Ragers hergebruiken
Gebruik hetzelfde ragertje totdat deze geen druk meer geeft en/of wanneer de haartjes loskomen of gaan slijten. Het ragertje is dan aan vervanging toe.
De mondhygiënist kan je adviseren te spoelen met een spoelmiddel met fluoride. Omdat er makkelijker tandplak blijft zitten als je een beugel hebt, waardoor je eerder kans hebt op gaatjes, bijvoorbeeld rondom de slotjes, is een extra fluoridemoment belangrijk. Mondwaters bevatten ingrediënten die het glazuur versterken.
In principe wel maar elektrische tandenborstels met een ronde, draaiende, kop zijn wat minder goed bruikbaar dan de rechte borstels. De rechte borstels, die heen en weer bewegen, komen wat beter onder de draad die door de slotjes heen gaat. Poetsen met een gewone tandenborstel gaat echter ook uitstekend.
Als je een vaste beugel hebt kun je het best alleen water, thee zonder suiker en melk drinken. Dat zijn de ENIGE dranken niet niet schadelijk zijn voor je gebit. Als je af en toe toch iets anders wilt drinken mag dat, maar beperk dat tot maximaal 1 glas per dag.
Spoel na gebruik de rager met lauw/warm water af en droog de rager. Gemiddeld gaat een ragers tussen de 10-14 dagen mee, mede afhankelijk van het gebruik.
De goede maat komt ietsje nauwer. De ideale rager krijg je zonder al teveel moeite tussen je tanden: als je echt moet duwen heb je een te grote maat. En als je eenmaal aan het reinigen bent, is het belangrijk dat je genoeg weerstand voelt; zoniet, dan heb je een te kleine maat.
Flossen of stoken doet u vóór het tanden poetsen, ragen erna; bij zeer kleine tussenruimten kunt u het beste flossdraad gebruiken; past een tandenstoker of flossdraad (te) ruim tussen uw tanden of kiezen, dan is het beter om een rager te gebruiken. Over het algemeen worden de tussenruimten groter op latere leeftijd.
Als je een kleine interdentale rager (roze, oranje, rood of blauw) gebruikt, kun je de zachte hals iets buigen. Door met je vinger lichte druk te zetten, kun je makkelijker tussen de achterste tanden en kiezen komen.
De roze rager is de dunste rager van TePe die verkrijgbaar is. Gebruik deze rager wanneer je erg weinig ruimte tussen je tanden en kiezen hebt. De oranje rager is een dunne rager van TePe. Gebruik deze rager wanneer je weinig ruimte tussen je tanden en kiezen hebt.
Na het tandenpoetsen blijven er nog etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen zitten. Slechts ongeveer 40% van uw gebit wordt gereinigd bij het tandenpoetsen. Het is daarom verstandig om uw gebit te stoken, ragen of flossen na het tandenpoetsen, om resterende tandplak en bacteriën te verwijderen.
Het tandvlees groeit vanzelf dicht. Dit dichtgroeien duurt ongeveer 10 dagen.
Het is volgens tandartsen belangrijk om een rager te gebruiken omdat je hiermee meerdere tandproblemen kan voorkomen. Tandsteen vormt doordat tandplak blijft ophopen en de kans krijgt om te verkalken, wanneer je met een rager tandplak verwijdert kan dit niet gebeuren.
Je kan wel altijd super floss gebruiken dit is een flossdraad met een hard stukje er aan deze draad kun je gemakkelijk tussen de tanden door steken onder de spalk door. Op die manier kun je plek voor plek langs je spalkje flossen. Poets ook de spalk met de tanden borstel hij zal er niet door beschadigen of slijten.
1. Ragers. Met stip op 1: ragers. Dit middel – een gedraaid metalen draadje met haartjes eraan die een borsteltje vormen – komt uit alle onderzoeken naar voren als het beste middel om tussen de tanden en kiezen te reinigen.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Wat je niet kunt eten met een beugel
Eet wat minder snoep, chips en frisdrank. Suiker- en zetmeelrijke voedingswaren veroorzaken zuurhoudend tandplak, dat kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. Plakkerige, taaie zoetigheden zoals karamel kunnen de draden beschadigen en de slotjes losser maken.
Wit lijkt in eerste instantie een goede keus te zijn, maar het zorgt ervoor dat je tanden geler lijken. Overweeg donkerdere kleuren. Donkerdere kleuren, zoals donkerpaars en marineblauw, kunnen ervoor zorgen dat je tanden witter lijken.
Met het drinken moet je letten op de combinatie van zoet en zuur. Drink daarom met een beugel geen appelsap, ijsthee en koolzuurhoudende dranken. Onder de blokjes kan niets komen, maar doordat het zoet en zuur is, kan je tand verkleuren.