Welke medicijnen worden gebruikt bij duizeligheid? Als de duizeligheid ontstaat door verstoring van het evenwichtsorgaan, kan cinnarizine of flunarizine de duizeligheid soms verminderen.
Nieuw onderzoek geeft aan dat deze kans veel groter is als men een te laag vitamine D gehalte heeft. Vitamine D tekort komt wijdverbreid voor in de samenleving zoals u wellicht weet. Om tot optimaal resultaat te komen bij herstel van BPPD te komen is het sterk aan te raden om extra vitamine D te nemen.
Er zijn geen medicijnen die helpen tegen draai-duizeligheid. Bij misselijkheid en overgeven helpen de medicijnen metoclopramide of domperidon.
Het is nog niet mogelijk om een evenwichtsorgaan te herstellen. Er zal dus altijd een asymmetrie tussen beide zijden blijven bestaan. Herstel van klachten is wel voor een groot deel mogelijk vanwege de zogenaamde vestibulaire compensatie.
Er zijn meerdere oorzaken waardoor je last van je evenwichtsorgaan kunt ervaren, één daarvan is stress. Last van je evenwichtsorgaan door stress komt veel voor en kan erg belemmerend zijn in je dagelijkse leven.
Wat zijn de symptomen? De meeste patiënten klagen over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait of dat zijzelf rondtollen. Dit onaangename gevoel kan gepaard gaan met allerlei andere klachten zoals angst, misselijkheid en braken.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Vooral een acute aandoening van een van de evenwichtsorganen leidt tot heftige draaiduizeligheid met misselijkheid en braken. Vaak ziet men daarbij de omgeving draaien. De klachten kunnen minuten tot uren duren, waarna spontaan herstel optreedt.
Een lage bloeddruk, medicijngebruik of een chronische ziekte, zoals diabetes, zijn veelvoorkomende oorzaken. In de meeste gevallen ligt de oorzaak van een evenwichtsstoornis in het binnenoor: de plek waar onder andere informatie over het evenwicht wordt omgezet naar bruikbare informatie voor de hersenen.
Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid.
Meestal verdwijnt een ontstoken evenwichtsorgaan vanzelf en is een behandeling niet nodig. Genezing kan enkele weken duren. Om het genezingsproces te versnellen, kan je arts de volgende medicijnen voorschrijven: Antibiotica.
Als er iets mis is met het evenwichtsorgaan (in het binnenoor) kan er een intense duizeligheid optreden. Acute aanvallen van draaiduizeligheid kunnen het leven volledig lam leggen. Het kan zeer beangstigend zijn naast alle fysieke kenmerken van misselijkheid, braken tot flauwvallen.
De oorzaken van aandoeningen aan het evenwichtsorgaan kunnen vaak behandeld worden door een huisarts, een nko-arts (arts gespecialiseerd in aandoeningen van de keel, neus en oren) of een andere specialist.
Afwisselend omhoog en omlaag kijken en van links naar rechts. Houd je vinger op 30 tot 100 cm voor je ogen. Kijk naar je vinger, terwijlje deze van boven naar beneden en van links naar rechts beweegt. Je hoofd afwisselend voorover en achterover buigen en naar links en rechts draaien, met de ogen open en dicht.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”.
Lage bloedsuikerspiegel
Je lichaam heeft suiker, meer bepaald glucose, nodig voor energie. Als je bloedsuikerspiegel te laag is, kan je duizelig worden, beven en vermoeid zijn.
In een anamnese gesprek en een neurologisch onderzoek zal de neuroloog erachter proberen te komen waar de duizeligheid vandaan komt. De diagnose zal worden besproken en uitgelegd. U krijgt ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen. Het voorgestelde behandelplan is afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.
De ziekte van Ménière ontstaat door een teveel aan endolymfe. Hierdoor neemt de druk in het binnenoor toe, en wordt ons evenwichtsgevoel ontregeld. De oorzaak hiervan is onbekend. Cafeïne, tabak, alcohol, zout en taurine zouden hierop een negatieve invloed kunnen hebben.
Cafeïne, zout en alcohol verergeren mogelijks de klachten, en kan u beter vermijden.
Duizeligheid kan dus veroorzaakt worden door onze ogen en het is belangrijk om dit goed uit te laten zoeken.
Je licht in je hoofd voelen kan ook andere oorzaken hebben. Voorbeelden zijn lang staan, warmte, honger, oververmoeidheid, diabetes (lage bloedsuiker), het gebruik van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen. Als je veel hoestbuien hebt als gevolg van COPD, dan kun je ook een licht gevoel in je hoofd krijgen.
Duizeligheid vanuit de nek, kan komen doordat er te veel spierspanning is opgebouwd in de nekregio. Ook kan het niet goed bewegen van de nekgewrichten een oorzaak zijn. Vaak zien we bij deze duizeligheid dan ook een combinatie met nekklachten en/of hoofdpijnklachten.
Hoewel duizeligheid dus meerdere oorzaken kan hebben, vinden artsen geen aanwijsbare oorzaak bij 33% van met mensen met duizeligheidsklachten. In veel van deze gevallen komt duizeligheid voort uit stress of een burn-out. Dat veroorzaakt weer angst, paniek en hyperventilatie waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan.