In principe kun je het hele jaar door planten stekken, behalve in de winter. Het voorjaar is de beste periode om je plantjes te stekken. Het is niet te warm, niet te koud en er is voldoende licht.
Stekken in de winter kan zolang de planten in rust zijn, van ongeveer december tot maart. Dus trek warme kleding en dikke tuinhandschoenen aan en ga heerlijk een middagje rommelen in je tuin.
Het kan soms wel tot 6 weken duren voordat je stekje een teken van nieuwe wortels vertoont. Soms komt het voor dat je nieuwe plant stekken niet aanslaan. Je ziet geen nieuwe wortels of ontwikkeling van nieuwe bladeren. Bij planten stekken heb je nooit garantie dat het een succesvolle stek wordt.
Niet elke plant kun je op dezelfde manier stekken. Bij sommige planten heb je alleen een enkel blad nodig, maar bij de meeste planten heb je de stengel of stam nodig om de plant te vermeerderen.
Kies je voor een stek op water, neem dan een glazen vaasje met lauwwarm water, waarbij je de stengel en luchtwortel onder water zet (nooit het blad). Het kan een paar weken duren, maar als je grondwortels ziet verschijnen en deze zijn minimaal 5 cm lang, dan is het tijd om hem in de aarde te zetten.
Stekken in water geeft het beste resultaat met de minste inspanning. Je hebt er weinig werk aan en je ziet wel heel mooi de wortels ontwikkelen. Alles wat je hoeft te doen is het waterpeil op de juiste hoogte houden en één keer per week het water te verversen, zodat er geen algen in het water gaan groeien.
De onderkant van de stek knip je af tussen twee bladknopen, dus de nieuwe wortels groeien uit de 'normale' stengel. Het voordeel van tussenstekken is dat je meer stekjes kunt nemen uit één langere stengel, maar ze wortelen vaak wat minder snel dan veel andere stekken, dus ze zijn niet geschikt voor alle planten.
Strooi wat kaneel op en rondom de planten om fruitvliegjes op afstand te houden. Extra voordeel: muizen, mieren en ander ongedierte houden er ook niet van.
Knip jonge scheuten, die al stevig aanvoelen, af onder een 'knoop', een verdikking op de hoofdstengel waar de zijstengels beginnen. Daar zitten de meeste groeihormonen. Haal de onderste bladeren van de stengel, laat ongeveer twee derden aan de stek zitten.
Knip een takje af dat al stevig aanvoelt. Knip net onder een 'knoop', dat is de plek waar een nieuwe stengel of een blad begint: daar zitten de meeste groeihormonen. Haal twee derden van de onderste bladeren weg. Vul een glas of bokaal met water en hang er de stekken in.
Voor de meeste planten geldt dat als de wortels zo'n 5 tot 10 centimeter zijn, je het plantje in de grond kunt zetten. Bij grotere stekken, zoals bijvoorbeeld stekken van een Monstera deliciosa, kun je beter wat langer wachten. Laat je je stekjes heel lang in het water staan, dan zal de plant niet zoveel gaan groeien.
Deze planten zijn geschikt om te stekken
Qua vaste planten kunt u denken aan herfstaster (Aster), ridderspoor (Delphinium), anjer (Dianthus), zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia), ijzerhard (Verbena bonariensis) en salie (Salvia-soorten). Ook van heesters kunt u stekken nemen.
De plantenwereld gaat in rust tijdens de winterperiode d.w.z. dat we stekken kunnen nemen vanaf oktober tot februari. Van Ribes, Forsythia, Ligustrum, rode Kornoelje, Boerenjasmijn, Wilgen, Populieren, Vlier, Sneeuwbes, Spiraea , Weigela, Laburnum, Hypericum,...
Wortelstek. Vaste, kruidachtige planten kun je in het najaar vermeerderen door wortelstek. Gewone stekken van vaste planten, kruiden en heesters neem je het beste in mei, als ze flink zijn uitgelopen.
Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen.Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend. Uit voorzorg is het daarom beter om niet lange tijd achter elkaar veel Chinese kaneel te eten.
Veiligheid. Onbewerkte kaneel bevat coumarine, dat bij een hoge inname schadelijk is voor lever en nieren en mogelijk kankerverwekkend is. Het gehalte coumarine is zeer laag in Ceylonkaneel en beduidend hoger in Chinese, Indonesische en Vietnamese kaneel.
Kaneel houdt insecten en ongedierte weg
Daarvoor kun je eenvoudig wat gemalen kaneel door de potgrond mengen. Fruitvliegjes, muggen en mieren blijven dan weg. Ook prettig om te weten: muizen en ratten zijn eveneens géén fan van kaneel.
Bladstekken is een methode waarbij het blad van de kamerplant gebruikt wordt om een nieuwe plant uit te laten groeien. Het losgehaalde blad maakt zijn eigen wortels aan en ontwikkelt zich verder tot plant.
Hoe je een plant moet stekken, verschilt per plantsoort. Sommige planten hebben uitlopers, die maken dus zelf al een babyplantje aan. Andere planten hebben luchtwortels, deze kun je meteen stekken. En bij vetplanten is het helemaal makkelijk: je kunt elk stukje blad stekken!
Zo krijg je een volle pannenkoekplant
Wil je één hele volle pannenkoekplant? Dan moet je de stekjes juist laten zitten. De plant moet dan wel zijn energie verdelen over alle stekjes en zal in zijn geheel minder snel groeien in de lengte.
Het beste kun je twijgjes of bast gebruiken van de schietwilg (Salix alba), maar andere wilgensoorten voldoen ook. Knip de twijgjes in kleine stukjes en stop ze in een pot. Giet er kokend water overheen en laat het afkoelen. Zo simpel is het.
Wanneer je een stekje van een plant afknipt, heeft dit kwetsbare blad geen wortel meer. Zonder wortel kan een plant snel uitdrogen. Zorg er dus voor dat je een nieuwe stek altijd zo snel mogelijk in water kan bewaren. Als je niet in water gaat stekken, kun je uitdroging voorkomen door ze op een vochtige plek te zetten.
Stekjes scheiden een zelfgeproduceerd groeihormoon af wat in het water terecht komt. Dit hormoon zorgt voor de vorming en groei van nieuwe wortels. Gooi jij na een week dat water weer weg en vervang je het voor vers kraanwater, dan gooi je dus ook het groeihormoon weg waar jouw stekjes juist zo lekker op gaan.