Zoals elk jaar wordt per stamboek bepaald met welke letter de naam van nieuwe paarden en pony's moet beginnen. Een BWP-veulen begint in 2022 met de letter W. Een BRp-veulen begint dit jaar met de letter D.
In 2020 is dit de letter R, in 2021 de letter S. Het Groninger-hengstveulen wordt vernoemd naar zijn vader. De eerste letter begint met dezelfde letter als de naam van zijn vader. Bij merries is de fokker helemaal vrij in de keuze van een naam.
De Koninklijke Vereniging "Het Friesch Paarden-Stamboek" (KFPS) is het oudste paardenstamboek in Nederland en beheert de belangen van het Friese paard in de breedste betekenis van het woord. Het KFPS verwezenlijkt dit middels nauwgezette registratie van Friese paarden, sinds haar oprichting in 1879.
Een Fries paard wordt gemiddeld 16 jaar oud. Het ras heeft te maken met enkele veel voorkomende erfelijke en niet-erfelijke aandoeningen. Huidproblemen: net zoals andere paarden met sterk ontwikkelde sokken, heeft de Fries een verhoogde kans op huidproblemen ter hoogte van de onderbenen.
Het Friese paard, afgekort de "Fries", is het oudste inheemse paardenras van Nederland. Het ras wordt ook wel de "Zwarte parel van Friesland" genoemd.
Een paspoort vraagt u aan bij een paardenpaspoort uitgevende instantie (ppi) in Nederland. Zij mogen dit namens RVO uitgeven en registreren de gegevens van het paard in hun database. Ook zorgen zij dat de gegevens in de Nederlandse centrale database komen. Daarna meldt u het dier aan op uw UBN.
Voor 2021 geldt voor de paarden de letter: V. Voor de pony's de letter: C.
Wij helpen fokkers, eigenaren en ruiters hun publiek te vinden. Hippomundo is de beste plek om je dekhengst te promoten. Hippomundo heeft meer dan 110.000 internationale bezoekers per maand.
Over het algemeen ziet men een paard dat de 15 jaar is gepasseerd als een paard van oudere leeftijd. Is het paard ouder dan 20 jaar dan noemt men dit paard bejaard. Er zijn gevallen bekend van paarden die de leeftijd van 40 jaar bereikt hebben, gemiddeld gezien wordt een paard ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud.
Het NRPS registratiepapier en paardenpaspoort zijn erg belangrijk voor de eigenaar van een veulen. U dient uw veulen zelf te registreren bij het NRPS en tegenwoordig kan dat ook online. Wacht hier niet te lang mee, want een veulen dient binnen 6 maanden na geboorte te beschikken over een paardenpaspoort!
Veulen registreren
De beginletter voor de veulennamen 2022 is de letter S.
Kauto Star - Frans racepaard. Man o' War - volgens sommigen het beroemdste volbloed renpaard aller tijden, bekend uit het gelijknamige boek. Phar Lap - een van de grootste racepaarden uit de historie. Red Rum - het enige paard dat The Grand National drie keer won.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
De geregistreerde van een paard staat vermeld op het registratiebewijs en in het paardenpaspoort. U wordt als 'geregistreerde' vermeld op deze documenten, en niet als 'eigenaar', omdat eigenaar suggereert dat het om een eigendomsbewijs gaat.
Een paard is in iemands eigendom indien het paard door diegene is aangekocht, gefokt of verkregen via een schenking of nalatenschap. Het is echter niet altijd eenvoudig om de eigendom van een paard aan te tonen. Om te beginnen is een paspoort of stamboekpapier geen eigendomsbewijs van een paard.
alleen is hij niet bepaald gebouwd voor het hogere springwerk maar dat ligt vooral aan de bouw en de breedte van het paard. een fries is net als een dressuurpaard niet gemaakt voor hoge hindernissen. een dressuurpaard zal over het algemeen ook meer moeite hebben met hoge hindernissen dan een springpaard.
Het is millimeterwerk, maar Friesland steeg in 2018 net een beetje boven Groningen uit, wat de gemiddelde lengte van mannen en vrouwen betreft. Friese mannen zijn 181,95 centimeter lang en vrouwen 168,6, tegenover respectievelijk 181,66 en 168,39 centimeter bij de Groningers.
Warmbloed paard en het Friese paard: ideaal lichaamsgewicht tussen de 60 en 90 kilo met een maximum van 120 kg. Belgisch trekpaard: ideaal lichaamsgewicht tussen de 80 en 120 kg met een maximum van 160 kg.
Je kunt de Fries voor veel dingen gebruiken, als rijpaard maar ook voor de wagen. Alleen in springen zijn ze niet echt goed. De Fries heeft wel aanleg voor dressuur en hij wordt ook wel gebruikt als hogeschoolpaard. Ze hebben een rustig karakter en zijn erg lief.