Meer dan de helft van de zelfdodingen vindt plaats op middelbare leeftijd (40 tot 70 jaar). In 2021 overleden 996 mensen tussen de 40 en 70 jaar door zelfdoding.
Cijfers. In alle leeftijdsgroepen sterven meer mannen door zelfmoord dan vrouwen. De suïcidecijfers zijn het hoogst bij mannen tussen 45 en 54 jaar en bij mannelijke 80-plussers (zie grafiek 1 rechts).
Terwijl meer vrouwen een zelfmoordpoging ondernamen, lopen mannen meer risico om te overlijden door zelfmoord: zo werden er in 2020 1.260 zelfmoorden geregistreerd bij mannen ten opzichte van 475 bij vrouwen. Er is geen toename van het aantal zelfmoorden in 2020.
In meer dan 90% van de gevallen heeft de persoon een voorgeschiedenis van psychische problemen, meestal stemmingsstoornissen of middelenmisbruik (alcohol, drugs, geneesmiddelen). Het gaat zelden om een plotse bevlieging.
In absolute aantallen zijn er meer dan 1.800 zelfmoorden per jaar in Nederland. 8,3% van de volwassenen heeft ooit aan zelfmoord gedacht. 2,2% van de volwassenen heeft ooit een zelfmoordpoging gedaan. Het aantal zelfmoordpogingen per jaar is niet exact bekend, maar wordt geschat op 94.000.
Kijkend naar zowel de absolute aantallen als de relatieve aantallen dan komen in Nederland de meeste suïcides voor bij uitzendkrachten die werken bij uitzendbedrijven (sector 52).
Zelfdoding is niet strafbaar maar de hulp bij zelfdoding is dat wel. Dit volgt uit artikel 294 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht. Daar staat dat degene die een ander behulpzaam is bij zelfdoding of hem daartoe de middelen verstrekt, een misdrijf pleegt als de dood ook daadwerkelijk intreedt.
Artikel 294 Wetboek van Strafrecht
De strafbaarheid van hulp bij zelfdoding wordt in artikel 294 Sr aldus verwoord: Hij die opzettelijk een ander tot zelfdoding aanzet wordt, indien de zelfdoding volgt, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie.
Vanmorgen deelde het Centraal Bureau voor de Statistiek de cijfers rondom zelfdoding van het afgelopen jaar. In 2022 maakten 1916 mensen een einde aan hun leven, 54 meer dan in 2021. Dat zijn gemiddeld ruim vijf zelfdodingen per dag.
"Zelfmoord is erfelijk"
Aangeleerd gedrag is echter niet hetzelfde als erfelijk bepaald gedrag. Er bestaat geen specifiek zelfmoord-gen. Het is wel zo dat enkele belangrijke risicofactoren (bv.: biologische risicofactoren, depressie, alcoholmisbruik) voor een stuk erfelijk bepaald kunnen zijn.
Veel van hen ervaren psychische problemen, hebben geldzorgen en/of identificeren zich met de lhbti-gemeenschap. Andere factoren waar jongvolwassenen met suïcidale gedachten mee kampen zijn prestatiedruk, relatieproblemen en eenzaamheid.
iemand dierbaar verliezen, werkloosheid, geconfronteerd worden met geweld of misbruik). Psychische problemen (vb. een depressie, eetstoornis, drugsmisbruik) of lijden aan een fysieke aandoening (vb. een medische aandoening die chronische pijn veroorzaakt).
Bij parasuïcidaal gedrag onderneemt de jongere een poging tot het beëindigen van het leven, door middel van het innemen van middelen of het ondernemen van een levensbe- dreigende actie. Bij zelfbeschadiging brengt de jongere schade toe aan het lijf zonder de intentie dood te gaan.
Suïcidaal proces bij mannen
Suïcidale gedachten en gedrag evolueren in pieken en dalen. Ze kunnen gezien worden als een suïcidaal proces dat kan gaan van eerste gedachten naar meer concrete plannen. Soms kan het leiden tot het uitvoeren van een suïcide(poging).
In de periode 1980/1984 waren er per 100 duizend 80-plussers jaarlijks gemiddeld 27,3 zelfdodingen. Sinds het laagste niveau werd bereikt in 2005/2009 (12,5 per 100 duizend 80-plussers) nam het aantal zelfdodingen onder mensen van 80 jaar of ouder weer toe, naar 15,2 per 100 duizend 80-plussers in 2020.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de provincie Groningen beroofden vorig jaar 67 mensen zichzelf van het leven. Tijdens de jaren ervoor (2020 en 2021) was dat respectievelijk 78 en 79 keer het geval. Ook in 2019 was het aantal zelfdodingen (69) in Groningen hoger dan in 2022.
1 916 zelfdodingen in 2022, 54 meer dan in 2021.
Bij zelfdoding of dood door geweld is sprake van een niet-natuurlijke doodsoorzaak en wordt de politie ingeschakeld. Na een eerste bezoek door dienstdoende agenten stelt de recherche een onderzoek in.Als u niet zelf het slachtoffer hebt gevonden, zal de politie u inlichten.
Zelfmoord blijft strafbaar
In Nederland werd zelfmoord al in de 17e eeuw niet meer bestraft. Alleen misdadigers die in afwachting van hun straf de hand aan zichzelf sloegen, werden nog wel opgehangen aan de galg.
Van onze correspondent BRUSSEL - Zelfmoord komt bij Finse vrouwen tweemaal zo veel voor als bij Griekse mannen. Wat opmerkelijk mag heten, daar wereldwijd vooral mannen zich van het leven beroven.
2,8 miljoen euro. Zoveel kost het de maatschappij als één persoon in ons land zelfmoord pleegt. Zelfmoordpreventielijn 113 liet dat uitrekenen. De organisatie wil structureel meer aandacht voor preventie.
Moord is strafbaar gesteld in artikel 289 Wetboek van Strafrecht: “Hij die opzettelijk en met voorbedachten rade een ander van het leven berooft, wordt, als schuldig aan moord, gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie.”
Denk je aan zelfdoding en wil je iemand vragen om je te helpen met het beëindigen van je leven? Dan is het goed om te weten dat iemand helpen bij een zelfmoordpoging wel strafbaar is. Het gaat dan om levensberoving op verzoek of helpen bij zelfdoding. Ook iemand aanzetten tot een zelfmoordpoging is strafbaar.
Mensen plegen het vaakst zelfmoord in de zomer
Zij vonden gegevens van zo'n 132.000 zelfdodingen uit de periode 2000-2005. De 'populairste' maanden bleken juli en augustus, gevolgd door april en mei.