Spelen, spelen, spelen
Speel actief mét de kat. Alleen wat speeltjes in huis neerleggen is niet uitdagend voor de kat, zeker niet als hij ze al kent. Gebruik je handen NIET als speelgoed, speel bij voorkeur met speeltjes welke op een prooi lijken. Hengeltjes met veren eraan bijvoorbeeld doen het altijd goed.
Stel je voor dat elke keer als je je favoriete spel op je telefoon won, het spel je een heerlijke chocolaatje gaf. Dat is precies hoe je geliefde kat zich zal voelen! Als alternatief kan je proberen voedsel rond je huis te verbergen en te verspreiden, zodat je kat hierop kan jagen om het te vinden.
Kat meer laten bewegen
Net als mensen hebben katten ook motivatie nodig om in beweging te komen. Het liefst doen ze dit in spelvorm samen met hun baasje. Trek de aandacht van uw kat met zijn favoriete speeltje en onthoud goed: 15 minuten spelen per dag geeft uw kat voldoende beweging en houd hem actief.
Beter speel je dagelijks, of in de ideale situatie zelfs 3 tot 5 keer per dag met je kat. Katten kennen prooigewenning. Dit betekent dat als zij een prooi al kennen zij hem links laten liggen.
Aandacht. De meest simpele manier is je kat gewoon aandacht te geven. Geef je kat wat van je tijd met volledige aandacht en aai en krab je kat op zijn of haar favoriete plekjes zoals de kin, achter de oren, de wangen achter de snorharen en de plak waar de staart begint.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Jouw poezenbeest is maar liefst een uur per dag bezig met lichaamsverzorging: het schoonlikken van de vacht, nageltjes bijpunten, enzovoort. Verder moet er natuurlijk gegeten worden en de meeste katten houden ook wel van een flinke knuffelsessie op zijn tijd.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Wanneer jij een paar dagen niet thuis bent, vanwege een vakantie of zakenreis, dan zal jouw kat veel verandering in zijn dagelijkse routine zien. Deze veranderingen kunnen bij veel katten voor stress zorgen. Stress kan zich uiten in ongewenst krabben of sproeien in huis, maar ook in angstig gedrag.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Zo kun je een sterke band met je kat opbouwen
Praat rustig en liefdevol met je kat, vermijd stemverheffing en straffen. Vermaak je kat door te spelen of help bij de vachtverzorging. Dit versterkt de band tussen kat en mens. Geef je kat veel liefde en aandacht, zonder je op te dringen.
Loopt jouw kat niet alleen met jou, maar ook met je gasten mee? Dan wil hij waarschijnlijk zijn territorium afbakenen. Hij merkt de vreemde geuren die de gasten verspreiden op en komt even kijken wat er allemaal gebeurt. De kans is ook aanwezig dat je kat daarna zijn eigen geur weer gaat verspreiden.
De meeste katten begroeten hun mensen door met de wangen, z'n zij en de staart langs je benen de strijken. Dit is echter niet zozeer begroeten, als wel markeren.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
BEZEGELD MET EEN KUS
Kopstootjes, of kopjes geven lijken misschien een vreemde manier om genegenheid te tonen, maar dit neus- en wangwrijvende gedrag is in wezen een kattenkus. Je kat heeft klieren in de wangen en op de kop die 'blije boodschappen' vrijgeven. Dit worden ook wel feromonen genoemd.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Geef je kat voldoende uitdaging. Hij heeft geen behoefte aan een vloer vol speeltjes, maar heeft liever dagelijks een paar andere. Speel minimaal één keer per dag zelf met je kat om hem lekker moe te maken, óók als er andere katten in huis zijn waar hij mee kan spelen.
Over het algemeen kunnen katten zonder problemen enkele uren alleen thuis blijven, zolang ze maar toegang hebben tot voedsel, water en een schone kattenbak. Hoe lang katten alleen thuis kunnen blijven hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, gezondheid en persoonlijkheid.
Verveling bij katten is een serieus probleem dat vooral voorkomt bij binnenkatten. Maar vergis je niet: ook huistijgers die wel naar buiten gaan, hebben binnenshuis prikkels nodig. Een inactieve kat zal gefrustreerd raken en stress ervaren.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Ontspannen door het huis lopen. Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt.