Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes.
Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 maanden mogen niet meer dan één of twee boterhammen met smeerleverworst per week eten. Naarmate kinderen ouder worden, stijgt de behoefte naar vitamine A, maar dit gaat heel langzaam.
Lever-smeerworst of paté: het Voedingscentrum raadt af om je kind leverproducten zoals paté of smeerworst te geven. Niet alleen omdat er veel zout en verzadigd vet in zit, maar ook doordat er meer vitamine A in zit dan de aangeraden dagelijkse hoeveelheid voor kinderen.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
Start met 1 eetlepel mager vlees per dag. Verhoog dit geleidelijk aan tot ongeveer 25 g per dag. Op 1 jaar is dit voldoende. Zet orgaanvlees zoals lever en niertjes niet vaker dan 1 keer per 2 weken op het menu.
Rauw vlees (zoals bv. gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Vijf jaar. Alle rauwe dierlijke producten – ei, melk, vlees of vis – kunnen bacteriën bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden. En kinderen zijn daar, net als zwangere vrouwen, extra gevoelig voor. Om die reden adviseert het Voedingscentrum kinderen onder de vijf jaar geen rauwe dierlijke producten te geven.
Het Voedingscentrum raadt ook af om jonge kinderen tot 4 jaar leverproducten te laten eten, zoals smeerworst of paté. In deze vleeswaren zit niet alleen veel zout, maar ook een hoog gehalte vitamine A. Daar mag je peuter niet te veel van binnenkrijgen, omdat het schadelijk kan zijn voor z'n gezondheid.
Peuters (1-4) jaar
Het is dus belangrijker wat uw kind eet dan hoeveel het eet. Het dagelijkse menu van een peuter zal bestaan uit: 1-3 sneetjes brood. 75 gram aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten.
(Smeer)leverworst bevat veel vitamine A. Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven.
Bewerkt vlees, zoals boterhamworst, gekookte ham, ontbijtspek en snijworst, staat niet in de Schijf van Vijf. Dit kun je beter niet aan jonge kinderen geven, omdat het vaak veel zout bevat. Voor kinderen onder de 4 jaar geldt: Geef liever geen vlees waar veel vitamine A in zit, zoals (smeer)leverworst of paté.
Makkelijk en gezond broodbeleg
100% pindakaas of notenpasta met 100% noten. Magere verse kaas, zoals hüttenkäse, zuivelspread of geitenkaas. Ei (gebakken, roerei of plakjes gekookt ei) Verse vis, bijvoorbeeld zalm, makreel of haring.
Uit de resultaten blijkt dat deze meest gegeten vleeswaren zo veel zout en verzadigd vet bevatten dat je die beter niet elke dag kunt eten. Vooral met het verzadigd vet is het volgens de test 'droevig gesteld'. Bijna alle merken leverworst en cervelaat scoren slecht op dit punt.
Magere vleeswaren
Mijn kinderen zijn dol op vleeswaren en daarom eten ze dit ook regelmatig als broodbeleg. Ik probeer dan wel altijd te kiezen voor de magere vleeswaren. Denk aan rookvlees, kalkoenfilet en kipfilet. Vooral op de laatste twee is het lekker om een plakje komkommer te doen.
(Smeer)kaas en smeerleverworst worden tegenwoordig vaak afgeraden in het eerste jaar, vanwege de hoeveelheid zout en vooral de vitamine A in smeerworst. Er zijn wel speciale varianten voor kinderen verkrijgbaar (bijvoorbeeld ERU smeerkaas voor kids) of je kiest voor vegetarische smeerleverworst!
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
Lekker en gezond broodbeleg
In het begin volstaat het om de boterham te besmeren met plantaardige margarine. Wil je daarnaast nog wat op de boterham doen, kies dan bij voorkeur voor smeerbaar beleg en gebruik niet te veel. Kies voor vruchten- of groentemoes, een geplet hardgekookt eitje of wat gekookte vis.
Griekse yoghurt
Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem. Als je kiest voor yoghurt, overweeg in eerste instantie dan Griekse yoghurt.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Rauwe of voorverpakte gerookte zalm kun je beter nog niet geven aan baby's tot 1 jaar. Baby's zijn extra gevoelig voor de ziekmakende bacteriën die hier in kunnen zitten.
Advies kaas
Tot de leeftijd van vier jaar adviseren wij daarom geen plakjes kaas of smeerkaas met veel zout te geven op de boterham. Ook een blokje kaas als tussendoortje of kaas in een traktatie voor jonge kinderen kun je beter niet doen.
En vanaf wanneer mag mijn baby kaas eten? Wel, je kan je kleintje vanaf 12 maanden beide voedingsproducten geven. Maar haal nog niet meteen de blauwe kaas of harde Gouda kaas boven voor je baby, kies liever een zachte verse kaas.
Start met lichtbruin brood. Zo kunnen de darmpjes van baby's rustig wennen aan voedingsvezels. Met witbrood lukt dat niet. Vanaf 12 maanden kan een baby ook cornflakes, gepofte rijstkorrels, havermout en muesli eten.