Mensen met een gevoelige huid kunnen het beste make-up producten met alcohol, parfum en minerale olie vermijden. Ook waterproof make-up kan bij mensen met een gevoelige huid voor problemen zorgen, omdat deze moeilijker te verwijderen is.
In principe is make-up niet schadelijk voor je huid óf je gezondheid. Er zijn in Europa strenge regels die bepalen welke stoffen er wel of niet in cosmeticaproducten gebruikt mogen worden, en daar is strenge controle op.
Ook droogt volgens Toekoen je huid uit door foundation en gaat de huidveroudering sneller. "Foundation met olie erin is al helemaal slecht voor je huid. De olie creëert een laagje, maar je huid maakt zelf ook al olie aan. Tussen die twee lagen blijft zweet en talg zitten.
Een make-up product kan verschillende schadelijke stoffen bevatten. Zo kan er lood in je lippenstift zitten, cadmium in je eyeliner en concealer, nikkel in poeder en rouge, beryllium in je bronzer en oogschaduw en arsenicum in je foundation en mascara.
Dat reguliere make-up niet erg best is voor onze gezondheid wisten wij natuurlijk al langer. Reguliere make-up zit namelijk vol met formaldehyde, parabenen, lood, kwik, PG, dioxines en conserveermiddelen met onuitspreekbare namen. Ingrediënten die irriterend, hormoonverstorend of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.
TNO-rapport
Hema liet zelf onderzoek doen, onder meer door TNO. Daarbij werden geen asbestdeeltjes in de make-up gevonden, waarna Hema concludeerde dat de make-up veilig is.
Wil je je lippen een veilig kleurtje geven, dan laat je de rode lippenstift van Avril, Nyx en Mac beter links liggen.
Uit het Amerikaanse onderzoek, waarbij 231 producten werden onderzocht, blijkt dat 63% van de geteste foundations en 58% van de oogproducten, 47 procent van de mascara's en 55% van de lipproducten een hoog gehalte aan fluor bevatten.
Minerale make-up helpt het zicht van fijne lijntjes en rimpels te reduceren. Het helpt acné of huidproblemen te verbergen en vaak zelfs te verminderen. Mineralissima geeft de huid een gezonde, natuurlijke glans waardoor je er jonger en levendiger uitziet.
#1 Een BB of CC-cream.
Als je je huid graag egaler laat lijken zonder de plamuurlaag, kun je het beste voor één van deze twee crèmes gaan. Een BB-cream werkt hydraterend en heeft meer dekking dan een getinte moisturizer, en daarom is deze perfect om een gezonde glans te creëren.
Mocht je je eigen zonnebrand en dagcrème liever willen gebruiken, dan is de Face & body van M.A.C. ook een prachtig alternatief. Dat is een van de dunste foundations op de markt; het geeft net wat rust en heeft een mooie glanzende finish.
Als je een vette huid hebt helpt foundation in de vorm van poeder goed om oneffenheden weg te werken en de vette huid minder zichtbaar te maken. Als je een droge huid hebt kun je het best een crème foundation gebruiken, dit voorkomt de schilfering en uitdroging van de huid.
'Wanneer make-up 's nachts opblijft, dringt het door in de onderlagen van de huid,' waarschuwt dermatoloog dr. Anne Wetter. En poriën verstopt met make-up veroorzaken dat je huid uitdroogt en zichzelf niet meer kan beschermen tegen oxidatieve stress.
Concealer is géén alternatief voor foundation. Als je meer dekking wilt, gebruik dan ná je foundation een concealer. Breng een concealer alleen aan op kleine stukjes huid die anders van kleur zijn (onder de ogen, rond de neus en op puistjes).
Overal glanzen de lippen je tegemoet. Maar uit Duits onderzoek blijkt dat dagelijks gebruik van lipgloss schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dat schrijft het Duitse tijdschrift Ökotest. Het consumentenblad onderzocht 24 populaire merken lipgloss die in de schappen staan bij drogisterijen en parfumeries.
Er zijn milieukeurmerken voor cosmetica die eisen dat er geen microplastics in je crème, bodywash of tandpasta zitten; het Europees Ecolabel en het Scandinavische Nordic Swan. Je kunt ook letten op keurmerken voor natuurcosmetica zoals COSMOS Organic & Natural of Natrue.
De lijst is onwaarschijnlijk lang: verzorgingsproducten waarin microplastics zitten. Ze doen het allemaal: Nivea, Colgate, L'Oreal, Garnier, Gillette, Clearasil, Johnson & Johnson, Ikea, Biotherm, Albert Heijn en de Aldi.
Beat the microbeat is een app waarmee je producten kunt scannen om te zien of er plastic in het product zit. Microplastics kun je in allerlei producten vinden. De lijst is te lang om op te noemen, maar ze zitten o.a. in veel verzorgingsproducten en cosmetica zoals tandpasta, shampoo, make-up.
In veel lippenbalsems komen gevaarlijke stoffen voor, zo blijkt uit tests van de Duitse en Belgische consumentenbond. Bij producten van bekende merken zoals Labello, Blistex, Eucerin en Vaseline zijn mogelijk kankerverwekkende stoffen aangetroffen.
Velen gebruiken vaseline met name in de winter bij droge lippen. Hiermee zijn je lippen wel even verzacht maar dit is meestal van korte duur. Hierdoor blijf je smeren en het helpt de droge lippen of huid uiteindelijk niet. Vaseline remt namelijk het zelfhelend vermogen van je huid.
In make-up van Hema en Douglas hebben drie laboratoria asbest gevonden. My Cheek Palette Blush en B.A.E. loose powder foundation 2nd skin bleken in drie tests sporen van de kankerverwekkende stof te bevatten.
Het antwoord: omdat het heel-heel-héél erg fout is. Het gevaar voor een infectie ligt namelijk op de loer. 'Door het uitlenen van eyeliners en lippenstift kan je virale infecties overbrengen, zoals koortsblaasjes of een slijmvliesontsteking in je oog', legt dermatoloog David Bank uit.
Cosmetica bevatten namelijk al te vaak bedenkelijke ingrediënten die zelfs voor ons volwassenen schadelijk kunnen zijn. Dat geven we natuurlijk liever niet aan onze kinderen. Want een kinderhuidje is een stuk dunner en laat nog veel makkelijker die schadelijke stoffen door die uiteindelijk in de bloedbaan terechtkomen.