De meeste kans op goede weersomstandigheden is tussen april en september. Houd daarnaast rekening met felle zon in de zomermaanden. Direct zonlicht kan het drogingsproces verstoren. Het belangrijkste is dat je de tijd neemt voor de schilderklus.
In de regel loopt het buitenschilderseizoen van april tot en met oktober. In het najaar dien je wel rekening te houden met de omstandigheden. De belangrijkste is de temperatuur. Daarnaast moet je letten op de luchtvochtigheid.
Het buitenschilderwerk kun je uitvoeren van het voorjaar tot in de herfst. Mits je met een paar factoren rekening houdt. In de regen, harde wind of wanneer het vriest kun je beter niet buiten verven. Bepaal wanneer je buiten gaat verven en stem daar je verf op af.
Buitenschilderwerk winter, ideale omstandigheden:
Het belangrijkste is dat het te schilderen oppervlak droog is. Dan kan het namelijk ook in de winter prima worden geschilderd. Met alkydharsverf kan er zelfs worden geschilderd bij temperaturen tot rond het vriespunt.
Buiten schilderen bij temperaturen onder de 0 graden celsius moet je niet doen! De ideale temperatuur is zo tussen de 10 en de 25 graden. Buiten schilderen kun je daarom beter in de herfst of nazomer doen, dan in de winter. Controleer altijd eerst of je verf geschikt is voor lagere temperaturen dan 10 graden celsius.
De perfecte schildertemperatuur is 19°C, maar je kunt prima schilderen wanneer het buiten tussen de 10°C en 25°C is. Bij een te koude temperatuur droogt de verf niet snel genoeg en bestaat er een kans dat de lak slecht hecht.
Vandaar dat het advies geldt om het schilderwerk ongeveer 24-36 uur te laten drogen. Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt.
Niet in de regen of bij te hoge luchtvochtigheid
Houd hier de regel aan dat de luchtvochtigheid onder de 85 procent moet blijven. Anders is de ondergrond te vochtig en wil de verf niet hechten, laat staan behoorlijk drogen. Uiteindelijk zal uw schilderwerk dan ook veel langer meegaan.
De beste periode voor buitenschilderwerk is vanaf eind maart tot medio september. Begin niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Doet u dit wel, dan loopt u het risico van condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf mat wordt en de hechting aanzienlijk verslechterd.
Op waterbasis is lakverf sneller droog dan op terpentinebasis. Lak op waterbasis droogt na ongeveer 5 uur terwijl lak op terpentinebasis 16 uur de tijd nodig heeft om te drogen.Na één week is lakverf volledig uitgehard.
Toch is het gewoon mogelijk om je buiten kozijnen, deuren, boeidelen of buitenmuur te schilderen. Sommige schilders vinden het zelfs een betere maand dan in de zomer maanden. Dit omdat er minder stof in de lucht zit en het niet te warm is om buiten te staan.
De meeste kans op goede weersomstandigheden is tussen april en september. Houd daarnaast rekening met felle zon in de zomermaanden. Direct zonlicht kan het drogingsproces verstoren. Het belangrijkste is dat je de tijd neemt voor de schilderklus.
Bij erg warm en zonnig weer kunnen blaasjes op de verf ontstaan, let dus goed op wanneer u begint met schilderen in de zon! Bij temperaturen boven de 30 graden is het niet aan te raden om te verven.
De beste periode om dit te laten doen is tussen april en oktober. In deze periode is de temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius, de beste temperatuur om in te schilderen. De felheid van de zon en de luchtvochtigheid zijn van invloed op de droogtijd van je schilderwerk.
Verf, vooral de varianten op waterbasis, bevriest door vorst. Je kunt de verf weer ontdooien, maar alle belangrijke eigenschappen zijn dan verloren gegaan. Zo zal het bindmiddel bijvoorbeeld helemaal verdwenen zijn.
Schilder in de juiste temperatuur
Dit zorgt er wel voor dat de droogtijd van verf langer of korter kan worden. De optimale temperatuur is tussen de 15 en 25 graden.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen. Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Is het warmer of kouder? Dan vloeit de verf niet mooi uit.
Sommige verfsoorten bieden de beste bescherming tegen invloeden van het weer, maar zijn helaas niet geschikt voor alle soorten ondergronden. De beste buitenverf is van merken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol. Het zijn A-merken met hoogwaardige producten, waar ook professionele vakschilders graag gebruik van maken.
Verven in de zon is een stuk fijner voor jezelf en het heeft een positieve invloed op de droogtijd van het geverfde oppervlak. Wel kan het verven in de zon invloed hebben op de levensduur van jouw geschilderde oppervlak. Wanneer de verf te snel droogt kunnen er namelijk blaasjes en scheurtjes ontstaan.
Dat de verf stofdroog is, wil niet zeggen dat je dan meteen kunt overschilderen. Dit komt omdat het vocht in de muurverf aan de oppervlakte al weg is, in de verf nog niet. Het antwoord op de vraag hoe lang moet (muur) verf drogen voor tweede laag, is ongeveer 6 uur.
Vanaf welke temperatuur heeft verf last van de warmte? In principe kun je tot 30 graden Celsius buiten schilderen.Boven de 30 graden schilderen is geen goed idee.De verf droogt dan namelijk te snel.
In principe kan de luchtvochtigheid nooit te laag zijn om te verven.Wel mag de luchtvochtigheid nooit hoger zijn dan 85%.