Zoals bij elke visserij is de haak het belangrijkste onderdeel van je montage. Bij het forelvissen moet je denken aan forelhaken met een grote tussen maat 4 en 12. Vaak wordt gedacht dat het vissen met een zo klein mogelijke haak het meest effectief is.
De maat van een haak wordt bepaalt door de afstand tussen de haaksteel en de haakpunt en is wat verwarrend geclassificieerd. De kleinste haakmaat is maat 32, maar deze worden vrijwel niet gebruikt. Veel kleiner dan maat 20 kom je in de praktijk niet veel tegen. Hoe lager het getal wordt, hoe groter de haak wordt.
Omdat forel een nogal schuwe vis is heeft een soepele nylon hoofdlijn de voorkeur. Ergens tussen de 18/00 en 22/00 is perfect. Als er ook grote zalmforellen op de vijvers uitgezet zijn, is een iets dikkere hoofdlijn wel prettig!
Vishaak grootte kiezen
Nrs 26 tot 18 zijn geschikt voor vissen als de voorn. Nrs 16 tot 10 zijn voor vissen van gemiddelde grootte geschikt zoals een brasem. Nrs 8 tot 4 Voor het vissen op snoekbaars en karper (gebruik haken met een dikkere draad vanwege de grote kracht. Het voorkomt uitbuigen of scheuren).
Je gooit de montage in over de plaats waar je vermoed dat de forellen zich ophouden. Vlak voor het aas het water raakt rem je de lijn af met de vinger. De lijn raakt zo niet in de war. Laat de montage vervolgens met een strakke lijn afzakken omdat je juist vaak beet krijgt tijdens het afzakken.
De trekkracht is middelmatig waardoor je een relatief dikke lijn nodig hebt. Dit heeft invloed op de souplesse en de weerstand in het water. Wil je met een nylon lijn op forel gaan vissen dan raden wij een lijn aan met een diameter van 0,16mm tot 0,22mm aan.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
Karperhaken zijn er in verschillende maten van klein (maat 10) tot groot (maat 2). Vaak wordt gedacht dat voor het vangen van grotere karpers ook een grotere haakmaat (maat 2 of 4) nodig is. In de meeste gevallen vang je echter beter met kleinere haken zoals met een haakmaat 6 of 8.
haakmaat 3/0 voor shad van 7,5-9,5 cm. haakmaat 4/0 voor shad van 8-10 cm. haakmaat 5/0 voor shad van 9-11 cm.
Voor de schar, bot, schol en tong pak je een haakmaat 4 of 6, al gebruiken sommige wedstrijdvissers ook een maat 8.
Vanaf april, zowat het officiële begin van het vijverforel seizoen is het water meestal warm genoeg en gaat de forel actief jagen in zowat alle waterlagen, ook in het oppervlak. In de zomer wordt het oppervlakte water steeds warmer en als het te warm wordt gaat de forel op zoek naar koeler en zuurstofrijker water.
Of wat is nou de beste kleur powerbait? In de regel zijn er drie kleuren zijn altijd wel forel vangen, dit zijn de kleuren zwart, wit en groen. Neem deze kleuren powerbait dan ook altijd mee.
De juiste forelhengel voor jou
Voor een beginnend forelvisser raden we een lichte spinhengel aan van 2,40 tot 3,00 meter met een maximaal werpgewicht van 20 tot 25 gram. Ben je een wat gevorderde visser dan kun je ook een lichtere hengel nemen zodat je de vis nog beter kunt voelen.
Dikte van de naald
Hoe fijner het werk, hoe dunner de naald. Dus staat het haken van een nieuwe set pannenlappen op de planning, ga dan voor een dunnere naald; denk aan een 3,5 of 4 mm naald. Ga je een poging wagen om een grof deken voor de loungeset te maken, neem dan bijvoorbeeld een haaknaald van 6 mm.
De juiste haakmaat
Kies dus voor een haak die vanaf de loodkop niet langer is dan 1/3 van de shad. Is je shad 12 cm lang, gebruik dan een haak van maximaal 4 cm.
Ideaal en met recht klassiek kunstaas. Veel heeft zodoende te maken met het gewicht van de loodkop. Geoefende vissers kiezen al snel voor 5 tot 7 grams loodkoppen of minder zelfs, doe je het voor het eerst, dan kun je beter kiezen voor 14 grams of meer. Afhankelijk van de diepte, stroming en wind.
Wijting heeft een grote bek, dus echt kleine haken hoeven niet. Op een haak 1/2 kan je best 2/3 pieren zetten. Zijn de wijtingen echter aan de kleine kant dan liever een haakmaat 4. Plaats voor de haak op de zijlijn twee zilverkleurige of rode lovertjes/sequins om het geheel aantrekkelijker te maken, vaak helpt dit!
Voor platvis gebruik je langstelige haken in de maten 6 en 4. Voor wijting, kleinere zeebaars en gul kun je een iets grotere haak nummer 2 nemen. Voor het vissen op kabeljauw en grote zeebaars wordt haakmaat 2/0 tot 5/0 gebruikt.
Tijdens het actief vissen of slepend vissen met een foreldobber, gooi je het aas meerdere malen achter elkaar in en haal je het daarna langzaam binnen. De beweging van het aas in het water lokt de forel uit tot aanbeet. Het is tijdens actief forelvissen wel belangrijk om in beweging te blijven.
De gevangen forellen moet je mee naar huis nemen. Terugzetten mag niet, legt Bremer uit: ? Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond.
Werplood en dobber zijn niet nodig. Door de vorm van de Spoon zal deze gaan waggelen (een snelle op en neer gaande beweging) wanneer hij door het water wordt gesleept. Door deze beweging zal de forel gelokt worden. Omdat de haak direct op de Spoon gemonteerd is zal de vis vaak bij de eerste aanbeet gehaakt worden.