Het fietszitje achter op de fiets is geschikt tot uiterlijk een leeftijd van 10 jaar, of een gewicht van plusminus 35 kilogram. Oudere, zwaardere kinderen kunnen het beste achterop, omdat dit deel van de fiets zwaarder belast kan worden zonder stabiliteit te verliezen.
Tot welke leeftijd in een fietsstoel achterop? Als je kindje ongeveer 6 jaar is, groeit die uit een normaal fietsstoeltje voor achterop de fiets. De meeste kinderen hebben rond die tijd het maximale gewicht van rond de 22 kilo bereikt. Vanaf deze leeftijd zal je kleine sportieveling steeds vaker zelf fietsen.
Er is geen minimumleeftijd vanaf welke leeftijd je baby of kind mee kan in een fietsstoeltje op de fiets. Wel moet je kind zelfstandig kunnen zitten en het hoofdje zelf rechtop kunnen houden.
Kind in het voorzitje is gezelliger, maar zeker als het kind wat zwaarder wordt, is achterop veiliger, omdat het stabieler is. Een kind kan tot maximaal 15 kilo in het voorzitje. In een achterzitje kunnen kinderen tot ze 22 kilo wegen. Als ze dat gewicht bereikt hebben zijn ze gemiddeld zes jaar.
De kinderzitjes van Yepp zijn er in de verschillende leeftijdscategorieën. Fietszitjes voor voorop de fiets, van 9 maanden tot 3 jaar, maar ook modellen voor de leeftijd tot 6 jaar. Fietszitjes voor achterop zijn er voor de leeftijd vanaf 5 jaar.
Het belastbare gewicht mag niet meer zijn dan 15 à 40 kg. Boven dit gewicht kan metaalmoeheid ontstaan en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Nederlandse traditie of niet, vanuit veiligheidsoogpunt adviseren wij mensen om geen passagiers mee te nemen op de bagagedrager.
Fietsstoeltje achterop: kinderen van 3 tot 6 jaar
Hoe zwaar je kind precies mag zijn is afhankelijk van de klasse van het fietsstoeltje: Klasse A15: voor kinderen van 9 tot 15 kilo. Klasse A22: voor kinderen van 9 tot 22 kilo.
Fietsstoeltje achterop: tot 5 jaar (9 tot 22 kilo)
Fietsstoeltjes voor achterop de fiets zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 tot 22 kilo. Hoe zwaar je kind precies mag zijn, ligt aan de klasse van het fietsstoeltje: Klasse A15: voor kinderen van 9 tot 15 kilo. Klasse A22: voor kinderen van 9 tot 22 kilo.
Bij veel elektrische fietsen is de accu verwerkt in de bagagedrager. Hierdoor is het voor een aantal merken kinderzitjes niet mogelijk deze achterop de fiets te monteren.
Kinderen jonger dan 8 jaar moeten op een fiets, snorfiets, brommer of scooter een veilige zitplaats hebben met voldoende steun aan rug, handen en voeten. Bijvoorbeeld een kinderstoeltje. Kinderen achterop een brommer of scooter moeten ook een goedgekeurde helm dragen.
Adviesleeftijd kinderen achterop de motor
Veelal zie je dat een advies ergens ligt tussen de 10 en 12 jaar. Belangrijk is vooral dat het kind begrijpt wat achterop zitten betekent (goed vasthouden, meekijken met de bestuurder, niet tegenleunen, niet teveel bewegen).
Een tandem voor ouders en kinderen is de zogenaamde onderwaterfiets, waarop je samen met 1 of 2 kinderen voor je fietst. De kinderen hebben een stuur om zich aan vast te houden. Met de eigen trappers fietsen ze mee of rusten ze even lekker uit. En achterop kun je nog een fietsstoeltje kwijt.
De Yepp Original Maxi achterzitje is geschikt voor kinderen van 9 maanden tot 6 jaar (maximaal 22 kg). Het zitje is snel en gemakkelijk op de bagagedrager van de fiets te zetten.
Het korte antwoord op de vraag of er iemand achterop mag op een elektrische fiets mag is: ja, maar doe het niet tenzij het om een kind gaat. Dat geldt niet alleen voor elektrische fietsen maar ook voor normale fietsen. Wettelijk is het niet verboden om iemand mee te nemen op de bagagedrager van een fiets.
De elektrische moederfiets is de meest geschikte elektrische fiets om met kinderen op te rijden, maar op verschillende andere elektrische fietsen is het technisch ook heel goed mogelijk om een kinderzitje te gebruiken. Zorg er dan voor dat u de zitjes volgens instructie monteert, zodat ze stevig vast zitten.
Ook bij e-bikes met een accu in het frame geven de meeste fabrikanten een maximale belasting voor de bagagedrager van een e-bike op van gemiddeld 'slechts' 25 kg. Bij een enkele fabrikant is dat wat minder (20 kg) of iets meer (30 kg).
Als je kind tussen de 5 en 6 jaar is, kun je overstappen op een junior fietszitje zoals de Qibbel Junior. Deze fietsstoeltjes kunnen meer gewicht dragen dan 'gewone' achterzitjes, namelijk tot wel 35 kilo. Meestal is je kind zo rond de 10 jaar als -ie ook niet meer in de Qibbel Junior past.
De grote broer van de Thule Yepp Nexxt Mini, is de Thule Yepp Nexxt Maxi. Dit luxe fietsstoeltje is bedoeld voor achterop de fiets en is geschikt voor kinderen tussen de 9 en 22 kilogram. Het robuuste zitje heeft een magnetische sluiting op de gordels, waardoor het vastmaken van je kindje heel erg makkelijk wordt.
Ook moet het fietsstoeltje met een extra bevestiging aan de fiets zitten en ingebouwde reflectoren aan de achterzijde hebben. Bij een achterzitje is het bovendien heel belangrijk dat de voeten van je kind niet tussen de spaken kunnen komen. Daarom moeten fietszitjes achterop spaakbeschermers hebben.
Op vrijwel de meeste modellen fietsen past een Bobike kinderzitje, inclusief elektrische fietsen, speed pedelecs of fietsen met trapondersteuning.
Op de meeste elektrische fietsen kun je een kinderzitje monteren aan de bagagedrager. Hier heb je in tegenstelling tot een kinderzitje voor, niet perse een elektrische moederfiets nodig. Bij de meeste e-bikes is de accu verwerkt in de bagagedrager. Om deze reden past niet elk achterzitje op een e-bike.
Kan Yepp Mini op elke fiets? Ja, de Yepp Mini fietsstoeltjes (zowel de 'gewone' Mini als de Nexxt) passen op elke fiets, behalve op fietsen met een Ahead-stuurpen. Hiervoor is een aparte adapter verkrijgbaar.
De Yepp Maxi krijgt heel veel lovende beoordelingen om de makkelijke montage met de easy-fit adapter. In een mum van tijd heb je de Yepp Maxi op je e-bike bevestigd, en 'm er net zo snel weer afgehaald. Ideaal dus als het stoeltje vaak bij een ander op de fiets gezet moet worden.
Om kinderen te vervoeren, is een fietskar achteraan veiliger dan een fietsstoeltje. Maar het allerveiligst is nog de bakfiets. Dat blijkt uit crashtests van de Duitse automobielclub ADAC. De Duitse automobielclub ADAC liet zowel een fiets met aanhangkar als een fiets met kinderstoeltje crashen tegen een obstakel.
Jazeker, maar wel wanneer de veiligheid van beide passagiers goed wordt gewaarborgd. Wij helpen je graag met het kiezen van de juiste aanhangfiets.