Klimop kan in principe het hele jaar aangeplant worden. Maart tot begin oktober is de beste tijd om de planten in de grond te zetten. In deze periode is de grond warm en kunnen de wortels nieuwe groei ontwikkelen. Wanneer het vriest en in zeer droge perioden moet je de aanplant van klimop even uitstellen.
Klimop (Hedera) planten kan het hele jaar, tenzij het vriest. Hoe u dat doet leest u hier. Het is een zeer sterke wintergroene klimplant die elke muur, schutting of gaashek in een mum van tijd blijvend groen kan maken. Ook prachtig als bodembedekker toe te passen.
De plantdiepte is net zo hoog als de hoogte van de pot waarin de hedera of klimop gekweekt is. Vervolgens drukt u de hedera plant stevig aan in de grond. De grond die uit het plantgat is gekomen kunt u weer gebruiken om de hedera plant af te dekken in het plantgat. Heeft u niet voldoende grond, vul dit dan aan.
Hoewel het een snelle groeier is, heeft een klimop plant even de tijd nodig om volledig dicht te groeien. In de winter groeit hij vrijwel niet, maar in het voorjaar en de zomer krijgt hij een groeispurt. Om een klimop haag volledig dicht te laten groeien heeft u ongeveer drie jaar geduld nodig.
Door regelmatig de zijscheuten van de jonge Hederahaag bij te snoeien (u kunt de zijtakken gewoon halveren) zal het aantal scheuten verdubbelen en de bladerdikte snel toenemen en de haag u eerder 100% privacy geven; Vooral in het najaar kan de klimop lange ranken hebben.
Als klimop eenmaal bovenin de boom zit, in de top, kan hij niet verder groeien. Dan gaat hij dus bloeien (in de herfst). Klimop in een boom is eigenlijk niet zo goed voor een boom, de boom kan ervan stikken. Dat gaat niet snel en kan jaren duren.
De hedera als snelgroeiende klimplant
De hedera, ook wel klimop genoemd, is de crème de la crème onder de snelgroeiende klimplanten. Wanneer je er buiten op gaat letten, valt het op dat je de hedera veel tegenkomt. Je ziet de klimplant groeien tegen gaaspanelen, muren, maar ook tegen pergola's en bomen.
Samengevat. Klimop is een zeer veelzijdige plant en komt in heel wat soorten en maten. Ze stellen weinig eisen aan de bodem maar hebben graag een goed doorlatende humeuze grond. Qua standplaats prefereren ze een plaats met schaduw op de warmste momenten van de dag maar ze kunnen ook in de zon.
De hedera mag in de zon staan en ook in de schaduw. Gelukkig kan de hedera wat dat betreft veel aan. Natuurlijk vraagt zon of schaduw om wat extra aandacht. In de volle zon verliest de hedera veel vocht via het blad.
Wanneer u een klimop als een erfafscheiding wilt gebruiken dient deze tegen een bestaande constructie (gaas of schutting) omhoog te groeien. De Hedera is een zelfhechtende klimop soort. Deze zet zich vast doormiddel van hechtwortels.
De Klimop heeft niet veel verzorging nodig, maar af en toe oude bladeren verwijderen is wel nodig. Verder af en toe een sproeibeurt en twee keer per jaar snoeien zou voldoende moeten zijn. Doe dit niet in de winterperiode, maar vlak na de vorst en vlak nadat ze zomer weer in de aflopende fase zit (zo eind augustus).
Klimop. Klimpop is een van de meest gebruikte klimplanten. Deze bosplant gebruikt van nature een boom om richting het licht te groeien. Omdat de klimop mooi groen blijft in de winter zie je deze vaak in parken en plantsoenen rond bomen.
Onthoud echter, dat de Hedera eerder dood gaat van teveel water, dan van te weinig. Een keer in de 4-6 weken bemesten met maximaal 1 gram kamerplantenmest per liter water.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.
Klimop wordt in het algemeen gesnoeid omdat de plant hard groeit. Deze snelle groeier kan, afhankelijk van de juiste weersomstandigheden in het groeiseizoen, in een rap tempo betongaas schuttingen en gaashekwerken beklimmen. Het is een van de snelst groeiende klimplanten en kan wel 60 tot 100 cm per jaar groeien.
Het beste kun je de klimop snoeien in de volgende periodes: Snoei de Hedera klimop in het voorjaar, bijvoorbeeld in eind mei of juni. Doe dit kort voordat de klimop het jonge blad vormt. Daarnaast raden wij aan om de klimop eind september nog een keer te snoeien.
Dit kun je doen door een net te spannen of draden te spannen langs de muur of schutting. Daar leid je dan de plant langs. Een andere manier is door jonge loten telkens vast te binden aan een nieuw stuk touw, waarmee je ze omhoog trekt. Zo groeit de plant steeds hoger.
Het voorjaar is een ideale periode om uw nieuwe hedera haag of kant en klare hedera schutting aan te planten. De eerste lente zonnestralen maken het bovendien ook vaak een leuke tuinklus. De hedera ontwaakt uit zijn winterslaap en gaat afhankelijk van de temperatuur goed aan de groei.
Wanneer je hederahaag sneller dichtgroeit heb je eerder een vollere haag en meer privacy in jouw tuin. Een hederahaag is een snelle groeier en groeit binnen 2 tot 4 jaar volledig dicht.
Snoei op een bewolkte dag, en niet wanneer het vriest, zodat de klimplant goed kan herstellen. Vochtig weer is ook goed. Wil je de klimop drastisch terugsnoeien, dan kan dat tot 20 cm boven de grond. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant de tijd heeft om goed te herstellen.