22-02-2022 Hoewel de coronacrisis wereldwijd een enorme economische impact heeft gehad, zijn er interessante groeimarkten die sterk uit de crisis komen en kansen bieden voor Nederlandse exporteurs. Vooral Uruguay, Ivoorkust, Israël, Qatar en Taiwan zijn kansrijke markten die zich snel hebben hersteld van de pandemie.
Groeisector definities
Het is een groot bedrijf dat veel nieuwe bedrijven aantrekt, waardan weer nieuwe bedrijven op af komen, enz. Als het om industrie gaat wordt dit een groei-industrie genoemd.
Van de zwaarst getroffen sectoren is de verhuur en overige zakelijke diensten veruit de grootste sector met ruim 1 miljoen werknemers. Onder hen zijn 465 duizend uitzendkrachten, die het grootste risico lopen op minder of helemaal geen werk. Ook de reisbureaus behoren tot de verhuur en overige zakelijke diensten.
De coronacrisis zal de komende jaren nog effect hebben op de arbeidsmarkt. De werkloosheid zal sterk stijgen, maar zal op de middellange termijn weer dalen naar zijn evenwichtsniveau. Mensen die werkloos raakten, zullen elders aan de slag gaan of de arbeidsmarkt verlaten.
Opkomende markten worden ook wel Emerging Markets genoemd. Dit zijn landen die bezig zijn om van ontwikkelingsland uit te groeien naar een economisch ontwikkeld land. Vaak hebben deze landen een hoge economische groei en ook is de infrastructuur al een stuk beter dan in ontwikkelingslanden.
De zakelijke dienstverlening (inclusief uitzendkrachten) is de grootste bedrijfstak, met 2,4 miljoen banen in 2021. De zorg is goed voor 1,8 miljoen banen en de handel voor 1,7 miljoen banen. In vergelijking met 2001 heeft zich een forse verschuiving voorgedaan in de werkgelegenheidsstructuur.
Vooruitzichten juni 2022
DNB verwacht dat onze economie dit jaar met 2,8% groeit. De groei in 2022 is vooral te danken aan het zeer krachtige economische herstel eind 2021 na de coronacrisis. Naar verwachting komt de inflatie uit op 8,7% dit jaar; en 3,9% in 2023.
Een trend is een ontwikkeling, die voor een langere tijd een bepaalde richting opgaat. In de economie weergeeft deze ontwikkeling een daling of groei in een zogeheten trendlijn. Trends komen in alle markten voor en deze hebben één belangrijke eigenschap gemeen: ze laten sporen na in de maatschappij.
Trends zijn het gevolg van veranderingen in de kijk op het oude en gevestigde. Er is sprake van een trend wanneer een bepaalde benadering of opvatting veel kracht en invloed krijgt om dingen als cultuur of gewoontes te veranderen. Nieuwe behoeftes en veranderingen van normen en waarden vallen hier ook onder.
Voorbeelden van megatrends in de 21e eeuw zijn: verstedelijking, klimaatverandering, technische vooruitgang en vergrijzing. Het zijn allemaal zaken die invloed hebben op de manier waarop wij als maatschappij leven. Deze trends kunnen ook niet worden gestopt.
De export van aardgas levert Nederland ruim 6,7 miljard euro op en die van aardolie 2,8 miljard. In de top-10 staan verder kunststoffen en metaalproducten, bloemen en levensmiddelen als groenten, zuivel en vlees. Ook babymelkpoeder, dat in Azië zeer gewild is, hoort bij de belangrijkste exportproducten.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
Kansrijke beroepen op hoger niveau
Voor hoger opgeleiden zijn er vooral kansen in de IT, de zorg, het onderwijs en in de dienstverlening.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan. Ook is er door de pandemie een sterke (tijdelijke) groei in de vraag naar specifiek personeel als testers, klantenservicemedewerkers en bezorgers.
Als de economie stagneert, stijgen inkomens niet. De bevolking blijft wel groeien en de landen om ons heen ontwikkelen zich verder. Bovendien nemen de zorgkosten toe, waarvoor de overheid belastinginkomsten nodig zal hebben. De koek wordt dus niet groter, maar er zullen wel meer stukjes uit gesneden worden.
De toename van de waarde van het bruto binnenlands product (bbp) kan worden gecorrigeerd voor inflatie. De uitkomst hiervan wordt volumegroei genoemd en wordt gebruikt als een indicatie van de reële toename van de materiële welvaart, oftewel de economische groei.
De maxitrend -en soms macrotrend (is een consumententrend)
Een maxitrend houdt minimaal zo'n vijf tot tien jaar aan. De maxitrend is pas van toepassing als de consument centraal staat. De maxitrend zijn dus een aantal microtrends en hierin wordt een tendens blootgesteld.