Rusland heeft een landklimaat. 's Winters is het koud en droog. In het Europese gedeelte zijn temperaturen van -20°C heel normaal. Echt koud is het in het Aziatisch Rusland. In het noordoosten, Siberië, geeft de thermometer regelmatig -40°C aan, maar is ook -60 mogelijk.
De gemiddelde temperatuur bedraagt in januari -11°C en in juli 20C. In de winter kunnen temperaturen van -20°C worden bereikt; in de zomer kan het kwik tot boven de 30°C stijgen. De gemiddelde temperatuur van St.
Grozny met gemiddeld 30°C en Volgograd met 30,8°C zijn het warmst. Extreem hoge temperaturen tot boven de 40 graden zijn in het Zuiden ook mogelijk. Temperaturen tot boven de 30 graden zijn ook langs de Barentszzee mogelijk, zoals in Moermansk.
Rusland kent, op het tropisch klimaat na, alle klimaten, varierend van het arctisch klimaat in het noorden tot het subtropisch klimaat in het zuiden. Het meest voorkomend is het landklimaat. In het uiterste noorden van Rusland heerst een pool- en toendraklimaat. De winter duurt daar van november tot april.
Siberië heeft een extreem landklimaat dat vanouds figureert in het Guinness Book of World Records. De temperatuur kan er uiteenlopen van min 68 graden Celsius in de winter tot waarden van boven de 30 graden Celsius in de zomer. Maar 38 graden is uitzonderlijk, aldus de WMO.
De temperaturen in de zomer en winter verschillen tientallen graden in Rusland. Dit betekent vooral extreem koude en lange winters van bijna acht maanden. De winter begint in oktober en eindigt in maart. Daarentegen zijn de korte zomers (juli en augustus) extreem heet.
Er is sprake van droogte als er gedurende langere tijd minder regen valt dan normaal in combinatie met grote verdamping. Dus als er meer water verdampt dan dat er bijkomt, ontstaat droogte. De droogte wordt berekend uit de hoeveelheid regen die valt, verminderd met de verdamping.
Verchojansk is bekend vanwege de extreem lage wintertemperaturen die er heersen. Zo is de gemiddelde januaritemperatuur er −47 °C en de gemiddelde jaartemperatuur −15,3 °C. Ze ligt in het koudste gebied van het noordelijk halfrond.
Van april t/m september zijn er zachte tot warme temperaturen en is er amper tot weinig neerslag. Er heerst een gematigd landklimaat in Oekraïne. De hoogste gemiddelde temperatuur in Oekraïne is 29 graden in juli en de laagste is -2 graden in januari.
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en 's zomers tussen -5 en +5 graden.
Rusland (Russisch: Россия, Rossija), officieel ook de Russische Federatie (Russisch: Российская Федерация, Rossijskaja Federatsija), is een land dat geografisch gedeeltelijk gelegen is in Europa (Europees Rusland) en gedeeltelijk in Azië.
Het weer op de Noordpool is extreem wisselvallig
Het weer en klimaat in het noordpoolgebied fluctueren enorm: van dag-tot-dag, van maand-tot-maand maar ook van jaar-tot-jaar. Zo kan de gemiddelde temperatuur van het noordpoolgebied binnen enkele dagen 15 graden toe- of afnemen.
Weer in Rusland op dit moment
De huidige temperatuur in Rusland, is 13°C. De verwachte maximale temperatuur is 17°C. De verwachte minimale temperatuur is 7°C.
In het Russische dorp Ojmjakon - het koudste dorp ter wereld - zijn ze wel wat gewend, maar de kou is daar nu zo extreem dat zelfs een thermometer die er speciaal voor toeristen was geplaatst het begeven heeft. De laagste temperatuur ooit gemeten in Ojmjakon is -67,7 graden Celsius. Dat record stamt uit 1933.
In Siberië wordt het 's winters met gemak 30 of zelfs 40 graden onder nul. Maar waar je in Nederland zelf de temperatuur in huis bepaalt, doet in Rusland de overheid dat. En die stoken er flink op los: in Russische huizen is meestal zo'n 25 graden.
Nuuk, Groenland
Met 17.000 inwoners is het één van de kleinste hoofdsteden ter wereld, en met een gemiddelde zomertemperatuur van 11 graden ook één van de koudste. Nuuk is het vertrekpunt van vele unieke outdooractiviteiten die je tot laat in de avond kunt plannen, want in de zomer blijft het lang licht.
De zomer van 2022 is extreem zonnig verlopen. Gemiddeld over het land komen we uit op ruim 820 zonuren, terwijl dat er normaal gesproken ruim 640 horen te zijn. Daarmee schurkt deze zomer tegen het recordzonnige zomerseizoen van 1976 aan, maar die was nog nèt iets zonniger met gemiddeld 837 zonuren.
In de weersvoorspelling voor de zomer van 2022 staat dat met name de maanden juni en augustus droog en warm zullen zijn. In de maand juli lijkt het iets meer te gaan regenen, maar zelfs dat is niet zeker. Als de wind niet uit het Westen, maar uit het Zuiden komt, zal het ook deze maand extreem warm worden.
De zomer van 2022 telde in De Bilt maar liefst 81 warme dagen met maxima van 20 graden of meer. Normaal zijn dit er 64. Recordhouder blijft 2003 met 83 warme dagen. Het aantal zomerse dagen (25 graden of meer) kwam uit op 28 in De Bilt, waar 23 normaal is.
In de zomer bedraagt de gemiddelde temperatuur zo'n 20°C, maar hartje winter dalen de temperaturen tot rond het vriespunt. De warmste maanden van het jaar zijn juli en augustus, de koudste maand is februari.
Doordat de relatief droge landoppervlakken makkelijk opwarmen en afkoelen worden de temperaturen in de zomer extreem hoog, en in de winter extreem laag. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is het landklimaat een D-klimaat, eventueel nader aan te duiden als Df, Dw, of Ds-klimaat.
Het poolklimaat komt buiten de poolgebieden ook voor boven de boomgrens in de hooggebergten. De gemiddelde temperatuur in de warmste maand ligt tussen de 0 en de 10 graden Celsius.