Voor spiegelreflexcamera's gebruikt Nikon een F-vatting. Deze is verdeeld in FX en DX. De FX lenzen zijn geoptimaliseerd voor full frame spiegelreflexcamera's van Nikon. Omdat deze lenzen voor het grootste formaat sensor gemaakt zijn, gebruik je ze ook op een camera met een kleinere APS-C sensor.
Lenzen geschikt voor Nikon camera's
Niet elke lens van Nikon kan namelijk zomaar op elke Nikon camera worden gezet. Dit komt door de verschillende mounts - of vattingen - die Nikon gebruikt. Zo heb je de F-mount voor spiegelreflexcamera's en de Z-mount voor systeemcamera's.
Allround objectieven zijn lenzen waarmee je op elk vlak uit de voeten kunt. Met deze lenzen kun je namelijk, dankzij hun bereik qua brandpuntsafstand heel dichtbij fotograferen, maar ook van veraf.
Met een macrolens kun je van dichtbij scherpstellen op hele kleine onderwerpen. Hierdoor komen ze groot op de foto. Macrolenzen hebben meestal een vaste brandpuntsafstand en een vergrotingsfactor van 1:1. Dergelijke lenzen zijn te herkennen aan het woord "Macro" of "Micro" in de productnaam.
Voor veel fotografen is de favoriete lenzen voor het fotografen van landschappen meestal een 14 mm f / 2.8, een 16-35 mm f / 2.8 en een 24 mm f / 1.4. Als je scènes fotografeert met het onderwerp prominent in de voorgrond, dan kan een groothoeklens ook een goede keuze zijn.
Een voorbeeld: draag je een bril van -7.00, dan kan het zo zijn dat je lenzen van -6.50 nodig hebt. Een positieve sterkte wordt juist extra positief. Bijvoorbeeld: als je nu een bril van +3.00 draagt, kan het zo zijn dat je lenzen van +3.25 nodig hebt.
De Nikon PC-E 19mm f/4.0E ED is sinds 2016 op de markt. Deze lens heeft een brandpuntsafstand van 19 mm waardoor hij ideaal te gebruiken is voor landschapsfotografie. De lens maakt gebruik van hoogwaardige optische elementen en coatings en kost kost rond de €3949.
Lenzen voor full frame camera's hebben een EF-vatting. Deze lenzen benutten de volledige grootte van de sensor. Omdat deze lenzen gemaakt zijn voor een grote full frame sensor, passen ze ook op een kleinere APS-C sensor. Je herkent Canon lenzen voor full frame spiegelreflexcamera's aan het rode bolletje op de lens.
Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video.Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt.
De eerder genoemde 80-400 mm lens voor Nikon is meer allround en bijvoorbeeld ook voor landschap beter in te zetten of om dieren in hun omgeving te fotograferen. De Nikon 200-500 mm lens is veel goedkoper dan de 80-400 mm terwijl de kwaliteit zeker goed is.
Nikkor is een merk objectieven geproduceerd door Nikon, waaronder cameraobjectieven voor de Nikon F-vatting (F-mount). De Nikkor-objectieven werden geïntroduceerd door Nippon Kogaku K.K. (Nikons oorspronkelijke naam) in 1932.
Het formaat van de FX-sensor biedt daardoor een grotere gevoeligheid en minder ruis.Een DX-sensor is tweederde van het formaat van een FX-sensor en is 24 mm x 16 mm groot. Met de DX-sensor kunnen er lichtere en kleinere camera's worden gemaakt die nog steeds een erg hoge beeldkwaliteit hebben.
Kort samengevat: Alles past op Nikon (en er zijn ook adapters), op Canon past geen enkel objectief van een ander merk spiegelloze camera, behalve die van Fujifilm G (Hasselblad ook niet; wel omgekeerd).
Het korte antwoord (voor Nikon) is eenvoudig: ja, dat kan!Echter, standaard zal een fullframe (FX) body standaard terugschakelen naar het DX-formaat als de body constateert dat er een DX lens gemonteerd is. Aangezien je dan maar ongeveer 43% van je grote dure FX-sensor gebruikt, is dat ongetwtijfeld niet wat je wilt.
De Nikon Z5 is de instapper in de fullframe systeemcamera's van Nikon.
Over het algemeen hebben fullframe camera's een groter dynamisch bereik en heb je minder snel last van ruis bij een hoge ISO-waarde. Het grootste verschil is dat je met een fullframe de volledige beeldhoek van een objectief benut. Een cropcamera gebruikt niet de volledige beeldhoek van een objectief.
Wat zijn de verschillen tussen APS-C en full-frame? Het belangrijkste verschil tussen APS-C en full-frame is de fysieke grootte van de beeldsensor - full-frame sensoren zijn groter dan APS-C-sensoren - en andere verschillen tussen de twee typen camera's komen hieruit voort.
De brandpuntsafstand van 50mm zit tussen groothoek en tele in. Het is een hele veelzijdige lens die je voor allerlei soorten fotografie kunt gebruiken. Alledaagse foto's in en rond het huis, portretten, productfoto's, straatfotografie én zelfs landschappen kun je ermee fotograferen.
De Canon 1D X Mark III en de Nikon D850 zijn de beste spiegelreflexcamera's van dit moment. De één is razendsnel, de andere heeft hoge resolutie. Beide zijn juichend besproken door alle reviewers. Hieronder staan de allerbeste spiegelreflexcamera's van dit moment voor je op een rij.
Waarom kiezen voor een Nikon Z-serie systeemcamera altijd een goed idee is: Grote Z-mount: meer licht, hoogste kwaliteit beelden. Fantastische ergonomie met diepe grip. Compact, lichtgewicht, spatwaterbestendig en de geprezen gebruiksvriendelijke Nikon menustructuur.
De beeldhoek en het bereik van de lens
Bij camera's met een cropsensor begint de ideale brandpuntafstand voor landschappen bij 10mm. Bij full frame is dat zo'n 15mm. Je krijgt zo veel van het landschap in beeld en er ontstaat door de grote beeldhoek veel dynamiek. Een landschapsfoto lijkt zo al gauw erg indrukwekkend.
De lenzen die ik adviseer voor natuurfotografie zijn groothoeklenzen en telelenzen. Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand.
Er bestaan supertelelenzen met een brandpuntsafstand tot wel 600mm. Dit zijn lenzen voor de professional die werk maakt van sportfotografie. Vanwege het zware gewicht worden supertelelenzen altijd op een statief gezet.