Vanaf oktober tot en met februari zijn Nederlandse spruitjes dan ook een verantwoorde keuze. In deze periode krijgen ze van Milieu Centraal het meest milieuvriendelijke label. Spruitjes zijn daarnaast ook nog eens super gezond.
Populaire seizoensgroenten
Bleekselderij: augustus, september, oktober. Bloemkool: mei, juni, juli, augustus. Boerenkool: december, januari, februari. Broccoli: maart, april, mei, juni.
In maart zetten we onder andere bloemkool, selder, pastinaak, prei, radijs, rode biet, savooikool, spinazie, veldsla, witloof en wortelen op het menu.
Geniet in februari van boerenkool, groene selder, knolselder, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneer, spruiten, ui, veldsla, witloof, witte kool en wortel.
Hierbij het lijstje met alle seizoensfruit van maart:
ananas. appel. avocado. banaan.
In februari smul je van appel, banaan, mango, peer, pompelmoes en sinaasappel. Ontdek hieronder welke lekkere gerechten je ermee kan maken.
De seizoensgroenten van de maand maart zijn: aardappelen, bloemkool, boerenkool, groene selder, knolselder, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, radijs, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneren, spinazie, spruiten, uien, veldsla, winterpostelein, witlof, wittekool en wortelen.
Hierbij het lijstje met alle seizoensfruit van april:
ananas. appel. avocado. banaan.
In de winter vind je veel stevige groenten. Denk aan aardperen, bietjes, pompoen, winterpeen, pastinaak of knolselderij. Ook zijn de koolsoorten volop aanwezig. Boerenkool, groene kool, rode kool, witte kool en zuurkool.
Varieer volop met deze wintertoppers: aardpeer, boerenkool, champignons, knolselder, pastinaak, prei, raap, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, spruitjes, witloof, witte kool.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Geniet van fruit in januari. Appel, banaan, bloedappelsien, mandarijn, mango, peer, pompelmoes en sinaasappel zijn in januari in het seizoen en overheerlijk!
Hoewel de meesten denken dat bloemkool een wintergroente is zoals de andere koolsoorten, is zomergroente, want ze is verkrijgbaar van de lente tot de late herfst.
Prei is het hele jaar door verkrijgbaar, maar vooral in de herfst en winter.
Ga naar de groenteboer in plaats van naar de supermarkt: deze biedt zijn waar vaak goedkoper aan. Koop geen voorgesneden groente en fruit. Dit is onnodig duur. Bij de biologische winkel heb je speciale groente en/of fruit-tassen.
Het loont om de boodschappen op de lokale markt te doen. Je bent gemiddeld goedkoper uit dan bij de supermarkt en je hebt de mogelijkheid om af te dingen. Wil je écht het allergoedkoopst uit zijn, dan is het goed om de prijzen tussen de markt en de supermarkten te blijven vergelijken.
Het gros van de producten (90 procent) is speciaal voor Lidl geproduceerd: Lidl-merken dus. Daardoor heeft het bedrijf meer controle over de productiekosten (en dus de prijzen) én zijn er geen tussenpersonen die voor extra kosten zorgen.