Wat is een consultatiebureau? Een consultatiebureau (CB) is een organisatie die de gezondheid, ontwikkeling en groei van je kindje volgt. Je krijgt hier gratis advies en medische zorg voor je kind. Vanaf de geboorte tot je kind 4 jaar is, brengen jullie regelmatig een bezoek aan het consultatiebureau.
Hoe vaak bezoek je het consultatiebureau? In het eerste half jaar na de geboorte van je kind kom je bijna elke maand op het consultatiebureau: met 1, 2, 3, 4 en 6 maanden oud. Het tweede half jaar kom je één keer per 2 maanden: met 7, 9, 11 maanden.
De bezoekjes zijn niet verplicht, want je zou ervoor kunnen kiezen om de controles en vaccinaties door je huisarts te laten doen, maar de meeste ouders kiezen wel voor het consultatiebureau. De verhalen die je van andere moeders hoort zijn behoorlijk wisselend.
Daarna heb je een consult bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige, dit duurt ongeveer een kwartier. Na afloop kleed je je baby weer aan en maak je bij de assistente de volgende afspraak. Alles bij elkaar en met wachten tussendoor kun je erop rekenen dat een bezoek aan het consultatiebureau zo'n drie kwartier duurt.
Een medewerker komt thuis langs voor een hielprik en een gehoortest. Wij krijgen de geboorte door via de gemeente. Samen kijken we tijdens een huisbezoek naar de gezondheid, onder andere de groei en ontwikkeling van je kind. Er is ruimte voor vragen over gezondheid, opgroeien, voeding en ouderschap.
Wanneer je baby 3 maanden oud is, krijgt hij zijn eerste inenting. Hij krijgt dan niet één, maar twee prikken. Dit zijn de eerste van de serie DKTP- en de Hib-HepB-inentingen. Op hetzelfde moment krijgt je kindje de vaccinatie tegen de pneumokokkenziekte.
Twee vaccinaties bieden je kindje de eerste bescherming tegen de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte. De prikken vinden meestal plaats in het bovenbeen. Deze ziekten zijn juist voor heel jonge kinderen gevaarlijk.
één vaccinatie
De DKTP-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Vóór dit moment heeft je kind al vier DKTP-vaccinaties gehad. De bescherming van deze inentingen neemt in de loop van de tijd iets af. Daarom wordt de vaccinatie nu nogmaals herhaald.
Niet alleen op uitnodiging van het CB, je kunt ook altijd langsgaan (soms op vaste tijden, soms alleen op afspraak) om je baby tussendoor te laten wegen als je twijfels hebt of je baby wel goed groeit bijvoorbeeld.
Het consultatiebureau wordt volledig betaald vanuit het basispakket. Er moet wel rekening gehouden worden met het wettelijk eigen risico. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp consultatiebureau?
Is Jeugdgezondheidszorg verplicht? Het aanbieden van JGZ door JGZ-organisaties is dus verplicht. Maar ouders en jongeren vanaf 12 jaar zijn niet verplicht hier gebruik van te maken. Als jij/jullie geen gebruik willen maken van de JGZ of bepaalde onderdelen daarvan, kun je dat doorgeven.
Baby's: voor het wegen van je baby zou je een weegschaal kunnen huren bij de thuiszorgwinkel. Lukt dit niet en wil je toch (ongeveer) het gewicht van je baby weten? Ga dan samen met je baby op de weegschaal staan en schrijf het gewicht op.
2 maanden: Gezondheidscheck en 2 vaccinaties. 3 maanden: Gezondheidscheck en 1 vaccinatie. 4 maanden: Gezondheidscheck en 2 vaccinaties. 6 maanden: Gezondheidscheck.
Na de geboorte van je baby krijg je van het consultatiebureau het Groeiboek plus andere nuttige brochures. Het Groeiboek wordt vaak het 'groene boekje' genoemd. Hierin worden alle aspecten van de gezondheid en ontwikkeling van je kind bijgehouden.
'Zieke' kinderen worden vanuit het consultatiebureau terecht verwezen naar de huisarts. Bij 'gezonde' kinderen die worden verwezen naar aanleiding van screeningsonderzoek, ontwikkelingsonderzoek of biometrie, levert verwijzing via de huisarts geen toegevoegde waarde op.
De DKTP-vaccinatie beschermt uw kind tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Deze herhalingsvaccinatie wordt aangeboden als uw kind 4 jaar is. Kinderen krijgen voor hun eerste verjaardag al drie vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio.
Meestal zijn bijwerkingen niet ernstig en betreft het lichte koorts of een rode, gezwollen plek waar de prik is gegeven. Kleine kinderen kunnen wat hangerig zijn en vaker langer huilen. Bijwerkingen gaan meestal binnen enkele dagen vanzelf over.
Voor de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-Hib-HepB-serie bestaan twee vaccinatieschema's: het standaardschema bij 3-5-11 mnd na een geldige maternale kinkhoestvaccinatie en het aangepaste schema bij 2-3-5-11 mnd als er redenen zijn om van het standaardschema af te wijken.
Wat zijn de gevolgen en de risico's als een ouder zijn kind niet laat inenten? Zolang landelijk de vaccinatiegraad meer dan 95% is, zal een kind waarschijnlijk niet ziek worden. Maar de tendens is dat die vaccinatiegraad lager wordt. Daarmee wordt de kans groter dat een kind met deze ziekten besmet raakt.
Heb je de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar? Dan kun je je laten vaccineren tegen het coronavirus. Als je dat wilt. Je kunt de prik met of zonder afspraak halen.
De aanwezigheid van een bekend persoon, huid-op-huidcontact, afleiding en de zoete smaak van de (moeder)melk maakt het geven van voeding tijdens vaccinatie een goede pijnstiller [4-10]. Ook het buidelen van een baby en het geven van een speen lijkt huilen tijdens en na vaccinatie te verminderen [7, 11-13].
Extra vaccinatie bij 2 maanden
Heb je geen 22 wekenprik gehaald, dan krijgt je kind bij 2 maanden een extra vaccinatie ( DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-Hib-HepB). Ook in een aantal andere situaties krijgt je kind deze extra prik. De jeugdarts bespreekt dit met je.
Vanaf wanneer mag een baby zwemmen? Over het algemeen wordt geadviseerd om te wachten tot je kindje minimaal 3 maanden oud is, dan kunnen de meeste baby's zichzelf goed op temperatuur houden.