VANDEMOORTELE® Mayonaise is een romig witte mayonaise met een tongstrelende zachte smaak. Niet alleen heerlijk bij frieten, maar ook als garnituur van belegde broodjes (min. 80 % olie).
Met 22 procent blijft mayonaise veruit de populairste saus. Op de tweede plaats staat special (mayonaise, ketchup en ajuin) met 17 procent. Daarna hebben we stoofvleessaus (15 procent), tartaar (11 procent), Andalouse (6 procent), ketchup (5 procent) en cocktail (3 procent).
Bij frietsaus is het gissen naar de ingrediënten. In principe kan iedere saus zich een frietsaus noemen. Frietsaus is daarnaast vaak een stuk zoeter. Mayonaise bevat in vergelijking met frietsaus een stuk meer calorieën.
Mayonaise ontleed
Een saus mag pas mayonaise heten als hij minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat. Dat vet komt voornamelijk van plantaardige olie en een beetje van het eigeel. Veel merken voegen niet meer olie toe dan strikt noodzakelijk.
Raapzaadolie (80%), natuurazijn, SCHARRELEIGEEL (6%), water, suiker, zout, MOSTERD (water, MOSTERDzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (SOJA-eiwit en SELDERIJ), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
Na het proeven hebben alle testpersonen een vragenlijst ingevuld over de smaak van de fritessaus. Elke saus is beoordeeld op kleur, geur, smaak, zoetheid, zuurte, dikte, grofheid en romigheid. Bij Remia zijn we erg blij met de uitkomst van het onderzoek: Remia Fritessaus Classic scoort op smaak het allerhoogst!
Ingrediënten: Raapzaadolie, water, azijn, EIGEEL¹ 5%, suiker, mosterd (water, MOSTERDZAAD, azijn, zout, aroma, specerijen), zout, verdikkingsmiddel: xanthaangom, antioxidant E385, natuurlijk aroma, kleurstof: carotenen, ¹ = Beter Leven keurmerk 2 sterren.
De Vlaamse mayonaise is een begrip. Het recept is zelfs vastgesteld volgens een zestig jaar oud Koninklijk besluit: het moet een vetgehalte van 80 procent en 7,5 procent eigeel bevatten. Wat maakt deze mayonaise verder nou zo bijzonder? De saus is gemaakt op een basis van eieren en olie.
Zaanse mayo is mild, wat door sommigen onterecht wordt bestempeld als flauw. Niets is minder waar. De perfecte combinatie van zoet en zuur, zonder overheersende smaken, zorgt ervoor dat hij overal bij past.
Dat mijn neef de saus niet kende is ook helemaal niet zo gek. Want Madsauce, gemaakt van mosterd, uienpoeder, peterselie (of dille) en kleurstof, ontwikkelde McDonald's speciaal voor Nederland (en later België).
Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.
Fritessaus is een Nederlandse bijgerecht bij frietjes, die alleen in Nederland en België geconsumeerd wordt. McDonald heeft deze saus speciaal voor deze markt ontwikkeld, omdat dit aansluit op de lokale eetgewoontes.
Wanneer je de calorieën van een eetlepel mayonaise vergelijkt met het aantal calorieën van een eetlepel ketchup, zit er in een eetlepel mayonaise ruim zes keer zoveel calorieën als in een eetlepel ketchup. Ketchup bevat daarentegen verbazingwekkend veel suiker, terwijl aan mayonaise bijna geen suiker is toegevoegd.
De ajuinsaus wordt algemeen aangezien als de oudste frietkotsaus. Het bestond uit dunne slierten gestoofde ui en plat gekookte witte boontjes, wat azijn, een beetje bloem en eventueel een paar lepels geklopte room.
Calorieën. Wil je voor de minste calorieën gaan dan kun je het beste kiezen voor de Heinz Seriously Good mayonaise light. De meeste calorieën vind je in de AH Biologisch Halvanaise.
Hollandse, Belgische en Franse mayo: het verschil
Hollandse mayonaise smaakt zoet, Belgische zuur en in Frankrijk komt de mosterd het duidelijkst naar voren. Het verschil zit 'm in de soort mosterd - in de Franse zit Dijon - en de toevoeging van suiker. Dat laatste ontbreekt in de Belgische variant.
Zaanse Mayonaise is een landelijk verkrijgbaar merk mayonaise afkomstig uit Nederland en wordt geproduceerd door het familiebedrijf Van Wijngaarden BV in Wormerveer in de gemeente Zaanstad.
Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
Jean Bâton Biologische Mayonaise maken we van 100% biologische ingrediënten, zonder toevoegingen of conserveermiddelen. En zonder suiker, lekker friszuur van smaak.
** 1 portie = 15 ml = 1 eetlepel (verpakking bevat 15 porties).
In veel soorten mayonaise uit de fabriek zit melkzuur verwerkt. Dit wordt meestal NIET van melk gemaakt.
Ingrediënten: Raapzaadolie, water, EIGEEL 5,5% (vrije-uitloop), azijn, mosterd (water, MOSTERDZAAD, azijn, zout, aroma, specerijen), zout, gemodificeerd maïszetmeel, suiker, voedingszuur: melkzuur, peper, verdikkingsmiddel: xanthaagom, antioxidant E385, aroma, kleurstof: carotenen. Bevat: eieren, mosterd.
Uit de tabel blijkt dat ketchup uiteindelijk de meest gezonde saus is. Niet alleen bevat ketchup weinig calorieën in vergelijking met de andere sauzen, maar ketchup bevat ook weinig vet. Toch zijn er ook nog andere, lightketchupvarianten te krijgen. Dat heeft te maken met het suikergehalte van ketchup.