–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen. –Appelbomen, bijna alle appelrassen zijn plukrijp in de maanden september en oktober en augustus met veel variatie tussen de rassen.
Wanneer in het seizoen
Nederlandse peren zijn van september tot juni volop verkrijgbaar.
Hoe kan ik zien of de peer rijp is? Als je de peer vastpakt bij het steeltje en kijkt naar de 'nek' dan kun je zien of de peer goed is. Bij een strakke nek en een gladde schil is de peer goed hard en stevig. Als het steeltje een beetje meegeeft en de schil ook dan is de peer een stuk rijper en zachter.
Oogsttijd is in de maand oktober. moet hard aanvoelen bij het plukken.
In het algemeen zijn peren moeilijker te plukken en te bewaren dan appels. Elke vrucht moet bij de pluk een volledige steel hebben. Vruchten zonder steel zijn bijna onverkoopbaar en rotten snel. Vruchten met een beschadigde steel zijn minder mooi en beschadigen gemakkelijk andere vruchten.
Tip 1: stop het fruit in een papieren zak
Fruit stoot bepaalde gassen uit. Ethyleengas is zo'n gas en dat gas zorgt ervoor dat je fruit sneller rijpt. Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen.
De onrijpe (groene) peer is knapperig en fris. Je kunt de peer gewoon uit het vuistje eten, maar je kunt de peer ook zo gebruiken: In een plakje filodeeg in de oven. In een salade met lollo rosso en geitenkaasdressing.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Pyrus communis Conference
Hierbij staat Pyrus voor peer en is Conference de soort peer. Deze perenboom is één van de meest bekendste peren en heeft ook een lekkere smaak. Deze peer kan je herkennen aan zijn bruinere onderkant die naar boven groen wordt. Wanneer je gele peren ziet in de supermarkt, dan zijn ze overrijp!
Perenbomen zijn pas laat vruchtbaar, het kan wel 6 tot 8 jaar duren voordat de eerste peren geoogst kunnen worden. Snoeien gebeurt tussen begin december en eind februari, wanneer de groei stil staat, en wanneer het niet harder vriest dan -5 graden Celsius.
Antwoord: Vaak wordt fruit onrijp geplukt om te voorkomen dat het overrijp is voordat het in de supermarkt ligt. Gelukkig rijpt het meeste fruit na in de fruitschaal en hoef je het niet onrijp te eten. Als je toch je tanden in een onrijp stuk fruit zet, is dat niet ongezond.
De smaak is in verse toestand te wrang. Ze rijpen laat en ze worden bijna nooit zo zacht dat ze uit de hand gegeten kunnen worden.
In stoofperen zit een bepaalde kleurstof (anthocyanen)die ervoor zorgt dat de peren rood kleuren wanneer de zuurgraad verandert. Door stoofperen te koken, verandert de zuurgraad en worden ze rood. Wanneer je rode wijn in de pan erbij doet, worden ze extra rood!
Een stoofpeer is kleiner en harder dan de gewone peer. De stoofpeer wordt niet rauw gegeten, maar gestoofd zijn ze heerlijk. Gestoofde peren zijn een traditioneel en oer-Hollands gerecht. Tegenwoordig zijn er nog veel liefhebbers voor deze kruidige, zoete peertjes.
Doe rijpe bananen of appels in de papieren zak om de peren in een tot drie dagen rijp te laten worden. Om je peren in slechts een tot drie dagen te laten rijpen doe je een banaan of appel in de papieren zak met peren. Het rijpe fruit geeft ethyleengas af, waardoor de peren erg snel rijp worden.
U kunt de peer uit de hand eten of in parten snijden: vergeet in dit geval hierna niet het klokhuis van de peer te verwijderen. Als u besluit de schil te eten, is het belangrijk dat u de peer goed schoonmaakt vanwege eventuele pesticiden of overgebleven beestjes.
“Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden. Tijdens de bewaring in koelcellen wordt de rijping onderbroken. Na de maandenlange bewaring kunnen ze narijpen. De kwaliteit blijft heel hoog.
Doyenné du Comice peer
Hou je niet zo van knapperige, harde peren? Dan kun je beter voor deze peer gaan. De Doyenné du Comice is uiterst sappig en lekker zacht.
In februari smul je van appel, banaan, mango, peer, pompelmoes en sinaasappel. Ontdek hieronder welke lekkere gerechten je ermee kan maken.
Onder seizoensfruit worden fruitsoorten verstaan die het liefst lokaal zijn geteeld, waar de verwarmingen in de kassen niet te hard voor hebben hoeven branden en die een zo kort mogelijke reis hebben afgelegd. In het lijstje zijn de dikgedrukte fruitsoorten veelal van Nederlandse bodem verkrijgbaar.
Hoe gezond is peer? Peer is rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Daarmee draagt het eten van peer bij aan een sterker immuunsysteem. De antioxidanten in peer beschermen ons daarnaast tegen vrije radicalen.
De zoetste peer! Wat wil je weten over gieser wildeman?
Na aankoop zijn peren ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed.
Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren. Daar zijn ze nog enkele dagen houdbaar. Stoofperen zijn op een koele plek enkele weken houdbaar.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).