Een varken heeft in totaal 2 varkenshaasjes.
Bij het verwerken van een varken wordt de haas veelal in twee stukken verdeeld. Het eerste, kleinere en dikkere gedeelte wordt kophaas genoemd. Het andere, langwerpige deel dat taps toeloopt is de varkenshaas die in de rib van het varken ligt en gebruikt wordt voor haaskarbonade.
Ongeveer 60% van het geslacht gewicht van een varken wordt als vlees of als vleesproduct geconsumeerd. Dus bij een varken van 92 kilo, is dat bijna 56 kilo.
Het gemiddelde gewicht van een varkenshaasje ligt tussen de 400 g en 600 g. Reken één varkenshaasje voor 4 personen.
Het varkenshaasje is een langdradige spier die weinig bindweefsel bevat. Het haasje (filet) is mager en zeer mals. Het haasje is het superieure stukje van het varken, maar ook het duurste. De braadtijd kort houden.
De magerste en gezondste stukken vlees van het varken zijn varkenshaas, fricandeau en varkensfilet. In varkensvlees zitten allerlei belangrijke voedingsstoffen, waaronder essentiële vetzuren en aminozuren; vitamines A, B1, B6, B12 & D; ijzer en zink.
Het filetlapje is een mager stukje vlees uit de rug achter de schouder vandaan. Het is vlees zonder bot en heeft een klein beetje vet eraan. Bak het kort voor het beste en meest malse resultaat.
Varkenshaasje, net zo gezond als kipfilet'. Varkensvlees is namelijk van nature rijk aan eiwitten en bevordert de spiergroei, aldus de reclameboodschap. Met de campagne wil de Britse varkenshouderijsector dat het varkensvlees wordt gepositioneerd als een snelle, smakelijke en gezonde midweek-maaltijdoptie.
12,00€/Kg.
Twee stuks, aan beide zijden langs de ruggewervel van het varken.
In 2016 kwam het gemiddelde gewicht uit op 94,6 kilo per varken, bij een totaal van 1,25 miljoen geslachte varkens. De vierde plaats is voor december, waarin 1,24 miljoen varkens werden geslacht. Het slachtgewicht kwam uit op 119,5 miljoen kilo, wat betekent dat het gemiddelde per varken uitkomt op 96,3 kilo.
Een kwart varken is minimaal 17 kg vlees, een half varken minimaal 35kg vlees en een heel minimaal 70kg.
Een gehele varkenshaas is een lang (puntvormig), smal, rond stuk vlees van 6-8 cm in doorsnee. Het dikker gedeelte is de kophaas. Hiervan worden vaak blokjes gesneden voor saté. Doordat het smal stuk vlees is en veel vet verliest, is een varkenshaas bereiden relatief makkelijk en duur het niet lang.
Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, die zich in de rug van een varken bevindt. Het is een schuin toelopend stukje vlees. Hij bestaat uit een kop, een dik gedeelte en een relatief dun uiteinde. De kophaas is het goedkoopst en wordt veel voor saté gebruikt, het middelste gedeelte is het duurst.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
De volgende kruiden zijn heel lekker bij varkenshaas: chilipoeder, knoflookpoeder, komijn en peper. Je kunt ook een Italiaans kruidenmengsel maken met oregano, peterselie, tijm en koriander. Hou ongeveer 50 gram kruiden per 500 gram vlees aan en vergeet niet wat zout toe te voegen.
Bij de verwerking van een varkenskarkas wordt de haas veelal in twee stukken verdeeld. Het kleinste stukje wordt de kophaas genoemd, het andere deel de lange haas. De kophaas is doorgaans iets goedkoper dan de 'lange' varkenshaas. Dit doorsnijden van de haas gebeurt alleen bij varkenvlees.
Varkensprijs op korte termijn boven 2 euro
19-03-2022 - De prijs van vleesvarkens zou binnen enkele weken weleens boven de 2 euro per kilo kunnen liggen. De opbrengsten nu liggen bij 1,74 euro (DCA) nog altijd onder de kostprijs.
Er zit 1,7 gram vet in 1 stukje (100 gram) varkenshaas, waarvan 0,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken.
Er is inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs dat het eten van te veel rood vlees zoals varkensvlees en vooral van bewerkt vlees, het risico op bepaalde soorten kanker (waaronder darmkanker) verhoogt. Het eten van veel rood en bewerkt vlees verhoogt eveneens het risico op diabetes type 2 en op beroerte.
Varkensvlees bereiden
Varkensvlees mag je niet rood eten. Het gaart door bij 70℃ graden en hoger, maar bij een te hoge temperatuur slaat het vlees door en wordt het taai. Het is de kunst om de garing te stoppen bij 68℃. De kern gaart dan nog iets door.
Vooral vette vis remt ontstekingen en draagt bij tot een goede darmflora. Een gezond dieet bestaat uit groenten, vetten en eiwitten. Dierlijke eiwitten vinden we met name in zuivel, kip, roodvlees en vis. Het eten van vis is gezonder dan het eten van rood vlees.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.