Nachtangst kan ontstaan vanaf de leeftijd van 18 maanden tot je kindje een jaar of 6 is.Maar meestal begint het rond de leeftijd van 3 jaar.
Ze zijn ook bekend onder de naam slaappaniekaanvallen of de Engelse term night terrors. Nachtangsten komen vooral voor bij kinderen rond de drie jaar, maar jongere en oudere kinderen kunnen er ook last van hebben. Als je kind vijf jaar of ouder is, komen night terrors niet meer zo vaak voor.
Baby's, kinderen en volwassenen die last hebben van nachtangsten (ook wel pavor nocturnus genoemd), worden 's nachts gillend en krijsend wakker en zijn vaak weer moeilijk te kalmeren.
Een nachtmerrie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Bij kinderen komt het vooral veel voor bij kinderen tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar. Zowel jongens als meisjes kunnen last hebben van een nachtmerrie, het lijkt vaker voor te komen bij meisjes dan bij jongens.
Sommige kinderen die last hebben gehad van nachtangst gaan slaapwandelen als ze groter zijn. Een regelmatige levensstijl aanhouden kan helpen om de night terrors te verminderen. Ook kan het helpen om je kindje in het half uur voor de nachtangst uit bed te halen, bijvoorbeeld om even naar de wc te gaan.
Dromen en nachtmerries
Je peuter maakt veel mee op een dag. En daar kan je kind over gaan dromen. Misschien wordt je kind soms huilend of paniekerig wakker. Het is belangrijk dat je je kind na een akelige droom of nachtmerrie geruststelt.
Wanneer je baby 9 maanden oud is, wordt het ook steeds makkelijker te herkennen als je baby een nachtmerrie heeft. Je kind kan dan huilend of schreeuwend wakker worden, en kan hierbij ook zijn vuistjes ballen. Onderzoek kan helaas nog niet met honderd procent zekerheid bevestigen wat en wanneer baby's dromen.
Nachtangsten ontstaan wanneer een deel van de hersenen van je kind uit de diepe slaap gewekt wordt, terwijl het andere deel nog in diepe slaap blijft. Meestal gebeurt dit tijdens de overgang van diepe non-REM slaap naar de REM-slaap.
Wat de oorzaak is voor nachtangst is onbekend. Er lijkt een erfelijke aanleg mee te spelen. Kinderen die aan nachtangst lijden hebben vaak een ouder die hier ook last van heeft gehad. De overgang naar de diepe slaap lijkt niet goed te verlopen bij mensen met nachtangst.
Naar schatting krijgt één op de vijftien tot dertig jonge kinderen te maken met nachtangsten. Jaarlijks gaat het dus om vele duizenden gevallen. “Tijdens een aanval gaat een kind hard gillen en hebben ze de ogen vaak open”, vertelt Daniëlle Hendriks, orthopedagoog Generalist NVO & Somnoloog.
Kinderen hebben over het algemeen vaker een nachtmerrie dan volwassenen. Baby's hebben nog geen nachtmerries, deze enge dromen ontstaan pas later.
Paniekaanval in slaap
Als je veel last hebt van stress komen je hersenen ook 's nachts niet tot rust. Je schiet dan ineens wakker, helemaal in paniek. Hartkloppingen, zweten, hyperventileren: allemaal symptomen van een nachtelijke paniekaanval.
Het kind kan er zelf niets aan doen dat het hier last van heeft. Het belangrijkste is om de omgeving te vertellen wat er 's nachts kan gebeuren, zodat zij niet schrikken en het kind gewoon met rust laten, zodat de symptomen van pavor nocturnus weer zo snel mogelijk verdwenen zijn.
De oorzaak van nachtmerries bij kinderen is vaak simpelweg de groei en ontwikkeling. Of zaken zoals koorts, een drukke dag of een te warme kamer. Soms kunnen stress of een traumatische gebeurtenis de reden zijn; in je dromen verwerk je immers de gebeurtenissen van de dag.
Dit kan verschillende redenen hebben. We zetten de 4 meest voorkomende oorzaken op een rij: Je baby wordt huilend wakker omdat hij een ongemak heeft; honger, te koud of te warm, een te volle luier zijn voorbeelden waarom een baby huilend wakker kan worden. Je baby is niet moe meer en wil niet (meer) slapen.
Beginnen met dromen als een baby van 8 maanden
Nu je baby de 8 maanden gepasseerd is, begint het ook met dromen. Het verwerkt daarmee alle belevenissen en avonturen van de dag. Voor je baby een nieuwe ervaring die levensecht lijkt en dus heel eng kan zijn. Het kan ervan wakker worden en gaan huilen.
Rare geluiden tijdens het slapen door lichte slaap
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
Veel 3-jarige maken een grote sprong qua ontwikkeling. Op deze leeftijd worden de meeste peuters zindelijk of leren ze hoe ze zindelijk moeten worden. Deze nieuwe vaardigheid of de focus op deze nieuwe vaardigheid kan ervoor zorgen dat ze 's nachts vaker wakker worden dan dat je gewend bent.
Het verschilt per kind hoe lang een slaapregressie rond 2 jaar duurt. Je kunt al na twee weken merken dat je kind weer beter gaat slapen, maar het kan ook zes weken duren.
Kinderen hebben meer REM-slaap dan volwassenen, omdat ze meer nieuwe indrukken opdoen en dus meer te verwerken hebben. Zo kan een baby 's nachts wel 5 maal naar dromenland vertrekken. Wel zullen baby's niet in de vorm van verhalen dromen, ze dromen eerder over basisbehoeften: voeding, geknuffeld worden, warmte, …