De Eheim aquarium luchtpomp is duidelijk de beste keuze uit de reeks beschikbare aquarium luchtpompen. Met kop en schouders boven de rest uit overigens. De Eheim Air Pump 100, 200 en 400 zijn zo goed als geruisloos. Ik raad zelf de Eheim Air Pump 200 aan, voor een gemiddeld aquarium is dit meer dan genoeg beluchting.
Een luchtpomp zorgt voor een stabiel zuurstofniveau in je aquarium en voegt zuurstof toe wanneer dat nodig is. Bovendien heb je met een goede luchtpomp geen omkijken meer naar het zuurstofgehalte.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
Dus stel dat je een aquarium van 100 liter hebt, ga dan voor een aquariumfilter met een debiet van minstens 500 liter per uur.
Juwel Eccoflow 1000
Juwel is al jaren één van de beste merken op het gebied van aquaria. De Ecoflow is een dubbel gelaagde aquariumpomp en staat bekend om de stille motor. Je hoort hierdoor bijna niet dat de pomp het water rondpompt. Daarbij verbruikt deze pomp ook nog eens relatief weinig stroom.
Pompje aquarium APS 50 van Tetra
Deze zeer stille APS 100 pomp is geschikt voor aquaria van 10 tot 60 liter. Via de bijgeleverde luchtregelaar is de luchtstroom gemakkelijk regelbaar. Wat zo fijn is aan dit klein aquarium pompje, is dat het in bezit is van geluiddempende kamers waar de lucht doorheen gaat.
Met sterke planten, ongeveer 7 uur licht, geen of weinig extra plantenvoeding, kan je pompje 24 uur borrellen. Je CO2 niveau wordt dan hetzelfde als in de lucht. De planten passen zich aan de situatie aan en gaan Rubisco en bijbehorende enzymen aanmaken waardoor ze minder CO2 nodig hebben.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Sluit het ene uiteinde van de luchtlijnslang aan op het aquariumapparaat en plaats het apparaat in het aquarium. Sluit vervolgens het andere uiteinde van de luchtlijnslang aan op de luchtpomp. Als de luchtpomp hoger dan de bovenkant van het aquarium is geplaatst, kunt u deze stap overslaan.
Bij een klein aquarium voor goudvissen is een luchtpomp niet noodzakelijk. Maar het is wel belangrijk dat er zuurstof aan het water wordt toegevoegd. Je kan dit eventueel oplossen met een speciale zuurstofschelp. Je kan deze op de bodem van het aquarium leggen.
In een optimaal gevuld aquarium kunnen vissen 3 tot 12 uur overleven. In een laag gevuld aquarium kunnen ze zelfs wel een dag of twee overleven. Echter zullen vissen bij een te vol aquarium binnen 3 tot 9 uur beginnen te sterven bij stroomuitval.
Blijft het probleem langere tijd aanhouden dan kan vissterfte voorkomen. De grootste vissen, die ook het meeste zuurstof nodig hebben, zullen eerst sterven maar vertonen geen uiterlijke verschijnselen van ziekte. Ook goudwindes en steuren verbruiken veel zuurstof en zullen sneller bezwijken.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Het beste antwoord. De vissen hebben dan inderdaad zuurstoftekort. Er zit te weinig zuurstof in het water.
Bij gebrek aan zuurstof in het water gaan vissen meer aan het wateroppervlak zwemmen, het bovenste waterdeel. Ze happen daar naar lucht. Het luchthappen bij vissen wordt veroorzaakt door gebrek aan zuurstof. Als meedere vissen dit gedrag vertonen dan kan je het beste het water verversen.
Zuurstofplanten in je aquarium
Je vissen hebben zuurstof nodig. Zelf ademen ze, net als wij, CO2 uit. De planten in je aquarium zetten deze CO2 weer om in zuurstof. De perfecte combinatie, want zuurstofplanten hebben de CO2 nodig die vissen uitademen en vissen leven van de zuurstof die de planten maken.
De bruissteen draagt bij aan het opnemen van zuurstof in het water en zorgt er voor dat het water in beweging komt. De bruissteen is gemakkelijk aan de luchtpomp te koppelen door middel van een luchtslang van 4-6 mm.
De meeste gewervelde dieren – mensen incluis – kunnen maar kort zonder zuurstof. Al na een paar minuten leggen zij het loodje. Heel anders is dat voor de goudvis die dagen- tot maandenlang kan overleven in zuurstofarm water dat schuilgaat onder een bevroren waterspiegel.
Zo laag mogelijk! Hoe lager het filter, hoe minder dit het wateroppervlak stoort. Of je moest de uitstroom naar beneden kunnen richten. Als de uitstroom van het filter het wateroppervlak in beweging brengt zal dit namelijk zorgen voor een snellere gasuitwisseling tussen water en atmosfeer.
Over het algemeen mag je een binnenfilter elke maand schoonmaken. Indien je veel vissen hebt of veel voert mag je dit elke 2 – 3 weken doen. Doe dit nooit tegelijkertijd met het schoonmaken van de rest van je aquarium, want dan verstoor je het biologisch evenwicht in je aquarium.
Zonder een goed aquarium filter zijn de aquariumvissen en aquariumplanten een kort leven beschoren. Het maakt niet uit wat je precies doet of wat je niet doet: zonder een goede filter wordt je aquarium een giftig mengsel met dode dieren. Dit geldt ook als je je aquariumfilter niet goed schoonmaakt.