Zodra de herfst/winter begint en de eerste nachtvorst aanbreekt, overlijden alle wespen. Alleen de koningin overleeft de kou en overwintert.
Het einde van het wespenseizoen ligt nooit vast. Naarmate het weer minder goed wordt (hogere wind, lagere temperatuur, meer regen) zullen er veel wespen sterven. Meestal is er in oktober geen wesp meer te vinden. De koningin zal het meestal wel overleven, en deze zal pas weer actief worden in het voorjaar.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Normaal gesproken zul je eind oktober en begin november geen wespen meer tegenkomen. De koninginnen zijn de enige wespen die de winter door gaan. Rond deze tijd zitten ze op een beschutte plaats in winterrust. Als in april de temperatuur gaat stijgen komen ze weer tevoorschijn en beginnen ze met de bouw van een nest.
Overwinteren wespen zoals hun koningin? Nee, want een wespennest is pas actief vanaf april of mei tot en met augustus of september. De enige wespen die na die periode overleven zijn, zoals gezegd, de nieuwe wespenkoninginnen.
Het is het waard om te wachten. In de winter gaan wespen in een wespennest vanzelf dood. Ontdekt u een wespennest aan het einde van de zomer of in de herfst? Wacht dan nog heel even.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Wespen in de winter. Wespen in de winter? Dit komt vrijwel nooit voor, want het is dan gewoon te koud voor insecten. De enige wespen die wel kunnen overwinteren, zijn de koninginnen die in het voorjaar en in de zomer in een wespennest zijn geboren.
Haarlak / deodorant: Je hoort weleens dat mensen wespen bestrijden met door ze dood te spuiten met haarlak of deodorant. Dit is gevaarlijk om twee redenen. Ten eerste maakt de stof die een dode wesp uitscheidt andere wespen agressiever.
Richt de spuitbus met pesticide op de bodemopening van het nest. Doe dit gedurende ongeveer 10 tot 15 seconden (of volgens de instructies op de spuitbus) en verlaat dan snel het gebied. Laat de spray een nacht inwerken. Bekijk de volgende dag het nest van een afstand.
Bij zolderramen vind je doorgaans de meeste dode wespen. Dat komt omdat het licht de beestjes aantrekt. Ze willen naar buiten, maar ze botsen tegen een barrière. Feitelijk vliegen de wespen dus te pletter tegen het raam.
Wacht bij voorkeur dat totdat de wespen 's avonds in het nest zitten. Zorg ervoor dat er geen andere mensen rondom het nest staan en houd kinderen en huisdieren al helemaal uit de buurt. Als de bestrijding niet goed gaat, kunnen de wespen agressief worden en vliegen alle wespen uit het wespennest.
U vind wespennesten vaak onder dakranden, op zolder of in schuren en bijgebouwen, maar ook bouwen wespen hun nest in de spouwmuur. Om het nest te vinden, dient u te kijken naar de aanvliegroute van terugkerende wespen. Dit wordt makkelijker tegen het eind van de zomer, als er veel wespen in het nest leven.
Om de larven in het nest te voeden, vangen de werksters vliegen en muggen. Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo'n 130.000 muggen vangen. Maar wespen fungeren ook als een soort natuurlijke opruimingsdienst.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
Hoe komen de wespen in de muur? Wespen gebruiken niet alleen ventilatieopeningen om toegang te krijgen tot de spouwmuur. Wespen verdwijnen ook regelmatig achter boeidelen van schuren of aanbouwen. Wanneer deze aansluiten aan de buitenmuur, bestaat ook de kans dat het wespennest in de spouwmuur zit.
Wespen zijn ook te verjagen met een huismiddeltje als azijn. Zet een bakje met azijn op tafel neer en de wespen blijven weg. Als je wat kruidnagels, citroen- of sinaasappelpartjes toevoegt aan de azijn werkt het nog beter.
1) Wespen kunnen wel meerdere keren steken
Bijen kunnen maar één keer steken: hun angel blijft zitten en de bij gaat dood. De angel van wespen blijft niet zitten, dus ze kunnen meerdere keren steken.
Wespen worden aangetrokken door zoete geuren (ook bijvoorbeeld van je parfum of haarlak!), maar houden niet van een heleboel andere geuren. Zo zouden citroen, kruidnagel, geranium, lavendel, knoflook, azijn, ui en gebrande koffie of gebrande rozemarijn de wespen weghouden. Het proberen waard!
Een bakje water met kruidnagels erin of een doorgesneden citroen of sinaasappel met kruidnagels erin zouden volgens veel websites wespen op een afstand moeten houden. Ook de geur van ammoniak zou wespen afschrikken.
Vul ter voorbereiding een spuitfles met 40% natuurlijk citroensap en 60% witte azijn. Vervolgens hoef je dit mengsel alleen maar op verschillende belangrijke plaatsen te spuiten.
Zij zorgen voor de larven die na hen volgen en ze nemen de bouw van het wespennest van de koningin over. Deze richt zich dan uitsluitend op het leggen van eitjes in nieuw gebouwde cellen. Langzaam maar zeker breidt het nest zich uit: tegen de zomer zitten er 3000 tot 7000 wespen in het nest, afhankelijk van de soort.