoek hiernaar wordt gedaan in Nederland en wereldwijd. Mogelijk speelt een genetische aanleg een rol, die sommige mensen gevoeliger maakt voor het ontwikkelen van het syndroom van Sjögren dan andere mensen.
Als je veel hoest of vaak je keel schraapt, dan kan dat je slijmvlies irriteren. Je slijmvlies maakt dan weer meer slijm aan, waardoor je weer meer slijm ophoest. Soms is je slijm dunner dan normaal, bijvoorbeeld als je een loopneus hebt. Het kan ook zijn dat je slijm dikker is dan normaal.
Een goede motoriek van de tong, lippen en wangen is belangrijk om goed te ademen, spreken, eten en drinken. Mondmotorische problemen kunnen zich voordoen op alle leeftijden. Vaak uit het zich op verschillende manieren.
Ongewild speekselverlies (kwijlen) komt veel vaker voor bij parkinsonpatiënten dan gedacht. Ongeveer een kwart van de patiënten heeft er last van. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat kwijlen niet wordt veroorzaakt door teveel speekselproductie, maar door een onvermogen om aangemaakt speeksel weg te slikken.
Slikken doen we zeer vaak: speeksel wordt overdag twee maal per minuut weggeslikt en tijdens slaap ongeveer eenmaal per minuut.
Bij volwassenen en ouderen kan kwijlen ontstaan door gestoorde functie van de lippen en mond met als gevolg een gestoorde mondsluiting. Ook kan het worden veroorzaakt door neurologische aandoeningen, zoals een beroerte (cerebrovasculair accident: CVA).
Diepe slaap
Zo ontspannen, dat je hersenen even lijken te vergeten om je keel en mond aan te sturen. Je bent dan zo diep in slaap, de REM-slaap, dat speeksel naar buiten kan druppen. En aangezien slaap essentieel is voor een goede gezondheid, is dat kwijlen dus juist iets positiefs.
Deze voedingsmiddelen moeten vermeden worden:
Fruit: Sinaasappelen, citroenen, aardbeien, ananas, clementines, pompelmoes, tomaten, kiwi, mandarijn, zure appels, frambozen, aalbessen, zure druiven, …..
Een echte topper is tijm. De etherische olie ervan werkt bacteriedodend en lost de slijmen op. Veel mensen hebben het in huis als keukenkruid. Dus als je plots voelt dat je luchtwegen wat ondersteuning nodig hebben, neem je gewoon het potje tijm uit de keukenkast en maak je er kruidenthee van.
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
Als het gevoel van slijm in de keel niet verdwijnt of als er klachten bijkomen, maak dan een afspraak bij een KNO-arts. Er kan soms namelijk wel een lichamelijke oorzaak zijn voor uw klachten. De KNO-arts kan op eenvoudige wijze de keel bekijken met een fiberscopie: Zie voor meer informatie: keelonderzoek via de neus.