Dit doe je tijdens de rustperiode van de plant (november tot en met maart). Zaag de oude takken of oude stam tot ongeveer 50 centimeter boven de grond af. Na het snoeien gaat je sering weer uitlopen.
Zaag de oude takken tot ongeveer 50 cm boven de grond af. Dit doe je het beste met een takkenzaag. Na het snoeien loopt de sering altijd weer uit. Houd er rekening mee dat het na zo een drastische snoeibeurt wel een aantal jaren kan duren voordat de sering weer bloemen krijgt.
Geef je sering de juiste meststoffen
Juiste voeding met veel fosfor stimuleert de bloemaanleg.” Het is niet vreemd dat een sering het eerste jaar veel bloemen heeft, want de plant wordt met veel knoppen gekweekt. De hoeveelheid bloemen loopt de eerste jaren terug, omdat de boom of struik nog moet wortelen.
Struiken die in je tuin staan vanwege hun grote, decoratieve bladeren. Denk aan de trompetboom (Catalpa), pruikenboom (Cotinus), Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) en vlier (Sambucus nigra). Planten waarbij het draait om kleurrijke winterscheuten, zoals kornoelje (Cornus) en wilg (Salix).
Standplaats en planten
U kunt de sering ook in een kuip zetten. Regelmatig water geven is dan wel een vereiste. Belangrijk is een zonnige en beschutte plaats want de knoppen kunnen in de winter door vorst beschadigd worden.
Sering voeden
Door je Sering in het voorjaar te voeden met tuinmest bevorder je de groei van bloemknoppen. De organische mest voedt de plant en bevordert de grond.
Uitgebloeide bloemen knip je na de bloei eruit. Dit doe je tot op het eerste zijtakje. Hier knapt de sering van op. Bij een jonge sering knip je de toppen net na de bloei eruit.
Uitzonderingen op de regel
planten die kunnen 'bloeden'. Denk aan een druif, kiwi, berk, noot en esdoorn. Als je in de verkeerde periode snoeit, kan de plant of boom zelfs doodbloeden. Test de plant eerst: knip een kleine tak weg en kijk na een half uur of er nog vocht uit de snoeiwond komt.
De 'Beauty of Moscow' is misschien wel de mooiste sering. Hij heeft de grootste bloemen en ruikt het sterkst van alle seringen. In mei komen de grote helderwitte bloemen uit de roze/paarse knoppen. De bloemen staan in mooi contrast met de hartvormige groene bladeren.
Hier smullen duiven ook van seringenblaadjes. Waarschijnlijk helpt het bij de spijsvertering of ze vinden het gewoon lekker. Ik heb er geen probleem mee. De sering is allang uitgebloeid en of de blaadjes er in de herfst uitvallen of nu tot voedsel dienen van vogels.
De meeste Seringen hebben voldoende zonlicht nodig om hun bloemknoppen aan te leggen. Minder zonlicht leidt meestal tot een verminderd aantal bloemen. Seringen kunnen last hebben van droogtestress, vooral midden in de zomer als het zonnig en droog is kunnen ze zwaar lijden.
Dat een sering die niet net verplant of gesnoeid is toch niet wil bloeien kan verschillende oorzaken hebben: Het kan zijn dat hij te weinig zon krijgt. Als hij andere jaren wel bloeide, kan hij op een wat beschaduwde plek in een regenachtig voorjaar in dat jaar net wat zon of warmte tekort gekomen zijn.
Syringa patula 'Miss Kim' is een compacte struik tot 125 cm met buisvormige bloemen. Ook bij deze kleine seringen geuren de bloemen heerlijk.
Lente, zomer, herfst en winter: dit kun je het hele jaar door snoeien. Het is belangrijk te weten wanneer je welke planten moet snoeien. Doe je dat op het verkeerde moment, dan knip je zomaar alle bloeipotentieel weg! Maar met de goede snede op het juiste moment houd je jouw planten mooi en productief.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
Snoeien in januari
De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer. Tot half januari kun je de druif nog terugsnoeien.
Idealiter snoeit u uw coniferenhaag ieder jaar tussen maart en september met ongeveer even lange tussenpozen. Haagconiferen die twee keer per jaar gesnoeid moeten worden, snoeit u de eerste keer voordat de langste dag is aangebroken, bij voorkeur eind mei of begin juni.
Wanneer je de sering namelijk niet regelmatig snoeit, kan deze tot wel 5 meter hoog worden. Gemiddeld is de sering 1 tot 3 meter hoog. Wanneer de sering te hoog wordt, zal deze geen takken en blad meer hebben op de stam. Het is daarom aan te raden om een oudere sering elk jaar te snoeien.
De Syringa vulgaris in een gemengde haag
Een sering haag groeit zo'n 20 tot meer dan 40 cm. per jaar en kan een hoogte bereiken van 3 tot 4 m. Er zijn zelfs exemplaren bekend van 7 m. hoog.