Een echte klassieker is de rijstevlaai (riestevlaoj). Een variant op de traditionele rijstevlaai wordt geserveerd met een laag slagroom en chocoladevlokken. Kruisbessenvlaai (kroonselevlaoj) is een vlaai gevuld met kruisbessen, die aangevuld kan worden met een stevige eiwitschuimlaag.
Bakkers Caspar Heuvelmans en Mark Craemers van bakkerij Snijders in Stramproy bakken de allerbeste Limburgse vlaai. Ze winnen de 42ste jaarlijkse vlaaienkeuring. Tijdens de vlaaienkeurig worden ambachtelijke bakkers uit de hele regio uitgenodigd om hun beste baksels te laten keuren door drie keurmeesters.
Maar spannender nog dan eten, is zelf een appelvlaai bakken, zeker als die ook nog eens tot de lekkerste van Limburg wordt uitgeroepen. De zwarte pruimenvlaai behoorde in Limburg lang tot de top van meest gegeten en -verkochte vlaaien van professionele bakkers.
Het is bakkerij Loven uit Roermond! Samen met juryvoorzitter Marcel Roubroeks verraste L1-presentator Henk Hover, bekend van Henk Bakt, Jos en Jan Kemmeren en de rest van hun team tijdens een live-uitzending in zijn bakkerij. De jaarlijkse vlaaikeuring werd voor de veertigste keer werd gehouden.
Waar komt vlaai nou eigenlijk vandaan? Vlaai is al bijna 4 eeuwen oud, het beroemde Limburgse gebak vindt zijn oorsprong in Duitse kloosters, vlak over de grens bij Limburg. De monniken bakten hier met Pasen offerkoeken, die ze met gedroogde peren, pruimen en appels vulden.
Taart, gebak en vlaaien met room, slagroom of bavaroise
Haal crèmegebak ca. 1 uur voor consumptie uit de koelkast zodat het gebak lekker zacht wordt. Invriezen: De meeste taarten, gebakjes of (luxe vlaaien) kunnen worden ingevroren, maar de kwaliteit zal hierdoor afnemen.
Jan Linders Supermarkten mag het streekproduct Jan Linders Abrikozen-progresvlaai bestempelen tot het 'Beste Product van het Jaar 2020-2021'. Deze vlaai won de prijs in de categorie Banket, maar werd ook verkozen tot overall winnaar van álle inzendingen die meededen aan de 'Beste product van het jaar-verkiezing'.
Net als taart kun je vlaai bij voorkeur in een afgesloten doos in de koelkast bewaren. Zo blijft het tot drie dagen houdbaar. Wanneer je de vlaai zonder doos in de koelkast zet, kun je het nog een dag bewaren. Vlaaien kun je ook invriezen maar ook hierbij is het af te raden om vlaaien met slagroom in te vriezen.
Vlaai staat vooral bekend als locale lekkernij in Belgisch- en Nederlands-Limburg.
Raster- en kruimelvlaaien
De basis van de raster en de kruimelvlaai is bij allebei de zachte traditionele Limburgse bodem. Beide worden gevuld met een brede variatie aan smaken, van kersen, appel en abrikozen tot exotische smaken zoals ananas en boerenjongens.
Geen echte Limburgse roots
De oorsprong van de Limburgse vlaai ligt ergens in de 16e eeuw, waar op een schilderij van Pieter Bruegel de eerste vlaaien zijn afgebeeld. Deze witte griezenpapvlaaien zijn later door de Spanjaarden verder ontwikkeld tot de voor ons nu bekende rijstevlaai.
De oorsprong van de vlaai en ook van de riestevlaai ligt bij de Germanen. Er werd daar van fijngewreven graankorrels brood gebakken door een steen te verhitten en hierop een dikke meelbrij te smeren. Om het geheel wat smakelijker te maken werd de deeglap ingekerfd en met honing of vruchtensap overgoten.
Limburgse vla, (plaatselik ouch vlaoj, vlaaj, flaaj of vlaam geneump), in 't Nederlands vlaai, ies e typisch Limburgs gebak. Limburgse vla's were gebakke in de Euregio Maas-Rien: Belsj en Nederlands Limburg, in 't Land van Herf, 't Montsenergebied, Oas-Belsj en in e klein deil van Duutsjland.
Qua gezondheid is filodeeg (als je het niet opstapelt met boter of olie ertussen) de betere optie, omdat dit minder vetten bevat en meer eiwitten.
Koekjes of taarten met zandtaartdeeg worden daadwerkelijk lekkerder als je het laat rusten in de koelkast. Smaken trekken goed door en de uiteindelijke koekjes (of taartbodems) krijgen een betere structuur. Hoe langer het deeg rust, hoe beter het resultaat.
Deeg is meestal kneedbaar, maar altijd dik van consistentie, vloeibare degen heten beslag. Deeg moet gekneed of geroerd worden om de ingrediënten te mengen en een luchtige structuur van het gebak te verzekeren.
Een stukje cake eten kan meestal niet zoveel kwaad – als je het bij een houdt tenminste. Afhankelijk van hoe groot je stuk is, bevat het gemiddeld 77 calorieën. Ook met een stuk kersenvlaai zit je relatief safe.
Een ouderwetse appeltaart is niet gezond. Er zit veel roomboter, suiker en witte bloem in. Bovendien bevat een punt appeltaart veel calorieën, vaak nog meer dan een punt slagroomtaart.
Een punt slagroomtaart bevat 8 suikerklontjes, appeltaart 7 stuks. In de gemiddelde plak cake zitten 2 suikerklontjes en een stroopwafel bevat bijna 3 klontjes suiker!